2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

MSI GE73 RAIDER RGB 8RF TESZT

Írta: | Kulcsszavak: MSI . GE73 . gaming . laptop

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ha azt mondom MSI, akkor aki jártas az informatikában, vagy egy alaplap, vagy egy videokártya jut az eszébe.

Pedig az MSI laptopokat is gyárt, méghozzá direkt a játékosoknak.

A most nálam járt MSI GE 73 RAIDER RGB 8RF nevezetű laptopot fogom nektek ez alkalommal bemutatni!

A laptopnak jó hosszú nevet sikerült adnia az MSI-nek, ezért én csak GE73-nak fogom ezután nevezni.

KÜLSŐ

A gamer vagyis a játékosoknak szánt laptop leginkább teljesítményében különbözik a mezei laptopoktól, de ezt a tudást a külcsínnel is jelezni kell valahogy, éppen ezért egy extravagáns kinézetet kreált az MSI a GE73-nak, amit RGB LED-es fényekkel még jobban kihangsúlyoztak.

Alapból egy hatalmas gépházzal állunk szemben, melyben egy 17 collos képernyőt rejtettek el. Igazából ennél kisebbel nincs nagyon értelme játékos gépet felszerelni az élvezhetőség miatt.


A 17 collos kijelző és az MSI Dragon Center

Szóval a 17 collos kijelző megadja az alap méretét a laptopunknak, ennek fényében járjuk is körbe!

Óhh igen akik a számokra izgulnak azoknak álljanak itt számszerűsítve is: 419,2 x 287,1 x 30,15 mm

A laptop fekete színben érhető el amin fémes csiszolt hatású borítást láthatunk.

A zsanérok alatt és hátul egy piros csík vezet végig, ami picit megtöri ezt a feketeséget és valamelyest feldobja azt.

Zárt állapotban a felső részen két LED csík között a fehéren világító MSI sárkányos logóját találjuk, ami csak kinyitott állapotban világít.

A két LED csík pedig általunk beállított módon villog,pulzál, kúszik vagy szivárványos átmenetben tündököl a világ összes színében.

Egyébként egy plázában ülve használtam először és ennek a fény játéknak köszönhetően sokak figyelmét felkeltette. Markoltam is rendesen a dobozát mikor vittem haza, nehogy valakinek túlságosan is megtetszene.

Haladjunk tovább!

Az oldalak következnek.

Baloldalon LAN, USB 3.1, Mini-display port és HDMI csati található, ezen kívül pedig egy fülhallgató és egy mikrofon jack foglal helyet..

Jobb oldalon szintén van USB 3.1 és egy kártya olvasó,illetve a töltő kerek csatlakozója is itt található, más nincs itt.

A hűtés kivezető lamellái oldalt és hátul kaptak helyet, emiatt jól szellőző helyre tegyük használatkor, ezeket ne takarjuk el.

BELSŐ

Szétnyitva az első amit meglátunk az a már említett FHD 120Hz-es 3ms-os 17 collos kijelző lesz, ami felett egy 720p-s 30fps-es webkamera található. A kijelző valószínűleg TN paneles és természetesen matt bevonatot kapott!


720p-s web kamera, LED lámpával és sztereó mikrofonnal.

Persze ezen felül elérhető egy 4K-s variáció is ami már IPS panelt kínál.

A klaviatúrát a Steelseries műhelyéből pattintotta az MSI és vele együtt természetesen itt is jön a szokásos RGB flesh. Egyébként a fedélen lévő LED csíkot és a klavit is a Steelseries applikációjából vagy vezérlő paneljéből tudjuk kedvünkre beállítani. Természetesen a billentyűzet makrózható és állítható minden irányban.

A billentyűk rendkívül halk járásúak, nyomáspontjuk kellemes és játszáshoz is tökéletes. Hozza az asztali Steel klavik minőségét!

A klaviatúra mellett jobb oldalon találunk még három gombot, a felső a bekapcsoló gomb a középsővel a LED-ek effektjeit kapcsolhatjuk az alsóval pedig a hűtést tudjuk aktiválni, ami alaphelyzetben hangtalanul teszi a dolgát, de bekapcsolva már elég hangos a két darab hűtőventilátor.

Főkapcsoló gomb, LED effekt váltó és a ventilátor ON-OFF kapcsolója
A tapipad elég nagy és gesztus vezérléseket is ismeri, játszáshoz azért inkább maradjunk az egérnél.

A GÉPHÁZ ALATT

Az MSI nem aprózta el, 8. generációs Intel I7 processzor, 8GB-nyi DDR4 memória, ami természetesen akár 32 GB-ra is bővíthető, GeForce GTX 1070 8GB-os videokártya. Szóval az alap elég erős, de ezt tovább gyorsítja a 256 GB-os M.2-es SSD meghajtó ami mellé jár még egy 1 TB-os háttértár is.

Jól látszik, hogy az MSI tényleg egy kompromisszum mentes gépet szeretne adni a vevőinek és én sem találtam benne kifogásolni valót, sem teljesítményben sem kinézetben.

Jó látni valami színesebbet az ASUS és ACER gépek mellett, amik szinte a teljes hazai piacot minden árszegmensben lefedik.

Ebben próbál versenyezni a GE73, ami szerintem egyáltalán nincs rossz pozícióban.

Az audióra is szeretnék kitérni, mert talán ez az amit sok laptop gyártó nem vesz komolyan, nos az MSI a DYNAUDIO-val kötött partnerséget és egy 4 hangszórós rendszert épített a gépház alá. Két normál hangszóróval és két mélynyomóval nagyon durva hangzást értek el, ami zene-film vagy játékhoz is kiváló. A hangerő egy laptophoz képest nagyon odaver, már-már asztali hangrendszer szintű hangosítást kapunk!

És még mindig egy laptopról beszélünk!

Szóval az MSI mindent felvonultat amit csak lehet, hogy meggyőzzön az Ő termékét rakd a kosárba.

Intel,Nvidia,Steelseries,Dynaudio én ennyit írnék a dobozra, szerintem elég jó ajánlat egy laptophoz képest.

TESZT

Ha már nálam volt a gép természetesen ki is próbáltam, persze nem AA játékokkal, csak finoman egy Fortnite-ot dobtam a gépre.

Ha egérrel játszunk, nem vesszük észre a különbséget asztali gép és a GE73 laptopja között.

Egy ilyen online játék ennek a laptopnak meg se kottyan, amolyan bemelegítésnek jó lesz.

Azért a hűtés dolgozik rendesen. Én 80 fokos maximális hőmérsékletet mértem, aminél a két ventilátor már simán elnyomta volna egy normál laptop hangszórójának a hangerejét, de nem itt. Feltekertem a hangerőt és játszottam tovább a ventik meg hagy dolgozzanak.

Igazából egy ilyen zárt háznál az lenne a csoda ha nem lenne zaj. Persze ha csak netezünk ott az a bizonyos gomb amivel lelőhetjük a ventiket, és úgysem fog felmelegedni a gép.

Az MSI Dragon Center nevezetű vezérlőjében minden tuningot, órajeleket beállíthatunk és profilokhoz rendelhetünk, sőt játékokhoz.

Ezzel egy elég komplex rendszert kapunk ahol a legapróbb paramétereket is monitorozhatjuk és uralmunk alatt tarthatjuk a hőfokokat játék közben.

Akkuról nagyon sokat nem fogunk tudni játszani, mert seperc alatt lemeríti és kiabál a töltőért. Ja a töltő, majdnem megfeledkeztem róla.

Aki az MSI laptopját hurcibálni szeretné, annak jó hírem van, alap helyzetben ha nem hajtjuk a gépet jó pár órát el lehetünk vele, de sajnos erről a gyártó oldalán infót nem találtam, hogy mennyi az annyi. Játékhoz inkább használjuk az adaptert ami stabilan látja el energiával a gépünket és csupán körülbelül kétszer nagyobb az átlagosnál. Az akku egyébként 6 cellás és 51 Whr-ás.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.