2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Éves update - (Két hét:) Lenovo g500 és Windows 8.1

Írta: | Kulcsszavak: lenovo . g500 . windows 8.1

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már két hete szokom az új gépet és az új rendszert. Gondoltam megosztom tapasztalataimat. Persze kitérek a bökkenőkre is.

Lenovo g500
Miután összegyűlt a pénzem, durván 1 hónapig érleltem a gondolatot. Már 5 éve áttértem a laptop használatra, így volt pár tapasztalatom. Jöttek a szokásos használtat vagy újat mizériák, meg a tömeges tesztolvasások. Többször betértem a csillogó üzletekbe is, de 1-2 kivételtől eltekintve inkább megbántam.
Eldöntöttem, hogy csak olyan gépet veszek, amit kiveséznek valamelyik tesztoldalon. A kirakatos boltokat ezzel messze elkerülhettem. A többletmunkáért cserébe 10-20%-ot lehet spórolni. Ezt nem ajánlom, egyszerűen viszi az időt. A használtakról egyszerűen az áruk miatt mondtam le. Bár volt pár kecsegtető ajánlat, de 3 évre terveztem az új használatát, így akadt némi kétségem. A második gépemet használtan vettem és nagyon meg voltam vele elégedve, de az akkor nagyon is jó vétel volt. Maradt a webshop. Először 124e ezerért láttam meg, aztán kis kutatás után már "csak" 113e lett.
Tulajdonságok:
- 2 év gari
1 évig úgyse terveztem bővíteni. A maradék 1-et meg bőven kibírom a friss tapasztalatok alapján. Van g500-as i7-tel is megáldva, így bőven lesz lehetőség.
- Pentium 2020M és AMD 8570m
Nem kell félni a pentiumtól, igen fürge. CPU teljesítménye max 20-30%-al marad el az i3-tól. Nincs 4 szál. Viszont dedikált videokártya nélkül az i3-at ajánlom, mivel az a hd 4000-es IGP-vel van megáldva. Ebbe az árkategóriába, az i3 is belefér. Vagy valamivel többért mindkettő.
Nagyon sokat agyaltam a Haswellen. Intel nagyon odatette magát az energiafelhasználás terén. Négymagos prociknál 65%-kal is kevesebb lehet a fogyasztás üresjáratban. Viszont mindegyiknél teljesen terhelve 10%-al több, amin megy a vita, mert integrálva lett pár dolog az alaplapról. Sajnos még magas az ára. Nem mellesleg ezzel korlátoztam magam Ivy Bridge-re, mivel más foglalat.
8570m az Intel új hd 4600-jával van egy szinten. 60%-al erősebb a hd 4000-nél. Ami viszont durva, hogy openCL benchmarkok alapján 5* gyorsabb az általános célú számítása, és ezen még az új hd 4600 túl is tesz. Ezt a közeljövőben nem sokan fogják kihasználni, de 2 év hosszú idő.
Pár helyen láttam, hogy elírták és 8750m-ként árulták. (Mint hd 4000 pentiumokban és celeronokban).
- 4 GB RAM, 2 foglalat
Nagyon ritka, hogy feltüntetik hány RAM-ot fogad. A vékonyított gépeknél általában csak 1 foglalat van, ami max 4 GB-ot fogad.
- Hűtés
Mivel i7 is mehet bele, nincs gond. Terhelve hallottam már jóval hangosabbat is.
Bal oldalon. Jobbkezesként soha többet jobb oldalas. Borzalmas.
- Szerelő nyílás a CPU-hoz
Nagyon körülményes, akár több órás művelet egyébként a por eltávolítása a hűtőborda belső feléről. 1 év alatt egy komolyabb porcica alakul ki. Ez plusz 20-30 fokot is jelenthet. Ha nincs nyílás, lehet kiszedni az alaplapot is, hogy hozzáférjünk. Esetleg kompresszor, de az nem az igazi (semminél jóval jobb). A hűtést szabályzó proginak van tisztító módja. Majd meglátjuk...
- Billentyűzet
Van numerikus, ártani nem árt. Még szokom a kiosztást. A F1-F12 alapértelmezett módja most már a funkciós mód. Azaz egyből a fényerőt csökkented és nem F11-et nyomsz. A kiosztást még szokom, de lassan kezd kézre állni. A gombok inkább a lenyomás végénél adnak egy erős visszacsatolást, ízlés dolga. Fedett köz van a gombok közt, hátha kevésbé megy közéjük mindenféle.
- Tapipad
Nagyon bal oldalon van. Közel egy órás fejtörést okozott, hogy véletlenszerűen történnek dolgok. Aztán rájöttem, hogy pont ráér a tenyerem, pedig nincs nagy kezem. Több ujjas érzékelés.
Tipp: F6 - tiltás/engedélyezés. Progiban (ELAN Poiting Device) Továbbiak fül/ Eszköz vezérlés/ Utolsó állapot megtartása.
- Monitor
Fakó, vagy kontraszt szegény vagy nem tudom, de valami fura. Invertálódik, függőlegesen erősen, a sarkoknál már látszódik. A fényereje és a színei viszont tetszenek. A zsanérok nem a legerősebbek. Az utolsó pár centinél vigyázni kell becsukáskor, ugyanis itt már semmit se tart. Legalább használat közben nem tapasztaltam gondot. Természetesen tükröződő. Ebben az árkategóriában ez normális.
- Hangszórók
Egész jó. Elég hangos is.
- Egyéb
DVD író, 1TB HDD
- Extrák
Kártyaolvasó, kékfog, 2 USB3, (szerintem) rövid töltőkábel
- Összhatás
Nagyon ott van. A konkurenciának ilyen áron ébresztőt fúj. Egyedül a touchpad ért váratlanul. Egyszerűen a többieknek össze kéne szedni magukat. A kijelző meg olyan, amilyen. Hátha 2-3 év múlva jobb lesz a helyzet ilyen téren is. Elég széles skálán mozog az ára és a teljesítménye a konfigurációknak, így sokan megtalálhatják a megfelelőt.
Akinek nem sürgős, vagy nem korlátot anyagilag nézzen körül a Haswell táján.

Windows 8.1
Gyors. Piszkosul gyors. Újraindítom és bejelentkezek mire a friss Win 7 elindul. Általánosságban is az az érzésem, mintha hangyányit gyorsabb lenne... Nekem bejön a design, főleg a betűtípus. A kezdőképernyő jópofa, de a tényleges start menüt hiányolom (ragaszkodnak az újításhoz). A csempéknél az egér görgőjének használatát ajánlom. Szimpatikus az alkalmazásbolt.
Tipp: Bármilyen alkalmazás bezárható F4-el (ALT+F4 gyors gombja g500-on). Ez azért fontos, mert a Win App-ok nem ugyanazt az életciklust követik, amit PC-n megszoktunk.
Viszont, a driverekkel még van probléma. Leszedtem a friss 8.1-es amd drivert (2013 okt.) a lenovo honlapjáról (a 8-assal elmegy a kép és csak akkor látszik egér, ha mozgatják) és terhelve elég durván viselkedett. Játékoknál kivétel nélkül 1 FPS-t produkált, és egyre inkább nem akart válaszolni. Volt ami össze is omlott. Beállításoknál találtam olyat, hogy terhelve az energiatakarékos IGP-t használja kényszerítve. Ezzel már megszűntek a tünetek, ugyanis az Inteles gond nélkül ment. Végül leszedtem a legújabb amd beta drivert, ami szép és jó, csak mivel nem a gyártó adja, így nem tudok váltani a két kártya közt. Semmilyen más driverrel nem volt gondom.
Nekem ennyi idő elég volt, hogy megszokjam, nem váltanék vissza 7-re. Aki nyitott az újdonságokra és nem esik pánikba, az szerintem váltson. Ez nem egy Vista.

UPDATE:
Közel egy éve használom, így pontosabb képet tudok festeni a gépről.

Szoftver

Újraraktam a rendszert, mivel fagyott az ablakozórendszer. A büdös életbe nem gondoltam volna, de az egér volt a hibás. Kb. két évig bírta a szimpla Genius egér, aztán egy ilyen hibát produkált...
Friss rendszer esetén autómatikusan települ a legfrissebb driver mindkét videókártyához. Viszont, ha szeretnénk beleszólni, hogy melyik kártyát használja fel kell tenni a lenovo továbbra is frissítettlen driverét. Ráadás az eszköz illesztőprogramjánál (vezérlőpult->eszközkezelő) frissítés kérésekor közli, hogy a legfrissebb van fent.
Megoldás:
A radeon eszköz illesztőprogramjánál nyomsz egy visszaállítást és kész vagy. A két kártya frissebb kezelőfelületével is voltak bajaim (AMD control panelje "eltünt", intel meg nem érvényesített bizonyos beállításokat), így azokból a régi működőre tartottam igényt. Ilyenkor vagy a windows update-re hagyatkozhat az ember, vagy az illesztőprogram frissítésére kézzel. Legalábbis én ezt ismerem.

A legújabb AMD driver már csak 8.1-el fog működni. Fórumokon kiderül, hogy ajánlott kapásból 8.1-et telepíteni és nem 8-ról frissíteni, mert rejtett hibákhoz vezethet.

Az indulás természetesen lassabb lett, de közel sem a 7-es szintje. A leállásnál érdekes módon időnként elidőzött.

Hardver

Csendes, hűs. A monitor tényleg lehetne jobb, de ez nem az az árkategória. Minden épp és jól működik. Mondjuk a locsolás teszt kimaradt, de arra valahogy nem tartok igényt.
A videokártya viszont elgondolkodtatott. Meglepően jól teljesít az intel IGP-je. Pedig ez még az ivy bridge-en belül is gyengének számít. Ha nem tellik erősebb kártyás gépre, bizony jobban megéri lemondani a dedikált kártyáról az erősebb CPU javára. Itt meg kell jegyeznem, hogy az átlag hőcsöves hűtés úgy néz ki a laptopokban, hogy a CPU után következik a VGA és annyira nincs közel egymáshoz. Magyarul a CPU-n keresztül vezeti le a hőt a VGA. Ez megbízható márkáknál nem okoz különösebb gondot, de ha egy kicsit is félrenyúlnak egy egy szériánál, akkor bizony a VGA túlmelegszik. Az idő során hűtőrács belső felén felgyűlő porról nem is beszélve... Az IGP így az alsó árszegmensben jobb választás szerintem, mivel (az újak főleg) nem maradnak el teljesítményben a dedikált kártyáktól, keveset fogyasztanak, a megspórolt pénzt jobb CPU-ra lehet költeni, ami még így is biztonságosabb a hűtési rendszer miatt. Továbbá a driver problémát is leegyszerűsíti...

Hozzászólások

(#1) Drenadar


Drenadar
veterán

grat a géphez :)

én egy appot sem találtam ami használható lenne...
viszont alt+F4 helyett én a képernyő bal felső sarkába húzom az egeret, tudom neked nem két gombos az alt+f4, de ez laptop specifikus.

(#2) ferensz válasza Drenadar (#1) üzenetére


ferensz
senior tag

Ha az ember hozzászokik, hogy egérrel mit merre talál, akkor nagyon kényelmesen használható a rendszer.

"jah, mert a többi nyelvben a for nem for, hanem kapswagenschmetterling"

(#3) Dilikutya


Dilikutya
félisten

Pénteken telepítettem egy ilyet i3+HD8670 kivitelben. Fürge kis gép, bár voltak furcsaságai. Windows 7 SP1-et raktunk rá, mert a leendő gazdáját nem akartuk ijesztgetni a 8/8.1 felületi újdonságaival. A driver lemezen csak Windows 8-as driverek voltak, nem tudom, mennyiben térnek/nem térnek el a W7 verziótól. Sikeresen felment minden, majd a Windows Update leszedte a frissítéseket... és másnapra eltűnt az Atheros hálókártya. Sehol, még az eszközkezelő rejtett eszközeinél sem találtam, próbáltam többféle W7/W8 drivert felrakni, de nem javult meg. Újraraktam formázás nélkül (régi rendszer a Windows.old mappában), de úgy se működött, formázva telepítve lett csak jó, frissíteni viszont nem mertük utána.
Csak azért itt kérdezem, mert nem láttam másik témát neki.

[ Szerkesztve ]

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#4) Newcrazy


Newcrazy
tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.Most vett ismerősöm egy lenovo g500-as laptopot. Rá kellene neki raknom a win7-et de sajnos nem sikerül. Elindítom telepítést de a végén mikor újraindul azután bekapcsol villog egy dos-os kurzor és kikapcsol majd megint be és megint villog a kurzor és így tovább. Segítséget szeretnék kérni. Mi lehet a probléma? előre is kösz

(#5) Thommyboj válasza Newcrazy (#4) üzenetére


Thommyboj
aktív tag

Hali!

Nem tudom sikerült-e azóta a Win 7 telepítés. Én nekem is mostanában gyűlt meg a Win 8 alóli Win 7 telepítéssel a bajom. Alapon nehéz bejutni az UEFI -be. De a Gépház - > Általános -> Speciális beállításoknál be tudtam lépni. Ott a Security Boot menüpontot kell disabledre rakni. Ezek után irány a boot menü ahol kell keresni egy Launch CSM menüpontot ezt pedig enabled-re kell tenni. Innen már csak a telepítő van hátra, ahol az egyéni módnál le kell törölni az összes meglévő partíciót. Majd létre kell hozni egy újat, így létrejön az a 100 megás rendszer partíció is, ami kell a Win 7 nek. Kb ennyi.

(#6) mgm81


mgm81
tag

Ide is be írom a pozitívumokat.
Helló
Én a héten vettem egy G500 notit.
Spec:
cpu: 2020m 2x2,4ghz
ram: 4gb 1600mhz
vga: 8570 2gb/64bit
hdd: 500gb 5400rmp
Eddig ami game simán megy rajta win 8 rendszeren.
cod 4, mw2, mw3, cod bo.
Még letöltés alatt a BF3, és a cod bo 2, DIRT 3. Left 4 Dead 2.
Ha tesztelem jelzek hogy bírja e vagy sem.
Amit szeretnék még bővíteni rajta +4gb ram és legalább i5 cpu, és akkor már egy ütős kis noti lehet belőle.

Üdv.: mgm81

(#7) Baritone


Baritone
tag

Üdv!
g500s-vel lenne olyan problémám, hogy alkalmanként megjelenik a képernyő bal oldalán a hangerő szint jelzője, ami egész egyszerűen blokkolja az egérpadot. Hiába nyomok ilyenkor némító gombot - ami egy pillanatra újra aktívvá teszi az egeret -, de egy pillanat alatt visszamegy a hangerő magától százra.
Mi okozhatja ezt? hogy tudom kiiktatni, hogy ne jelenjen meg magától a hangerő szint?
B.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.