2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hall Effekt-es analogok modern kontrollerekhez = drift-killer?

Írta: | Kulcsszavak: kontroller . hall effect . joystick . Xbox . Playstation . drift

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bejegyzésemben elsődlegesen a narancssárga burkolatos analogról számolok be de a végén részletezem kicsit a kék burkolatos plusz alaplapocskával kapható analogot is!

Ha esetleg driftelne a kontrollered de nem tudsz/nem szeretnél forrasztgatni és alkatrészt rendelni itt egy hozzászólásomban leírtam hogy lehet nagy eséllyel eltűntetni a driftet relatív hosszú távon és egyszerűen:
[link]

Bevezető - potméteres és a hall effektes analog működése:
Egy analog joystick gyakorlatilag 2 potméterből áll
Egy darab (mondjuk a fel-le tengely a bal analogon) így néz ki egyszerűsítve: [link]
Van a "Resistive track" a felület amihez hozzáér "wiper" amit mozgatunk az analog fel-le mozgatásával, és az ellenállásból határozza meg, hogy éppen hogy áll az analog (középen vagy eltolva valamennyire)
Gond az, hogy ha a "wiper" és a "resistive track" közé szennyeződés jut vagy simán elkopik az utóbbi a használattól akkor jön a drift mert nem jól állapítja meg a pozíciót.

Hall effect-es "potméter" (hall effektus alapján működik Wiki: [link]) ezzel ellentétben nem súrlódik sehol.
Lerajzoltam egyszerűsítve: [link]
Itt a mágnest mozgatjuk és a mágneses mezőből a "hall szenzor" (vezető) egyszerűen mondva: megállapítja a mágnes közelségét. Bár gondolom kettő "hall szenzor" kell ehhez mindkét irányba de ennyire nem értek hozzá. Lényeg: semmi sem érintkezik semmivel így nincs elhasználódás.
Annyi a baja, hogy be kell kalibrálni a két hall szenzort, hogy mikor van középen a mágnes különben végig azt hiszi, hogy el van mozdítva.

Installáció - forrasztás és kalibrálás:

Először is: már így pőrén kézben iszonyat jó minőségűnek érződik az egész mechanika és a mikrokapcsoló is, simán és halkan mozog. (volt már kezembe pár eredeti és silány kínai is de talán ez érzetre a legminőségobb)

Az alany (javítandó kontroller) ahogy egy Halo Spartan Locke Xbox One kontroller (model: 1697, jack-es de még nem bluetooth-os) driftelő jobb analoggal.
(2 éve már leadtam egy hazai elég ismert szervizbe mert lötyögött a két analog, mikor megkaptam ropogott a kontroller burkolata és szétszedve maga a rémálommal találkoztam: [kép] sajnos nem túl igényes munkát végeztek és az analog utána 1 évvel már driftelgetni is kezdett)
Csináltam egy tesztet előtte, hogy lássátok: videó

Leszedtem a jobb oldali régi analogot (egyelőre teszt gyanánt csak a jobbat cserélem + a bal még nem driftelgetett), ráforrasztottam az újat. (szegény kontroller alaplapja nagyon ronda ahogy szét égette az előző "szakember", sajnos le is jött két pad így áthidalással kellet megoldanom két pontot, inkább meg se mutatom hogy néz ki de egy gyári kontrollernél nyilván el lehet érni a makulátlan forrasztást)
Összedugtam a kontrollerbe a két alaplapot, hogy teszteljem és nyilván teljesen el volt állítva a hall effektes analog középpontja ahogy írták is neten.

Kalibrálni nem nehéz de xbox kontrolleren nagyon türelemjáték mert minden állításhoz szét kell húzni a két alaplapot, kalibrálni, majd visszatenni és teszteni (nekem kb 20x kellett ezt megtennem)
Kalibrációhoz csupan annyit kell tennünk, hogy pl. ha balra húz az analog akkor jobbra toljuk el teljesen és arra a tengelyre párhuzamos burkolatba (ami a fenti képen narancs vagy fekete) van két kis lyuk:

egy SIM-tűt dugjunk be az egyikbe amelyikbe engedi. Ez után húzzúk kicsit vissza a középpont felé az analogot míg hallunk egy pici kattanást, ha ez megtörtént húzzuk ki a tűt és engedjük visszaugrani alaphelyzetbe. Összerakjuk, teszteljük és ha túlment akkor ugyanezt megismételni ellentétesen, így ki lehet játszani a középpontra.

Ahogy ez sikerült, összeraktam teljesen és elég jó lett az eredmény: videó utána
A mikrokapcsoló erőssége érzetre és hangja teljesen megegyezik az eredetivel, viszont az analog simábban és könnyebben mozog a gyárihoz képest (úgy értem nem kell akkora erőt kifejteni, hogy elmozdítsuk) mivel más a mechanikai és nincs súrlódó potméter - könnyebb apró mozdulatokat tenni vele. (ami FPS-nél egész nagy előny lesz)
A szenzor pedig ahogy lassan mozdítgattam kicsivel részletesebben is érzékel, kevésbé darabosan mint a gyári potis.

Tesztek - gondok
Játék közben jónak tűnik az eredmény, könnyű mozgatni, szépen lehet finom mozdulatokat tenni célzáskor FPS-ben viszont kicsit érzékenyebb ha pl. jobbra fel toljuk - de ennek meg is van az oka:
Csináltam circularity tesztet a potméteres analoggal előtte (valószínű nem gyárit tett rá a szervizes de ALPS volt ráírva és megegyezett küllemre a gyárival)
Előtte:

Utána: (jobb oldali az új hall effektes analog)

Piros irányokba vannak a gondok, ugyanis itt a pirossal fedett területen mozog az analog és ahol kiesik a fekete körön kívülre ott már az érzékelési tartományon kívül van, ez azt jelenti ha jobbra fel mozgatjuk az analogot az ujjunkal akkor mielőtt még elérnénk a végállást a kontroller azt már végállásnak tekinti, FPS esetén a karakterünk már a maximális sebességgel kezd el jobbra fel nézni.
Ez a gond csak diagonális irányoknál van. (jobbra-fel; jobbra-le; balra-le; balra-fel)
Jobbra, balra, fel és le irányok tökéletesek.

Összehasonlításkép itt egy teljesen gyári Xbox Series X (model:1914) kontroller:

Látszik, hogy nagyjából tökéletes a végállás minden irányba.

Verziók - más megoldások
Ahogy írtam az elején, van kék burkolatos hall effekt analog amihez van kis "driver board".
A ráforrasztás sokkal körülményesebb, több a dolgunk és áthidalni is kell pontokat de cserébe majdnem tökéletesen működő analogot kapunk.
VK's Channel videója nagyon szépen elmagyarázza ezek forrasztását és kalibrálását:

Tisztán látás végett itt az összehasonlítás a két verzióról:
Narancssárga:

olcsó, nincs meg a circularity ahogy a fentebbi ábrán is látható, a rajta található kis lyukakkal lehet kalibrálni de azzal csak a középállást, cserébe nem kell semmi extra dolgot ráforrasztgatni, csak simán rá kell forrasztani a régi helyére.
Kék + driver board:

jóval drágább, itt is vannak kalibráló lyukacskák de a plusz lappal amit ha ráforrasztunk már digitálisan szétszerelés nélkül kalibrálhatjuk a középpontot, végállást és a circularityt.
Szerintem az a kis lapocska kompatibilis a narancssárgával is de ezt ki kell majd próbálni.
Található még driver board nélkül kapható kék burkolatos hall effektes analog is de arról nem tudok nyilatkozni, valószínű 1/1 ugyan az mint a narancssárga csak más a gyártó.

Mindenki ezek alapján fontolja meg, hogy ha hall effektes analogot szeretne mik az opciók és mi az elérhető eredmény.
Későbbiekben szeretnék a kék driverboardosból is rendelni ha elszáll egy kontrollerem arról szintén szeretnék majd itt beszámolni. Addig is a beágyazott YT videóból szerintem látjuk az eredményt. :)

Hozzászólások

(#1) razorbenke92

Köszi az írást, számomra érdekes volt.

Egy multiméterrel nem lenne megspòrolható a kalibrálás, hogy ne kelljen mindig szétszedni?

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2) Guitar14 válasza razorbenke92 (#1) üzenetére


Guitar14
senior tag

Húha, azzal még nem kalibráltam és már összetettem a kontrollert de ha valamikor lesz időm szétszedem és megnézem hogy lehetne kimérni szétszedés nélkül a kalibrálást és mi a középállás értéke. Azt kiírom majd. :)

Stick around. I'm full of bad ideas. - Isaac Clarke | Xbox:GuitarXIV | PS:guitarxiv

(#3) buherton válasza razorbenke92 (#1) üzenetére


buherton
őstag

A kalibrálás miatt nem kell újra szétszedni. A kalibrálás végett pont, hogy össze kell szerelni. A beszabályozás miatt kell szétszedni.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#4) razorbenke92 válasza buherton (#3) üzenetére

Jogos amit írsz, mert amúgy tényleg rosszul használtam a szót. :R
De ha nagyon ki akarom magyarázni, akkor azt mondanám, hogy nem írtam, hogy a kalibrálás miatt kell szétszedni. Azt írtam, megspórolható (...) a szétszedés, ami igaz, mert ha multiméterrel kalibrálható, akkor összerakni csak egyszer kell (nem megspórolható) de szétszedni nem kell (megspórolható).

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#5) buherton válasza razorbenke92 (#4) üzenetére


buherton
őstag

Ennyire azért nem vagyok nyelvtannáci ;] . Viszont arra "harapok", hogy a kalibrálást következetesen rosszul használják egy - egyénként szerintem hiteles - oldalon. A cikk is jó lett és majd ha lejártak a garancia idők, akkor biztos elő fogom venni, mert a gyári megoldás kb 1 év alatt meghal nálunk.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.