2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Motorkerékpárral közlekedő útitársak figyelem

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ma reggel egy 30km/h sebesség korlátozott kanyar végén, ahol már feloldották a korlátozást, kevesebb mint a megengedett 50km/k sebességnél elém szaladt egy macska. Én rányomtam erőteljesen a fékpedálra.

A mögöttem közlekedő motorkerékpáros hatalmasat fékezett mögöttem. majd elmondta a panaszát. Neki is elmondtam amit most leírok.
Nem akartam elütni a macskát. Egyrészt mert nem akartam elvenni az életét vagy sérülést okozni neki. Másrészt sohasem kerül elő a gazdája, hogy kifizesse az autóban keletkezett kárt.

Én nem tudom, hogy a mögöttem haladónak, mekkora sebességnél mekkora a féktávolsága. De nem is érdekel. nem az én dolgom ezzel kalkulálni. Ha hasonló szituációban valaki hátulról belém rongyol, annak a biztosítója fizetni fogja a kárt.
Ma szerencsére nem törtét baleset.

A motorosnak kell megtartania a biztonságos követési távolságot. Nekem ez ügyben nincs dolgom. Nem fogok elütni állatot, gyereket, felnőttet vagy közlekedési eszközt a mögöttem haladó biztonságának biztosításáért.

Tessék megtartani a biztonságos követési távolságot. Akkor nem fog meglepetést érni senkit egy hirtelen fékezőautó miatt.
Ezer köszönet és hála azért, hogy minden motoros aki olvassa az írásom, átgondolja és megérti mondanivalómat!

Mottó:
Vigyázz magadra, akkor én is tudok vigyázni rád!

Hozzászólások

(#1) mustang08


mustang08
aktív tag
LOGOUT blog

És a motorkerékpáros nyugodt hangvételben megköszönte a tajékoztatást, visszaszállt a motorjára, majd toábbállt?

(#2) Undoroid válasza mustang08 (#1) üzenetére


Undoroid
őstag

Üdvözöllek!

Szerintem biztos, hogy nem...ezért is íródhatott meg ez a bejegyzés! :(

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

(#3) bkercso


bkercso
nagyúr

Egyrészt igazad van. (Mint mindenkinek a saját szemszögéből.) De neked most jogilag is.

Ám! A tükröt is folyamatosan nézni kell és tudni, mi van mögötted és mennyivel! Ezt is tanítják.
3 esetet képzeljünk el:
1) a motoros beléd szalad, és bár a macska megmenekült, ő megsérül vagy meghal (pl. lehajt a völgybe, hogy elkerüljön téged, vagy a szembesávba hajt).
1) egy teherautó van mögötted, ami téged tör össze. Ekkor a macska is megsérülhet akár!!
3) busz van mögötted, amin sokan megsérülnek, és még ha igazad is lesz, évekig járhatsz a bíróságra.

Sajnos a legtöbben csak előre figyelnek és csak <50%-os figyelemmel, aztán ha nagy ritkán baj van, meglepődnek. Szerintem ilyen unalmas helyen is 100%-ban kell figyelni és folyamatosan vándoroltatni a tekintetet. Max. kb. 10 másodpercenként bele kell pillantani a tükörbe.

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#4) Viktor77


Viktor77
titán

Autósokra nem vonatkozik?

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#5) Somatom


Somatom
veterán

Ahogy előttem írták, mégiscsak jobb, ha az észlelés után a "szegény cica" gondolat fut át az agyadon a mögötted jövő kamion olajteknője helyett.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#6) bkercso válasza bkercso (#3) üzenetére


bkercso
nagyúr

Ha vlk a nyakamra jön, vészvillogóval szoktam jelezni, hogy maradjon le, esetleg a kezemet is felemelem "mi a fing van már?" gesztussal. Vagy indexelek jobbra és jobbra húzódom (de nem lassítok), hogy "mennyé akkor!". Bár ez nem jellemző, m én szoktam hátul lenni...

[ Szerkesztve ]

Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#7) Hieronymus válasza bkercso (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"3) busz van mögötted, amin sokan megsérülnek, és még ha igazad is lesz, évekig járhatsz a bíróságra."

A buszvezetők hivatásos vezetők. Tisztában vannak a követési távolsággal.

A KRESZ 27. § (1) bekezdése szerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni.

További észrevétel ez ügyben?

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) Hieronymus válasza Somatom (#5) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Ahogy előttem írták, mégiscsak jobb, ha az észlelés után...."

Ha jól tudom, te hivatásos járművezető vagy.
Pontosítok a kedvedért. Nem büntető fékezésről volt szó.
Németországban mennyibe fáj ha bemérnek a követési távolság be nem tartásával, autópályán?

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#9) Somatom válasza Hieronymus (#8) üzenetére


Somatom
veterán

Hát jó. Legyen gyakorlati alkalmazástan! Először is, sosem a valós tényállás számít, hanem az, hogy abból utólag mit tudsz bizonyítani. Mint tudjuk, a büntető fékezésre mostanság harapnak. Ha az autód hátuljára kenődő motoros azt állítja, hogy egy korábbi szitu miatt büntetésből fékeztél, akkor elütött cicus hiányában hogyan bizonyítod az ellenkezőjét? Az "istenbizony" kevés lesz. Hidd el, hogy necces lesz az ügy. Idézés, ügyvéd, költség, hercehurca, stb.
Aztán, a Kresz azt mondja, hogy olyan távolságot kell tartani, és olyan sebességgel kell haladni, hogy meg tudj állni minden olyan akadály előtt, amire az adott körülmények között számítani lehet. Vajon, a Te váratlan satufékezésedre az adott körülmények között számítani lehetett? Hidd el, hogy neked is az a jobb, ha átgangolsz azon a cicuson!
Pelikán elvtárs, the life is not habostorting!

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#10) Mr. Y válasza bkercso (#3) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Ám! A tükröt is folyamatosan nézni kell és tudni, mi van mögötted és mennyivel!

Ez így, ebben a formában kivitelezhetetlen. Távolságot fel tudsz mérni, de sebességet nem. És EZ az, amit tanítanak, ezért is kell kellő körültekintéssel haladni a forgalomban.

A cikk írójához: Nem mondom, hogy nincs igazad, nem óhajtok belekötni az írásba, a címbe viszont annál inkább. Ugyanis gyakoribb az, amikor a motoros áll meg és a mögötte lévő autós nem. Sajnos saját tapasztalat is van erről. Így a címet igazából módosítanám valami olyasmire, hogy Forgalomban részt vevők, figyelem!

But who is watching the guardians?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.