2022. május 21., szombat

Gyorskeresés

Renault Laguna II Phase 1 (Ph1, facelift előtti) idegesítő típushibák javítása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!
Ebben a bejegyzésben fogom összefoglalni az idegesítő, apróbb hibák elhárítását a kettes lageszomban, amit megcsináltam, és érdemes tudni róla.
Amit tudni kell a verdáról:
-Szabad kezes, Privilege felszereltségű, Xenon.
-2002-es Renault Laguna 2 1-es fázis, Grandtour (Kombi)
-1.9dCi, 88kW, F9Q 750

Hiba: Ajtó nyitást nem érzékeli valamelyik ajtónál.
Oka: A zármechanikában lévő, ajtó nyitást érzékelő mikrokapcsoló eloxidálódik, vagy elszennyeződik.
Megoldás: (bátrak számára): zármechanika szétszedése, mikrokapcsoló kitakarítása. Garantáltan nem fogsz neki esni egykönnyen.
Könnyű megoldás (nagyon sok esetben segít): Szigorúan NEM! can-bus kompatibilis LED lámpát kell tenni az ajtó aljába, nevezzük "kiszálló fénynek". W5W típ. Izzó csere nem segít, csak ha LED-esíted.

Ha sikerült, akkor vissza kell hogy jelezzen, és a LED-nek világítani kell. Vezető oldalon ezt ajtó nyitást követő INSERT KEYCARD felírat fogja kísérni, illetve felkapcsolt fényszóróknál gyújtás ráadás-levétel után [Laguna Chime] Licht Eingeschaltet (német estén, angolul fogalmam sincs, talán Lights On, vagy mi). Személyes, megalapozatlan vélemény: célszerű LED-esíteni minél hamarabb, hogy ne nyírja annyira a kis kapcsolót.

Hiba: Kártya olvasó nem érzékeli a krátya behelyezését. Karte Eingeben/Insert Keycard felírat nem tűnik el, az autó nem indítható. Első fokozat hiányában csak gyújtás van, vagy pont fordítva.
Oka: Oxidált mikrokapcsolók (kártyát moztagni kell gyújtásra helyezésnél), illetve nagyon gyakran a kártya olvasó "érzékelő" nyelvek eltörése
Megoldás: A nyelvek két komponensű ragasztóval való vissza ragasztása, esetleges pótlása. Kontakthiba: A mikrokapcsoló óvatos szétszedése, és az oxidált részek megtakarítása finoman lapos csavarhúzóval, vagy üvegszálas tollal (utóbbival nagyon óvatosan, azbesztózist okozhat, ill. egyéb bántalmakat, lévén hogy üvegszál! Használata odafigyelést, meggondoltságot igényel!!!!!)

Hiba: Szabadkéz funkció nem működik, pedig van az autóban
Oka: 3 gombos kártya belső akkumulátora tönkrement, vagy kitört (gyakori még az ajtóban lévő infrás érzékelők beázása is, de erre nem térek ki, mert nincs vele tapasztalatom)
Megoldás: A kártya szétszedése, akkumulátor kiforrasztása, majd cseréje. Előfordulhat (sőt, jobban jársz) hogy a kártya házát cserélni kell. Előfordulhat, hogy törni fog. Nagoyn nehéz szétszedni. Videó róla (nem a sajátom, de én is ezalapján csináltam).

A cikket elkövette: Arany Tőgy

Hozzászólások

(#1) csibe1


csibe1
addikt

"Szabad kezes"

Ez mi a tosz konkrétan, magyarul, és érthetően? :F :D

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#2) Viktor77 válasza csibe1 (#1) üzenetére


Viktor77
félisten

Feltételezem, elég ha nálad van indítókártya, nem kell semmi az ajtónyitáshoz, az autó érzékeli ha közeledsz.

[ Szerkesztve ]

(#3) #89309696 válasza csibe1 (#1) üzenetére


#89309696
törölt tag

Nem kell a gombot megnyomni a kulcson hanem kinyít mikor kb fél-egy méterre vagy. És betenni sem a kulcsot (kártyát, pen driveot) a kormány mellé a gyújtáskapcsolóba. Beülsz, megnyomod a Startot és elindul. Mindvégig elég, ha a zsebedben van a cucc.
Típushiba, a Megane 2 is szenved ettől.

(#4) csibe1


csibe1
addikt

Köszi mindkettőtöknek, Viktor77 és Fehér Farkas. :)
Nem ismerem, és nem is jön be igazán a Laguna 2-es széria.

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

(#5) Ganz-[HUN] válasza #89309696 (#3) üzenetére


Ganz-[HUN]
addikt

Így van. Viszont nem nyit ki az autó, csak ha a kilincshez beteszed a kezed. Ott vannak neki az infrás érzékelői.

Furry /// Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon /// ThinkPad T440s/T440p (ClickPad <3), T60 15" FlexView IPS SXGA+ /// Asus P9X79-E WS, Xeon E5-1620v2, Noctua NH-D14, Zotac Ref. 980Ti. WD Black 2TB FZEX, Sony DTC-ZE700 DAT

(#6) #89309696 válasza csibe1 (#4) üzenetére


#89309696
törölt tag

Nekem Megane kombi volt és nagyon kedveltem mint autó, de mint minden alsókategóriás kocsi nem igazán kapható nagy motorral, sem automata váltóval, így eladtam mert ez zavart benne. Akartam venni másikat helyette, de ilyen elvárásokhoz vagy fiatalabbat kellene keresnem vagy középkategóriát, az meg mind jóval drágább és fenntartani is, ráadásul a többi amit ad nekem mind felesleges. Úgyhogy jelenleg nincs kocsim, amúgy is a céges autókkal járok.

(#7) csibe1 válasza #89309696 (#6) üzenetére


csibe1
addikt

Nekem nem jött be, ismerőséknek volt; valamikor egy hónapig állt a szervízben.
Az első Laguna az tetszik. :)

" Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.