2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Laposmaxtor: (anno) kiemelkedő(en gyors) ATA HDD

Sokan szeretik, még többen utálják. Én pont szeretem. Sok a jó, még több a rossz. Nekem bevált, valakinek nem.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, karbantartás

Mielőtt elkezdenétek olvasni, felhívom figyelmeteket, hogy a cikkben leírt dolgok tapasztalatok, ismerőseim tapasztalatai (mondjuk szubjektív tartalomnak), továbbá a Google.hu által kiadott találatokból hasznosított információk és képek.

Üdv nektek! Egy olyan HDD bemutatása következik, amiről a vélemények olyan vegyesek, mint a gumimacik színei, mert halálozásban (nagyon) nagy az arány. Piszkosul melegednek ezek a HDD-k, és a halálozások olyan durva 60%-a ennek tudható be, hűteni kellene.
Ezen kívül sok egyéb dolog miatt is halnak a meghajtók, például "headcrash", és igen érzékenyek ütésre is. Viszont van, aki nagyon vigyáz rá, és sokáig akár 100/100-as is lehet, sokaknak egyáltalán nem volt velük baja.

Karbantartás: nagyjából 2,5-5 évente Maxtor Powermax-nak a Full Low Level formázási opciójával átmegyünk rajta mint a buldózer. Akkor is ajánlatos, amikor szektorhibákat találunk rajta: ha javítható akkor kijavítja, ha nem, akkor kizárja.

Előre is elnézést kérek a rossz minőségű képekért!

Forrás: http://www.nezzcsakbe-ildilapja.eoldal.hu

Térjünk a lényegre. Ezeket a HDD-ket körülbelül 2001-ben (elnézést, pontos dátumokkal nem tudok szolgálni, kicsit szűkszavú a Google, ha van infód, írd kommentbe, kérlek) vezette be a Maxtor. A meghajtóban található egy fej, egy oldalon. Emiatt lehetett ilyen lapos meghajtókat készíteni.

Forrás:http://fcenter.ru/online/hardarticles/hdd/700

A fej könnyű, vékonyka alumínium. Ezzel a fejjel az átlagos seek idő 12ms Diamondmax Plus 8 esetében. A fej azon az oldalon dolgozik, ahol beépítésre került. Ez a legtöbb esetben nem igaz a mai HDD-kre.

A fedél alatt:

forrás: images.google.hu

A fej:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.