2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Vezeték nélküli csengőből kapunyitás-jelző

Írta: | Kulcsszavak: vezeték nélküli . csengő . reed . kapunyitás . jelző . honeywell

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szeretnék egy rövid leírást megosztani, hogyan alakítottam ki egy meglévő vezeték nélküli csengő-rendszerből kapunyitás-jelzőt, a nélkül, hogy az eredeti funkcióját elveszítette volna. Előre felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy a lenti eszközökkel működik a dolog biztosan, le fogom írni miért-hogyan.

Az egész ott kezdődött, hogy volt egy noname vezeték nélküli csengő, ami adott fals jelzést is (úgy, hogy a gombja nem ázott be biztosan pl. nyáron), ezért egy komolyabbra lett cserélve. Direkt olyat kerestem, aminél egy gombhoz több vevőt lehet társítani, így került megvételre 2 db Honeywell DC311EP2, majd használtan vettem kiegészítésnek hozzá egy elemes vevőt is, az DC515xx a típusa.
A vevőegység a kamrában konnektorba dugva:

Az átalakítás úgy kezdődött, hogy biztosra menjünk, a gombok ne ázzanak be, valamennyire szét sikerült szedni, a nyomó részt ki lehet pattintani és alóla a gumit kivéve ott a 2 érintkező, amit rövidre zár a gomb egy kis lemezdarab segítségével. Ezt pici lemezt kivéve, a helyére 1-1 rövid vezeték lett forrasztva, majd a nyomógomb egy falon kívüli kültéri villamos kötődobozba került (fedett helyre).
Forrasztás:

Kötődobozban a gombok:

És itt jön a „trükk”, a fenti csengők/nyomódombok úgy párosíthatóak, hogy 1 gombhoz 3 vevőt, illetve fordítva 1 vevőhöz 3 nyomógombot lehet párosítani és minden gombnak különböző hangot lehet beállítani. A másik gombhoz pedig egy speciális reed-relés „kapcsoló” lett kötve (Abus NO MK2000W). Ez 2 részből áll, egy állandó mágnesből (kapu bal oldalán), illetve egy pár vezetékes érzékelőben, amiben a relé akkor zár, ha elvesszük tőle a mágnest (normally open= NO, alapállapotban nyitott). Gyakorlatilag kéz helyett, ez a relé „nyomja meg” a csengő gombját. Ennek a második gombnak másik hang lett beállítva, így a ház különböző részein megszólal a jelző hang, hogy valaki bejött a kapun, persze a csengő nyomógombját megnyomva is megy a dolog.
Kapura szerelve:

A másik (számomra) hasznos funkció, hogy tegyük fel, teljesen ki van nyitva a kapu, bár az reed érzékelő zárva van (azaz mintha valaki rátenyerelt volna a gombra és folyamatosan nyomná), nem jelez egyfolytában a vevő, csak egyszer játssza le a dallamot. Nekünk ez így megfelelő és teljesen jó, de akadhat olyan hely/felhasználás, akinek nem ez az igénye, neki más megoldás kell.
A kapunál a csengő és reed kábelét egy dobozba vezettem és onnan LAN-kábelen vittem a másik kötődobozba, ahol a fent leírt módon (fedett helyen) vannak a gombok, illetve kapcsolót is belefaragtam, amivel ki lehet iktatni a kapunyitás-jelzőt:

Kicsit hosszú lett, de remélem érdekes és hasznos lesz, ha valaki pont ilyen megoldást keresne.
Az csengők lassan megvannak 2 éve, a reed-relés megoldást meg idén októberben szereltem fel, azóta hibátlanul működik. A reed még ónos esőbe fagyva is teszi szépen a dolgát:

Hozzászólások

(#1) Kolondrum

Te sem vagy hülyegyerek.👍

RMX3301 - Suzuki Vitarához eladó néhány tartozék. Érdeklődni privátban

(#2) viraga


viraga
tag

Ötletes, király! :R

Egy apró észrevétel: a kötődobozba a külső szigeteléssel együtt érdemes behúzni a kábelt és csak belül legyen blankolt rész. (Ha kiadja persze, és nincs vmi különleges oka hogy így kellett csinálni. 5. kép.)

[ Szerkesztve ]

(#3) garga01 válasza viraga (#2) üzenetére


garga01
aktív tag

Köszi, igen az úgy a jó, a képen lévő doboz már fedett helyen van, és nem fér bele a "csoki", a bal oldalára csavaroztam és oda van kivezetve a 2 gomb kábele. Van egy másik doboz kint, ahol a reed és a csengő kábele van összekötve a LAN kábelre, ami ide jön ehhez a belső dobozhoz, az úgy van, ahogy írtad :)

Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt..... csak más a fogása!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.