2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Két lakás közös internethasználattal

Írta: | Kulcsszavak: internet albérlet wifi megosztás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Azok számára írom ezt a cikket akik albérletben, kollégiumban vagy másképp egy házban élnek és csak egy internetbekötést tudnak rendelni, de mégse akkora a bizalom egymás felé mint egy családban.

Tehát egy internetszolgáltatás jön be és két lakásban használják, de egymástól is tartanak hogy a másik lakásban lakók semmiképp ne érjék el egymás adatait, ne crackelhessék meg egymást.

A bekötés:
↑ (1.ábra)

A szolgáltatós router teljesen alap beállítással üzemelhet nem kell szinte semmit konfigulálni rajta (kivéve a wifit javasolt kikapcsolni), maradhat úgy ahogy a szolgáltató felszerelte.
A Router 1 és 2 akár teljesen egyforma is lehet, teljesen egyforma beállításokkal. Kivéve a wifi csatornát és SSID-t, jelszót sajátra állítva. Ezeket a routereket mindenki magának veszi, magának felügyeli. (ezek beállítasai is boltiak)

Látszik hogy a kialakítás igen egyszerű, a meglevő szolgáltatós routern kívül mindkét lakásnak kell egy-egy saját tulajdonú wifi router. Mindenkinek a saját igénye szerinti.

A két saját router a biztonságot szolgálja. Nem kell megbízni egymásban. Nem kell félni hogy a főbérlőm belenéz a laptopjaim megosztott mappáiba, és az albérlő sem fogja elérni a házigazda asztali gépén nyitvafelejtett megosztásokat. Az albérlőnek nem kell megbíznia a házigazda spéci routerében amit állítása szerint "teljesen biztonságosra" konfigurált (valójában meg kukkolásra)... :DDD
_______________________________________________________

Advanced felhasználóknak - az ezutáni rész az átlagfelhasználókat nem érinti.

Ha portforwardot kell beállítani azt mindkét lakásból megtehetik. először a saját routerükön utána a szolgáltatós routeren is (a saját routerük wan portja felé). Például torrenthez, FTP-hez, biztonsági kamerához stb: Példa:

Ne legyen szolgáltatói NAT mert az megakadályozza ezeket.
Mindkét lakás beállíthat külön DDNS címet magának, de akár közöset is használhatnak.
A jó viszony érdekében egymás portforwardjait NE töröljétek. :K

Akkor ha olyan szolgáltatói routert kaptok amin nem lehet manuálisan portforwardot beállítani, akkor át kell dugni a hálózati kábelt -ideiglenesen- a router wan portjából a PC-be és windows alatt beállítani UPnP-vel:

____________________________________

Akiknek nem kell az elszigeteltség (a biztonság) és egy hálózatot akarnak, azok így csinálják:
Ekkor a gépek látni fogják egymás megosztásait.
↑ (2.ábra)
Wifi beállítási segédlet:
és 5GHz-en a csatornaszám, a sávszélesség és a mód is legyen automatikus.

Ajánlott a hálózatos topik és a wifi topik a kérdésekhez. + [link]

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.