2022. október 6., csütörtök

Gyorskeresés

583%-os gyorsulás.Villámgyors rendszerindítás egyszerűen.

Írta: | Kulcsszavak: gyors bootolás . gyorsabb boot . gyors rendszerindítás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Természetes igény a felhasználók részéről, hogy gyorsan induló és leálló rendszereket szeretnének használni. Ugyan ki szeret perceket várni, az operációs rendszerek betöltődésére és leállására.A probléma "nagyjából" az operációs rendszerek összetettségéből fakad, hogy miért nem sikerült ennek a megoldása eddig, erre sokféle magyarázat létezik, tény viszont hogy fokozott igény van a gyorsan induló és leálló rendszerekre.Időről időre felbukkannak hírek villámgyors rendszerindításokra képes megoldásokról, illetve ilyen témájú videókat is lehet találni szép számmal pl. a Youtube-on.

Két nappal ezelőtt jelent meg egy írás, az új generációs számítógépek rendszerindítási képességeiről. A DeviceVM jóvoltából kínált Splashtop segítségével úgy tűnik megoldódik a probléma, és a felhasználók végre gyorsan induló és leálló rendszereket használhatnak.

De addig is amíg ez a csodás korszak eljön, "szegény ember vízzel főz" alapon, nézzük meg milyen lehetőségeink vannak egy gyorsan induló és leálló rendszer elérésére.

Létezik ugyanis egy másfajta megközelítése is a problémának, mégpedig hogy miért is kellene állandóan ki- és belépni az operációs rendszerből/be, amikor sokkal egyszerűbb belépve maradni, és így felfüggeszteni az energiafogyasztást.A jól ismert készenléti állapotról, és a hibernálásról van szó.

Mindkét megoldás jó szolgálatot tehet, jelentősen csökkentve a számítógép fogyasztását, illetve gyorsítva a rendszer elérési idejét. Személy szerint én a készenléti állapotot használtam eddig, ez azonban korántsem tökéletes megoldás, ugyanis ilyenkor a számítógép nem áll le teljesen, azaz tovább fogyasztja az energiát. Hosszabb időre magára hagyva a számítógépet, célszerű a hibernálást vagy a teljes lekapcsolást választanunk. A hibernálás használata energiatakarékossági szempontból jobb választás mint a készenlét, ugyanis ilyenkor számítógépünk gyakorlatilag teljesen leáll, miután adatainkat a merevlemezre mentette, visszatéréskor pedig onnan folytathatjuk a munkát ahol abbahagytuk, azonban ez a művelet jóval lassabb mint a készenléti állapotba való leállás illetve visszatérés.

Nemrégiben teljes rendszercserén estem át, és az új alaplap Bios-ának tanulmányozása közben bukkantam egy érdekes részre.

Az ACPI (Advanced Configuration And Power Interface) fejezetnél egy másik fajta készenléti állapot opcióját fedeztem fel. Az S3 (Suspend to Ram) funkcióról van szó.Kicsit rágoogolva a témára, hatféle power management beállítást találtam, ezek egész pontosan:
S0(Normal)/S1(Power on Suspend )/S2(CPU idle)/S3(Suspend to Ram)/S4(Suspend to Disk)/S5(shut down).

A témában sokkal jártasabb szakik biztosan többet is tudnának mondani a dologról, de a funkciók illetve beállítások neve sokmindent elárul.
Valamint nem újkeletű dologról van szó, én egészen 2002-ig visszamenőleg találtam bejegyzéseket S3 funkciót támogató alaplapokról.A dolog azért olyan érdekes, mert ebben az esetben a szokásos hibernálással(S4) ellentétben a mentett adatokat nem a merevlemezre, hanem a Ram-ba mentjük, és ezzel jelentősen (jelen esetben mint látni fogjuk közel 400%-al) felgyorsítható a szokásos hibernálási állapot elérése, valamint az abból visszatérési idő.

A dolog prezentálására készítettem egy kis házi tesztet is:

Három féle rendszer leállítást illetve onnan visszatérést mértem.
1, hagyományos kikapcsolást,
2, hibernálást, illetve
3, az S3-as Ram-ba felfüggesztést.

A leállítást minden esetben XP rendszeren, 5 lappal megnyitott Firefox böngészőből, működő médiaplayerrel, és tálcára letett futó levelezőprogrammal indítottam, ezek külön leállítása nélkül, 1 gombnyomásra azonnali rendszerleállítást produkálva, egészen a monitoron feltűnő "no signal" megjelenéséig.

Az újraindítást (illetve egész pontosan 0-ról indítást), minden esetben gombnyomástól a jelszókezelő képernyő megjelenéséig mértem.

Az eredmények:

Hagyományos: leállás: 21,5 másodperc
indítás: 62 másodperc
-----------------------
össz:83,5 másodperc

Hibernálás: leállás: 19,2 másodperc

indítás: 37 másodperc
----------------------
össz:56,2 másodperc

RAM-ba felfüggesztés: leállás: 6,2 másodperc
indítás: 8,1 másodperc
--------------------
össz:14,3 másodperc

Az eredmény magáért beszél. A hibernálás használatával, nagyjából 148%-os gyorsulást érünk el a hagyományos módszerrel szemben. A Ram-ba történő felfüggesztés, -a hibernáláshoz képest- jelen esetben 393%-os gyorsulást hozott, a hagyományos módszerhez képest pedig nagyjából 583%-al gyorsabb.

Amennyiben el tudjuk fogadni azt a tényt, hogy a Ram-ba felfüggesztés tulajdonképpen egy nem hagyományos értelemben vett rendszerleállítás, de gyakorlatilag a mindennapi használat esetén azzal megegyező eredményre vezet, akkor ezzel a módszerrel egy villámgyorsan induló és leálló operációs rendszerhez jutunk.

A készenléti állapot elérésére többféle módszer létezik, ma már sok billentyűzeten találhatunk készenléti vagy "altatás" gombot, ezekkel a megoldásokkal illetve (valószínűleg) az összetettebb Bios-okban megtalálható, egérrel illetve billentyűvel történő indítás engedélyezésével, a művelet még tovább gyorsítható, illetve kényelmesebbé tehető.

Az elért eredmények természetesen függnek a használt rendszer hardverösszeállításától, az operációs rendszeren futó programoktól, azaz egyénenként illetve rendszerenként eltérő, azonban nagyjából hasonló nagyságrendű eredményekre számíthatunk. Arról hogy az S3-as 'Ram-ba felfüggesztés' opció milyen alaplapokon illetve Bios-okon keresztül érhető el nem találtam összegzést, mint említettem ez nem egy különösebb újdonság, (a témában jártasabbak ezt biztosan jobban tudják), viszont a gyakorlatban kitűnően használható megoldás.Mindenképpen érdemes tehát az alaplapunkhoz kapott leírást átböngésznünk.

A tesztkörnyezet:
alaplap: Gigabyte GA-MA78GM-S2H (AMD 780G)
processzor: Amd X2 5000+
memória: Corsair Value Select Dual Channel 2gb Kit 667mhz
merevlemez: Western Digital Caviar 160gb
monitor: 19' Viewsonic
op. rendszer:Xp professional

A közel 6-szoros gyorsulási eredmény elérése közben, természetesen AMD processzort használtam. Nem mintha lényeges lenne, tulajdonképpen tökmindegy, de úgy vettem észre hogy a fórum egy kicsit "el-Intelesedett" ezért kénytelen vagyok megjegyezni.:-)
A koncentrálásban a TWINNER rágói segítettek. A Bios használati utasításának elolvasásához, a fényforrást az OPTIC DULUX biztosította. Kényelmemről az ADIDAS gondoskodott.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Köszi ezt a jó kis összfoglalót az ACPI-ról. :K

De ha 5 mód van, akkor miért csak kettőt (egyes és hármas) tudok kiválasztani? :F
(Gigabyte P35-DS4 lap.)
Vannak dolgok amiket képtelen vagyok Goggleval keresgetni. :(

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) gtasystem válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


gtasystem
őstag

mert ez a kétfajta készenléti mód van. az s1 a sima az s3 a ram-os. s4 már a hibernálás s5 lekapcsolás. ha jól értelmezem persze..

http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

(#3) Winner_hun


Winner_hun
félisten

Mindig

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#4) gtasystem válasza Winner_hun (#3) üzenetére


gtasystem
őstag

?

http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

(#5) Winner_hun válasza gtasystem (#4) üzenetére


Winner_hun
félisten

A mindig szó második i-jét hosszúval írtad mindenhol, pedig az rövid;)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#6) KrenAtesz


KrenAtesz
veterán

Ez egy teljesen jó dolog, de ha jól tudom, és a ram-ba mented ki a dolgokat, akkor ha áramszünet van, akkor elveszett az összes munkád, nem?

Atesz

(#7) Gabás válasza KrenAtesz (#6) üzenetére


Gabás
addikt

de - ennek elkerülésére használhatod a vista hybrid sleep fukcióját

(#8) wwenigma válasza KrenAtesz (#6) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Vagy pedig egy szünetmentest. Ment már a gépem 1 órát sleepben, áramszünetkor, szünetmentesről. :)

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#9) KrenAtesz válasza wwenigma (#8) üzenetére


KrenAtesz
veterán

Nyilván ezt én is tudom, csak meg kell jegyezni, hogy nem mindig jó, nekem egyszer veszett el így egy notepad-be írt jegyzetem (csekélység, csak meg kell jegyeztni)

Gabás: ezt nem tudtam, jó infó :)

(#10) gtasystem válasza Winner_hun (#5) üzenetére


gtasystem
őstag

nem találom benne..írd már le a mondatot lécci.. :)

KrenAtesz: átlagfelhasználó szempontjából nézve lényeges igazán a dolog és az nem feltétlen dolgozik olyan komoly dolgokon..legalábbis szerintem.
akinek fontos munkája van a gépen egyébként is használjon mentést nem?

[ Szerkesztve ]

http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.