2021. május 14., péntek

Gyorskeresés

SpinaliS Ergonomic - Betekintés az aktív ülés világába

Írta: | Kulcsszavak: Ergonómia . Szék . Irodaszék . Forgószék . Aktív ülés . Iroda

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó
Üdvözöllek az első publikált cikkemnél!
Némi vívódás után jutottam arra az álláspontra, hogy leírom gondolataimat az általam tesztelt, illetve használt kütyükről egy hétköznapi felhasználó szemével nézve. Remélem a tapasztalataim alapján segítek a döntésben azoknak, akik a cikkben szereplő termék vásárlásán gondolkodnak.

Jó olvasást!

Bevezető
A jelenlegi helyzetben otthoni munkára kényszerültem, és a korosodó, illetve kiült székemet tervezem felújíttatni, vagy ha pénzügyileg nem éri meg, akkor lecserélni valami kényelmesebbre és jobban testreszabhatóra.
Ennek apropójából kezdtem keresgélni az interneten szék ügyben. Már rögtön az elején meghúztam egy maximum 150.000 Ft-os határt, de persze az összehasonlításhoz jóval drágább és olcsóbb székeket is számításba vettem. Ezt abból a szempontból éreztem fontosnak, hogy lássam az ár növekedésével milyen plusz funkciók járnak.

Még mielőtt bármilyen fórumot is elolvastam volna, inkább saját magam szerettem volna megtapasztalni, hogy milyen is egy jó irodaszék.

Sajnos túlnyomó többségében csak a helyszínen lehet kipróbálni az ülőalkalmatosságokat, ez pedig véleményem szerint vajmi kevés idő. Persze ha egy olcsó székre vágyom, akkor nyilván ez nem lényeges, de azért 100.000 Ft fölötti székeket már nem veszek meg alaposabb próba nélkül...

Az egyik boltban több lehetőséget is találtam, gondoltam 3 széket kipróbálok, köztük a SpinaliS-szal. Több levélváltást követően az lett a végeredmény, hogy a SpinaliS-on kívül mást nem tudnak a rendelkezésemre bocsájtani (végül kiderült, hogy ők az egyetlen hazai forgalmazója), azt is először inkább nézzem meg a bemutatóteremben és ha tetszik, akkor lehet próbadarabot rendelni. Így hát elmentem a bemutatóterembe és rögtön a SpinaliS Ergonomic-kal kezdtem. Később belegondolva kissé rosszul is tettem, mert annyira megtetszett, hogy a többi (pedig azok is 100.000 Ft fölötti árkategóriában játszottak) már nem is érződött olyan kényelmesnek, holott a beállítási lehetőségeik messzemenően túlmutattak a SpinaliS-én.

Nagy előnye a SpinaliS-nak, hogy semmit se kell állítani rajta a magasságán kívül, rögtön egy olyan testhelyzetbe kényszerít, ami nem terheli meg a derekat.

Ez nagyon jól esett főleg azért, mert korábban igen gyakran jelentkezett deréktáji fájdalom nálam, ami miatt hónapokig gyógytornára kellett járnom, illetve otthon is szoktam végezni a gyakorlatokat (1-1 sorozat legalább 30 perc, ami nem mindig fér bele, főleg gyerek mellett).

A következőkben 1 hét tapasztalatát szeretném megosztani a székről.

A SpinaliS-ról
A SpinaliS székeket 1999-ben találta ki magának egy Tomaz Ham nevezetű szlovén úriember, aki hátfájásával orvosokhoz fordult, akik a fiziolabdát ajánlották használatra. Tapasztalatai szerint ez a fajta ülésmód sokkal kényelmesebb, viszont koránt sem volt teljesen elégedett. Fárasztónak és praktikátlannak találta. Ennek apropójából fejlesztette ki a SpinaliS széket, melyben egy szintén szlovén orvos, Janko Popovič nagy lehetőséget látott...

Több orvosi szakvélemény is született a székről, melyekről az alábbi oldalakon lehet olvasni magyarul és angolul.

Specifikációk
Szék típusa: SpinaliS Ergonomic
Anyaga: Lélegző renna textilbőr (ülőfelület és kartámasz) és háló kombinációja (háttámla)
Teherbírás: Maximum 110 kg
Karfa: Fix
Háttámla: Fix
Magasság: Mivel különböző gázlifttel kérhető, ezért van alacsonyabb és magasabb minimum/maximum magasság, ebben az eladók tudnak segíteni

Külső
A szék külső megjelenése véleményem szerint nem éppen a legszebb, a dizájn egy átlagos irodaszéket idéz. Szkeptikus voltam a fix karfa miatt is, viszont a szerkezet súlya már minőségi érzést keltett, hála a sok fém alkatrésznek.


Érdemes megfigyelni a fenék nyomot az ülésen. :) Ez már néhány perces használat után látszódik, viszont néhány órával később már nyoma sincs a ülepünk helyének!

Az anyhasználat minőségi, kellemes a textilbőr, bár kinézetre olyan, mintha már néhány éve használták volna a széket. Gondolom a lélegző tulajdonság innen ered. Túl sok mozgó alkatrész nincs az IFA rugón és a gázliften kívül, szóval szerencsére kevés komponens hibásodhat meg. Valószínűleg ezért is van örökélet garancia az alkatrészekre, kivéve a kárpitra.


Az IFA rugó

Állíthatóság
A magasságon kívül az Ergonomic típus más állítási lehetőséggel nem rendelkezik. A drágábbik változatoknál már megjelenik a háttámla és a karfa állíthatóság is.

Kényelem
Ahogy a cikk elején írtam is, a szék rögtön a beleülés pillanatában kényelmes volt számomra, a medencém kissé előre dőlt, ezáltan a gerincem tehermentesült. Nagyon jó érzés volt benne ülni, bár az első 3 napban furcsa volt, elég sokat kilengtem az ülésben oldal irányba is. A későbbiekben már hozzászoktam annyira, hogy alig-alig tért ki néhány centimétert. Viszont ha meg akartam mozgatni a csípőmet, akkor bátran köröztem a székkel. Jóleső felfrissülés volt!
Érdekes még az, hogy az ülőlap igen rövid. Ez egy rendes széknél nálam már biztosan kiesett volna, mivel vágná a combomat és néhány óra elteltével már fel kellene állnom, hogy némi vér kerüljön a lábaimba. Mivel itt az ülőlap előre dől a leülés pillanatában, ezért pont jól jön a rövidebb ülőlap.
Valószínűleg csak az én adottságaim ilyen szerencsétlenek, de nekem ugyanúgy volt egy bizsergő, zsibbadó érzés a combjaimban néhány üléssel töltött óra után, tehát ebből a székből is fel kellett állnom, hiába állítottam a magasságot, mocorogtam rajta, ez mindig előjött.

Ezt némileg kompenzálni tudtam azzal, hogy a lábaimat hol magam alá húztam, hol kinyújtottam, ellentétben a rendes irodai székekkel, ahol a legoptimálisabb az, ha közel 90°-ot zárnak be a lábak.


Egész kényelmes volt így ülni


Így meg aztán pláne!


Pihentető üzemmód. Nagyjából csak ekkor használtam a karfát és a háttámlát.

Az eladó felhívta a figyelmemet arra, hogy az első napokban bizony izomláz is elő jöhet, nálam viszont egy nagyon kicsit érződött csak. Ez jó visszajelzés volt azzal kapcsolatban, hogy a torna igenis nagyon sokat használt. Utána már egyáltalán nem éreztem semmiféle izomláz-szerű tünetet, mindig frissen és legfőbbképp derékfájdalom nélkül hagytam el a széket a nap végén. Ez nagyon tetszett, ritka esemény ez manapság nálam. Erre a boltban nem hívták fel a figyelmemet, de későbbi beszélgetésből kiderült, hogy bizony fokozatosan kell hozzászoktatni a testet ehhez az ülésformához, tehát az első napokban 1-2 órát érdemes eltölteni a székben.

A karfa nagyon bosszantott az elején, mert sehogyan se volt kényelmes. Néha legalább a könyökömet szerettem volna pihentetni rajta, de vagy túl magasan volt, vagy túlságosan messze, így aztán rá kellett jönnöm, hogy csak akkor van haszna, amikor hátra dőlök benne. Hosszú karúak valószínűleg a műanyag végére rá fogják tudni tenni a könyöküket, ezzel is plusz alátámasztást nyerve.


Nem mondanám, hogy túl kényelmes, lehetne puhább anyagból is.

A hátlap megléte igazán jó, mert egyrészt nem tudunk hátra esni, másrészt pihentető állásban igen kényelmes tud lenni.

Mit szeretek benne
Jelmagyarázat: A tetszés mértékét egy + jellel jelzem, 1-3-ig terjedő skálán, ahol az 1-es a szimpla tetszik, míg a 3-as nagyon tetszik.

+++ Állítás nélkül is kényelmes volt
+++ A nap végén semmim sem sajgott
+++ Aktív ülés
++ Örökélet garancia az alkatrészekre
+ Jó színösszeállítás (bár a narancs színűre mondták, hogy a farmer megfogja)
+ Sokoldalúbb, mint egy fiziolabda

Mit nem szeretek benne
--- Véleményem szerint nagyon drága ~192.000 Ft
-- Nem lehet zárni a mechanikát, tehát mindig mozogni fog
-- A karfa és a háttámla jóformán dísznek van
- Nem tudok 6-8 órát ülni folyamatosan ülni rajta, kényelmetlenné válik
- Nem vagyok biztos benne, hogy a folyamatos mozgás és az ezzel járó terhelés hosszabb távon nem okoz-e más problémát, kifáradást
- Annyiban különbözik csak egy fiziolabdától, hogy ezen van karfa és háttámla, illetve könnyebb vele mozogni is

Végszó
Egy hét letelte után visszaültem a régi székembe és igazából ekkor ébredtem rá a szék az igazi előnyére és a "must-have" érzésre, amit már az Országos Gerincgyógyászati Központ szakvéleménye is alátámasztott. A "Eredmények" résznél kissé felvontam a szemöldökömet, mert itt valójában a megkérdezettek véleményét összegezték és publikálták, ami vajmi kevés tudományos értékkel bír a számomra.
Ettől függetlenül vitathatatlan az előnye számomra, bár az árát túlzásnak tartom, hiszen az alapkoncepció egy "egyszerű rugón" alapul, minden extrát nélkülözve.

Mivel hobbi szinten autószimulátorozom is, ezért itthonra egy fixálható szék optimálisabb választás lenne, viszont a munkahelyen el tudnám képzelni, hogy egy ilyenen ülök. Ott persze rögtön dobnának egy hátast az árától. :))

Szerencsére van itthon egy fiziolabdához nagyon hasonló (a francia sportszergyártó áruházban néhány ezresért beszerezhető) alkalmatosságom a tornához, ezt kipróbálva jóformán ugyanazt az érzést kaptam, mint a széktől (a hasizmaimat viszont jobban megdolgoztatta, mint a SpinaliS), csak éppenséggel jóval olcsóbb megoldás.

Azért a labdának is vannak hátrányai:
Nem könnyű a helyváltoztatás vele
Nincs háttámla aminek neki lehetne dőlni és pihenni
Nincs karfa amin meg lehetne pihentetni a karokat
Balesetveszélyes
Levegővel lehet szabályozni a magasságát, amit nem olyan egyszerű pontosan beállítani

Nagyon megszerettem a SpinaliS Ergonomic-ot, sajnáltam, hogy nem maradhatott tovább, de itthonra drágának találom, bár ha a munkahelyen lenne ilyen székem, annak nagyon örülnék!

Forrás: [link]

Hozzászólások

(#1) Csabulator


Csabulator
tag

Ha nyelvtani hibát találsz, kérlek jelezd privátban és javítom!

"Time You Enjoy Wasting is Not Wasted Time"

(#2) blackrulz válasza Csabulator (#1) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Azért céges szinten nem a világ vége az ilyesmi, nyilván nem a fillérbszó lowcost bt és társai jómagyar kkv szinten, de egy értelmes vezetőség már ott sem ráncolja a homlokát ha a munkatárs rendes széket kér a 8-9 órás gubbasztáshoz. Az enyém egy tök alap izé, egyébként tök kényelmes meg állítható meg minden, de kb a erős, de belépő szint volt a rendes irodaszék világban, és 100-120 (valahol kettő között) nettó körül ment... Főleg hogy azért ezek tovább is bírják a kiképzést. Ültem én is ilyesmin, bár tartós teszthez nem jutottam, nekem abban az 5 percben a "jézusisten ezen hogy tudsz ülni" érzés dominált csak, mindennek éreztem csak nem kényelmesnek. De gondolom ezt is meg lehet szokni :D

[ Szerkesztve ]

When you want a circus you exalt the clowns

(#3) Csabulator válasza blackrulz (#2) üzenetére


Csabulator
tag

Én egy elég nagy cégnél dolgozom és 70k fölötti széknél orvosi papír hiányában elhajtanak... Örülök, hogy máshol ez nem probléma és ilyen haladó szellemiségű a vezetőség!

Az első 5 perc nekem is igen furcsa volt, továbbá akik ültek benne ugyanezen véleményen voltak, mint Te. :D A helyzet az, hogy nagyon is meg lehet szokni, de idő kell hozzá...

"Time You Enjoy Wasting is Not Wasted Time"

(#4) blackrulz válasza Csabulator (#3) üzenetére


blackrulz
nagyúr

Nem mondom hogy mindenhol így van, de a környezetemben azt látom, hogy azért legalábbis covid home office járványa előtt azért erre szerettek költeni. Nyilván főleg ott, ahol a kolléga havi bére mellett az ilyen egyszeri, sok évre letudott kiadás nem igazán oszt vagy szoroz, meg ugye laptop, esetleg autó mellett pont elfér, jól leköltségelik úgyis fejlesztésre, oszt mindenki boldog. Mondjuk lehet hogy privatizálok egyet majd, fel se tűnne amennyien bejárnak épp ;]

When you want a circus you exalt the clowns

(#5) idegen lény


idegen lény
őstag

:R Nagyon jó lett az írás. Nekem is hasonló tapasztalataim vannak a labdán ülésről, hozzátenném még azt is, hogy egy labdának elég nagy hely is kell, és mindig útban van, ezért is rendeltem helyette egy Schildkröt Dynamic félgömböt, amit tetszőleges ideig használhatok bármilyen lapos széken. Ez talán a legolcsóbb labdahelyettesítő. Kiváló minőségű, kellemes érzetű az anyaga és már felfújva szállították ki! Sokkal kényelmesebb ülni rajta, mint egy labdán, és azzal ellentétben teljesen stabil, biztonságos, mivel egy szék ülőlapjára teszem. Persze így pár centivel magasabban ülök, ezért vagy magasabb íróasztal kell majd hozzá, vagy alacsonyabb szék. A félgömböt persze egy labdával is lehet helyettesíteni, csak sokkal macerásabb egy labdát és egy széket állandóan cserélgetni, ami az eredeti elgondolásom volt. De vannak más, a SpinaliS-nál olcsóbb, minden irányban elmozduló üléslappal rendelkező, dinamikus ülést lehetővé tevő székek is, mint a Spinergo és a Sitness székek. Egy kerekes, háttámlás, karfás Sitnesst akár már hatvanezer forintért is meg lehet kapni: [link]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

(#6) Csabulator válasza idegen lény (#5) üzenetére


Csabulator
tag

Köszönöm!

Igen, ezt el is felejtettem beleírni. Nekem mondjuk az asztalom alá simán befér a labda, így 0 hasznos helyet foglal nálunk. Kivéve persze mikor rendes széken ülök az asztal előtt.

Jónak tűnik ez a félgömb, még nem próbáltam. Helyette van egyensúly párnám (nem vagyok fakír, így a tüskés végét nem használom), illetve egy ékpárnám, de valahogy számomra a széken való elhelyezése ezeknek az eszközöknek nem tökéletes, egy idő múlva nagyon kényelmetlenné tudnak válni és visszaváltok a rendes székre. Hiába, mindannyian mások vagyunk.

A Sitness 10-en viszont meglepődtem, hogy ilyen olcsón is be lehet szerezni, a neten közel 100.000 Ft-ért láttam a legolcsóbban is! Szemeztem már ezekkel a székekkel is, megpróbálok valahogyan szert tenni egyre, hogy össze tudjam hasonlítani a SpinaliS-szal.

"Time You Enjoy Wasting is Not Wasted Time"

(#7) idegen lény válasza Csabulator (#6) üzenetére


idegen lény
őstag

Az ülőpárnák számomra is maximum szükségmegoldásnak jók, csak kicsit teszik dinamikussá az ülést, de ez a félgömb tényleg olyan, mint egy labdán ülni, annak minden előnyével és a hátrányai nélkül. Csak be kell lőni hozzá vagy az asztal vagy a szék magasságát, ami azért nem olyan egyszerű, de rajta vagyok. Tényleg nagyon furcsa utána visszaülni egy merev ülőlapra. Kíváncsian várom a Sitness-tapasztalatokat, ha be tudod szerezni, de azt hiszem, hogy a Mercateo-nál csak vállalkozók vásárolhatnak, vagy valami ilyesmi. Nagyon nem jártam utána, de náluk a legolcsóbb.

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

(#8) idegen lény válasza idegen lény (#7) üzenetére


idegen lény
őstag

Szerintem ITT ki is lehet próbálni.

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

(#9) Csabulator válasza idegen lény (#8) üzenetére


Csabulator
tag

Nagyon szuper, köszönöm szépen! :)

"Time You Enjoy Wasting is Not Wasted Time"

(#10) idegen lény válasza Csabulator (#9) üzenetére


idegen lény
őstag

Pár vélemény: [link] [link] [link]

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem! Zuckerberg vagy Elon Musk vagy a fiuk lesz az Antikrisztus, a következő amerikai elnök, később a Föld teljhatalmú vezetője.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.