2019. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Egyre kisebbek a mai tojások

Írta: | Kulcsszavak: tojás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez leginkább rántottakészítés közben bukik ki. Régebben 10 tojásból akkora lepény kerekedett ki hogy majd kibuggyant a serpenyőből, és 3 embernek is elég volt. Mostanában meg itt vannak ezek a kis satnya tojások, külsőre is kicsinek tűnnek, a beltartalom is ennek megfelelő, szóval nem tudom mivel etetik szerencsétlen tyúkokat.
Pedig nem mondhatnám hogy kevés fajta tojással találkozom, hisz nagyrészt ezt tapasztalom a Tescos, Auchanos, piacos-parasztnénis tojással is. Biztos a válság.

Hozzászólások

(#1) malwy


malwy
(senior tag)

Meg milyen jól türkköznek. Megfordítják a tojást, hogy a seggével felfele álljon a tartóban, hogy szép nagynak tűnjön. Azzal nem foglalkoznak, hogy így messze nem olyan jó a szállítási komfortja a szegény tojásoknak:)

Jó étvágyat!

(#2) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Ez nem úgy van, h méret szerint válogatva lehet venni? :F
Legalábbis úgy emlékszem, lehet válsztani a tojás-nagykereknél.
Mivel nem szoktam venni tojást, nem tudom, h pl. Tesco, Auchan stb. több félét árul-e, vagy csak a legkisebbet veszi meg viszonteladásra.

Én cukrászdában dolgoztam, ott a Tojásfejnél több féle is volt, 3 (vagy 4) méretre szortírozva, és még külön kétszikűt is lehetett kapni. Na ezek tényleg nagy tojások voltak. :K
Bár mi inkább vödröst vettünk, vagy dobozost. (Ezek előre "elkészítve" akár 5 literes vödörben is kaphatók, nagy mennyiségű piskóta készítésénél ideálisabb, mint egyenként megtörni akár 20 tálcányi tojást. :DDD Ráadásul pluszban fehérjét is lehet külön venni "szétválasztva".)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#3) Lenry


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

ez csak attól függ, honnan van a tojás.

én alapvetően kétféléből főzök:
bolti: kicsi, halvány, kevés, kb egy veréb kelne ki belőle méret alapján. látszik, hogy olyan gyári...

Barátnőmtől kapott tényleg tanyasi: saját tyúkjai, tudom, hogy hogy tartják őket, szaladgálnak az udvaron, kapirgálnak egész nap, eszik amit kapnak, meg amit találnak. a tojásaik? kis túlzással egy strucc is beléjük férne (de az átlag tojástartó általában kicsi nekik) a sárgájuk sárga, és finomabbat lehet belőlük főzni.

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

Nem kell ezt túlmisztifikálni. Ha kicsik a tojások, amiket kaptál, akkor kicsiket vettél, mert ma is méret szerint válogatják, ahogyan Thunderzolee is mondja. Meg amúgy az EU-ba lépéssel megszűnt a tyúkok antibiotikumozása is, ez is ront valamicskét a tömegtermelésből kijövő tojásokon, hiszen több a beteg, többnyire valamilyen toxikózisban szenvedő tyúk. (Vannak, ahol almaecetet itatnak velük, ott kevesebb, mert egész jó antibiotikus hatása van a savnak.)

A tojás sárgaságát mindössze az etetett kukorica mennyisége szabályozza.

Nem feltétlenül az a jó, ha nagyon nagyok a tyúkjaink tojásai, mert lehet, hogy éves összesítésben kevesebbet termelnek.

__________

Egyébként aki teheti, tartson tyúkot, mert ennél csak drágább lesz a tojás a jövőben. Simán megéri, nem egy nagy munkaigényű dolog, csak jól elő kell készíteni a helyet.

(#5) Thunderzolee válasza Crystalheart (#4) üzenetére


Thunderzolee
(PH! addikt)

Hát nem mondom, mikor először láttam kétszíkű válogatott tojásokat.. sok tálcányit egyben.. azért elgondolkoztam, vajon mitől lesz kétszíkű? :F honnét tudják, h azokban valóban dupla "sárga" van?
Megnyugtattak, h csupán méret szerint osztályozva annak kétszikűnek kell lennie, mert maga a tojás olyan nagy. Ennyi az egész. Hát, inkább nem akarom tudni, h valójában mit etetnek a tyúkokkal, h kétszikűt tojjanak.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#6) Crystalheart válasza Thunderzolee (#5) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

EU-előírások szerint nem adagolhatnak semmi mást, csak tápanyag-keveréket (tápszert) :) Nem lehet semmilyen szteroidot vagy antibiotikumot. (Amúgy énnekem fogalmam sincs, az anno hogyan érte meg, mert nem olcsó mutatvány. A természetközeli tartás amúgy is sokkal nagyobb hatásfokú.)

(#7) picur220


picur220
(PH! kedvence)

Nekem nagymamámék tartanak tyúkot, és most arra panaszkodnak, hogy kevesebbet tojnak. Ugyanannyi tápot kap, de valahogy mégis kevesebb tojás van. Lehet, hogy őket is érinti a válság:DDD

(#8) csimav


csimav
(őstag)

Venni szok kici cirke es adni neki szok-szok eledel.
:DDD

[ Szerkesztve ]

Ha van Moneybrookers-ed, akkor irj rám, légyszives.

(#9) ladybug


ladybug
(őstag)

Én házitojást veszek, azok szép nagyok. Vannak kicsi tojások is, de azt olyan csirkék tojják, amik fiatalok. Pár hét után már nagyobbakat tojnak.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#10) FerroChrom


FerroChrom
(kvázi-tag)

Ha jól emlékszem, akkor régen még nem voltak méret szerint csoportosítva a tojások, mikor darabját 12-14 Ft-ért árulták. Akkor csak egyszerűen "tojás" volt, semmi más. Amúgy én a Sp_r féle S-B_dget tojások méretén röhögtem el magam. Azok tényleg majdnem olyan kicsik voltak, mint a verébtojások.

No Fate But What We Make - Nincsen végzet, csak ha magad is bevégzed (Sarah Connor) :: A Google nem a barátom. A barátait megválogatja az ember.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.