2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

Passepartout's portmanteau vagyis Passepartout bőröndje

Írta: | Kulcsszavak: steampunk . computer . modding

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Eljött az idő, hogy befejezzem/félrerakjam az eddigi készített/készülő modokat és nekikezdjek életem első ház moddingjának, amivel rögtön nevezni is szeretnék az idei Veletech modding versenyre.

A névről: már régóta forgatom a gondolatot, hogy ha már steampunk jellegű dolgokat készítek, akkor jó ötlet lenne megemlékezni arról az íróról, aki már a 19. században is sokkal elöbbre látott a technikai dolgok terén. Verne egyik legsikeresebb regénye a 80 nap alatt a Föld körül lett az alapja egy olyan összeállításnak, amelyben szerepel majd ház, monitor, billentyű és egér is. Valamint megpróbálom a megfelelő eszközöket összekapcsolni a regény szereplőivel. Így lett a házmod neve Passepartout bőröndje.

A kiindulás:
A gép alapja egy 2004-ben vásárolt Sulinetes doboz lett, érdekességképpen leírom a benne lévő hardvereket is.(Bár ezek azóta se sokat fejlődtek)

Alaplap: Abit SG72
Processzor: Celeron 2,4 GHz
Memória: 256 MB DDR 400
Merevlemez: 80 GB 3,5'' Excelsitor
OD: CD+RW 52/32/52
VGA: Excalibur 9250 128 MB
Hang: integrált AC97
LAN: integrált 10/100
Szoftvet: Win XP hu
+ ajándék 64 MB pendrive

Hoszzú ideig szolgált, miközben itt-ott néhány alkatrész cserére került benne, amíg két éve meg nem untam és lecseréltem egy hasonlóan noname házra, csak mert már untam nézni. Most viszont kapóra jött, hogy akkor nem dobtam ki, mert egy "érdekes" megoldású, könnyen bontható háznak állhattam neki. Meg mert nem volt másik.

Képek róla

Mint látszik, egy korszerű és szép :D házikó vár arra, hogy egy steampunk bőrönd kinézetét öltse magára.

Akkor bele is csapok!

Első lépésként a ház oldalába készülő kis ajtónak álltam neki. Ehhez szétvágtam a lemezt, majd a belsején lévő fülektől szabadítottam meg.

Ó igen! Az alapanyagok, amivel szépíteni szeretném majd, bár jelen állapotukban ez nehezen elképzelhető. Némi műbőr (az első billentyűm fedője) a szokásos sárgaréz lemez (0,2 és 0,5 mm-es) és laminált padló (mahagóni színben) ami ezúttal nem maradék, hanem nagyberuházásként vettem 1 darabot +egy kis bőr

Addig is elkezdtem a DVD-m helyének elkészítését. Úgy gondoltam, hogy csakis függőlegesen nézhet ki jól. Ami nem gond, csak valahogy fel is kéne fogatni. Volt 3,5"-es tartóm, amit szétvágtam, így bele lehetett fogatni a dvd-t. Szóval áll, csak a házhoz kellene rögzíteni, amihet levágtam 2 darab falemezt, amire csatlakoztatva már megállt a régi helyén is, a lemezeket pedig kis L idomokkal csavarozva az eredeti helyre már el is készült a függőleges tartóhely.

Sikerült kellemesen belevágnom az anyagba, de mivel úgyis keret készül rá, így nem kellett újra kezdenem.

A dvd keret.

Ez rézből készült (ezúttal 0,5 mm), a kivágást kalapács és véső valamint sok-sok ütés segítségével alakítottam ki.

A kiadó gombot egy fülesgombból készítettem, a fület levágva, majd az eredeti gomb szélességében bereszelve.

Valahogy ilyenféleképpen gondoltam. Most ez is félrerakva.

Közben dolgoztam egy monitoron is (remélem elkészül addig), ahol felmerült valami szép láb igénye is. Keresgéltem a neten és végül is az oroszlánláb nevű dolog volt ami eléggé beleillett volna a képbe, csak épp kádhoz való méret volt, nekem meg régi kis dobozhoz való kellett volna. De talátam otthon valamit, ami hasonlított rá és próba-szerencse felkiálltással nekiláttam egy kicsit átdolgozni és kipróbálni. Ez egy (nálunk) mandulának hívott sütiforma, vékony aluminiumból, peremmel, minden 100-as boltban kapható. Egy kicsit lereszeltem, majd ráállítottam a gépet és azt hiszem megtaláltam. (egyébként a teljesen felszerelt gépet is elbírja).

Közben sikerült kölcsönkapnom egy high-tech kézipumpás modellező festőpisztolyt. Mivel az ecsetes festésekbe elég csúnyán beleszaladtam, így mindenféleképp valamiféle szórással próbáltam megoldani ezt. Mivel a ház belseje szürke ami nem igazán steampunkos, így a garázsban talált vöröses-barna zománcfesték inkább ilyen hangulatot kölcsönzött a gépnek. A ház külseje úgyís bevont lesz, tehát csak a belsejét fújtam le.

Itt már nagyon kezdtem pánikolni, hogy nem leszek kész és elveszek az apróbb dolgokban, így gyorsan csináltam valamit, ami nagy és látványos előre haladást jelent. Elkezdtem bevonni a házat. A már látható műbőr mellett, ebben a ragasztó és egy nem használt jégkaparó segített.

Szééép, nagy üres felület állt velem szemben. Elővettem tehát a La Baronesse billentyűknél használt anyagot,
majd mivel nem akartam még egy réteget ráhúzni, így ollóval kivagdostam belőle néhány mintát és csak azt ragasztottam rá:

Miután megnyugodtam és hagytam száradni, megkerestem a másik oldalát, hogy az ajtót elkészítsem rá.Fúrtam rá néhány lyukat. Majd elkezdtem készíteni a kulcslyukat is. Majd ide is felkerült a műbőr és nekiálltam kivágni/fúrni a megfelelő helyen. Felkerültek a pántok és a szegecsek (még nem véglegesen)

Valami ilyesmi lesz:

Jöhettek a bőröndsarkok. Mivel kisvárosunkban nem sikerült ilyet találni, elkezdtem a padláson kurkászni, ahol találtam egy kb. 50 éves bőröndöt, de annyira jó állapotban volt az egész, hogy nem volt szivem szétszedni. Voltak viszont régi bőrcsíkjaim, amiket körbevágtam, majd egy negyedet kivetem belőle, a maradékra pedig hajlatokat vágtam.

Utána jött egy kis női munka, amit a családtagok intéztek és ilyen lett belőle:

Vissza az előlaphoz. Nem terveztem túlcifrázni, így csak egy bekapcsolóra gondoltam. Persze közben megfurkáltam a szélén, hogy a keretet rá lehessen rakni (3-as facsavar)+ még a felfogató csavarok (M6) helyét is elkészítettem.
Vettem néhány díszanyát, majd a felfogatókból egy centit levágva, a felső lécen némi helyet csinálva ráraktam a keretet és a gombot.

Jöhetett a hátlap. Előfúrtam, majd fűrész és reszelő segítségével eljutottam ide:

Fentre még vágtam két összekötő lécet.

Megint egy kicsit a dvd takarólemez jön. 2x28 lyuk fúrása után (2 mm) sima szegecsekkel rögzítettem a elülső lapra.

Mivel a fakeret túlságosan világos volt, így némi diópáccal és olajjal segítettem rajta.

Egyelőre itt tartok, jelenleg a táp kábelezéssel telik az időm, ami most már szerencsére elegendő lesz. Megpróbálom majd összébb húzni a beszámolót, egyelőre nem sok sikerrel.

A kábelezésnél úgy gondoltam, hogy eltérek a steampunk irányba és nem a megszokott módon próbálom megcsinálni. A képen láthatóak még csak az első próbák, mivel rájöttem, hogy legalább 1 kézzel kevesebb van mint kéne ehhez a művelethez, így várnom kellett amíg lesz partnerem ebben a munkában. Szóval arra jutottam, hogy spirálisan bőrrel vonom be őket.

Még alakulni fog. A tápot lefestettem rézszínűre illetve a talpak kaptak egy kis bevágást és lapítást a jobb felfekvés érdekében és egy adag festéket is.

Ma elkészültem a winchester visszajelző leddel, amit egy régi biciklilámpa izzó belsejében rejtettem el. A véglegesben sárga fényű lesz.

A hátulja ( még a lyukak kivágása hiányzik)

Megújult DVD

Az eleje

Hozzászólások

(#1) pockhome


pockhome
(senior tag)

Nekem tetszik, további sok sikert!
Hajrá!! :C

Girls call me ugly, 'till they find out how much money I make. Then they call me ugly and poor.

(#2) jenei0330


jenei0330
(tag)

Nagyon érdekes elképzelés, kiváncsian várjuk a végkifejlettet. :C

(#3) feco72


feco72
(Modder)

Köszi a bíztatást! Mindenféleképp egy eddig nem megszokott kinézetet próbálok meg majd létrehozni. Most, hogy lett időm, még rá fogok menni a részletek kidogozottságára illetve a minőségre. Ha belefér, akkor talán még egy meglepetést is tudok hozzátenni.

mindenféle dolgok steampunkosítását vállalom

(#4) hege8888


hege8888
(tag)

Nem mondom, hogy mindig bejönnek a "gombolós" dolgaid, de ez
kezdett tetszeni, a régi Bitmap Brotherses játék: a Chaos Engine grafikai világa (menük, karakter-képernyők)ugrik be nekem róla.
Esetleg nézd meg, hátha kapsz belőle további ihletet...

Kitartást hozzá!

Retro hardver csere-beréhez szegedi, vásárhelyi cimborákat keresek.

(#5) jones965


jones965
(Modder)

Mindig is érdekelt ez a műfaj, sok szép ilyen kategóriájú gépet volt szerencsém látni.
Remélem ez is ezek közé fog tartozni.

(#6) feco72 válasza hege8888 (#4) üzenetére


feco72
(Modder)

Megnéztem a képeket, a szegecs miatt van.Jók a színek is benne. Látom te se ma kezdtél gépekkel foglalkozni. Szeretnék majd egyszer olyan "ipari" kinézetű dolgot is összehozni, most inkább olyan "úriemberes"-t csinálok.

mindenféle dolgok steampunkosítását vállalom

(#7) feco72 válasza jones965 (#5) üzenetére


feco72
(Modder)

Én meg örülök, hogy végre egyszer igazi moddolt gépeket láthatok közelről!

mindenféle dolgok steampunkosítását vállalom

(#8) hege8888 válasza feco72 (#6) üzenetére


hege8888
(tag)

2-es fúrót Te milyen tokmányba,v agy mibe fogatod be?
Nekem az otthoni pisztolyfúromba is csak minimum 3ast, meg a Dremelembe is csak 3-asig tudok lemenni, pedig néha jó lenne 1-2mmes fúrókat befogni.

Egyébként én perpillanat Apám régi Cd-játékosába gyömöszölöm a Zotac-lapot... :)

Retro hardver csere-beréhez szegedi, vásárhelyi cimborákat keresek.

(#9) feco72 válasza hege8888 (#8) üzenetére


feco72
(Modder)

Na az nálam is gyönyörű volt. Az aksis fúróm bírta a 2-est befogni,de tönkrement a töltője. A hálózatos is befogná, csak ha azt ráengedem a 0,2-es 0,5-ös rézlemezre széttépi. Viszont vannak még ősrégi gépek itthon, amikkel macerás a meló, mert kb. nem lehet nyomni a fúrót, mert becsúszik kb. minden 10. fordulatnál.

Szóval ezzel megfúrni a dvd borító lemezt... 28 lyuk, utána még ugyanannyi a fedőlapon. Egy délután elment rá.

mindenféle dolgok steampunkosítását vállalom

(#10) xstyle válasza hege8888 (#8) üzenetére


xstyle
(tag)

2-es fúró köré drótot tekersz és befogja a nagyobb tokmány is, itt ne akadj el :)

Értékelést nem kérek és nem adok. Köszönöm a megértést.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.