2021. január 18., hétfő

Gyorskeresés

The pair of eyes-G1 mod, munkanapló 1.

Írta: | Kulcsszavak: modding . casecon . vízhűtés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv, újra!

Egy modder mindig új kihívásokat keres, így vagyok vele én is. Elkezdtem nemrég egy új gépet építeni, az alapoktól, tehát egy újabb casecon. Már elnevezése is van, mint a címből olvashatjátok, de én csak "a szem"-nek hívom.

Támogatóm is van már, egy nagyszerű gyártó, akinek az alaplapjaival épített modjaim elég sikeresek voltak:

Szerk. Időközben egy újabb híres gyártótól, a Cooler Mastertől is megérkezett a támogatás. A minőségi tápegységet, a Cooler Master magyarországi képviselete jóvoltából vehettem át, amit nagyon köszönök Nekik!

Még a tavalyi év őszén kezdődtek a munkálatok, már most több száz munkaóra van benne, de még a felénél sem tartok. Annyi mindent terveztem megvalósítani ezen a gépen, hogy még én sem tudom mikor lesz kész. Aki követi majd a bejegyzéseimet, megláthatja, hogy milyen egyedi dolgok megvalósításán töröm a fejem.
A tervezés ismét csak fejben történt, illetve folyton csak improvizálok az építés során. A szerkesztett tervrajz azért készült, hogy a szabványos méretű hardvereket hogyan tudom majd elhelyezni, hogy azért még elférjenek, szerelhetőek legyenek.

Azért ezek a tervek menetközben azért változtak, de a lényeg maradt, egy íves, szemforma, amit már régóta szeretnék megépíteni.

Anyagválasztásom ismét alumínium. 2mm-es lemezekből készült, hegesztéssel a ház, amit belül aluprofilokkal merevítettem meg. Úgyis mondhatnám: full alu. Lássunk akkor neki a folyamatoknak!

A tervek alapján kiszabtam a két oldalt.

Majd berögzítettem a fő alkatrészeket, hogy meggyőződjek róla, valóban elférnek-e.
Ez a 360-as radiátor lesz benne, amit a legutóbbi Veletech-en nyertem. Az alaplap viszont csak sablonként van használva, az új lap kicsit látványosabb. De erről majd később.

A ház teljes alsó részében porszűrő lesz. A filternek 20x20mm-es zártszelvényből, kézzel hajlítottam meg a keretét. A további munkálatok során is, több alkatrész elkészítéséhez, ezt a kb. 70cm átmérőjű ventillátor-keretet használtam, hajlítósablonnak. A ház elejében lesz majd a tápegység, kissé moddolva, a hálózati csatlakozójának ezért kialakítottam egy megfelelő helyet.

A tetőrésszel kezdtem foglalkozni, 10 cm széles lemezcsíkot hajlítottam meg a két oldalt összekötni, majd az üres részekre is szabtam, hajlítottam újabb lemezeket. Ezután a darabokat összehegesztettem, majd a varratokat eltüntetve, síkbacsiszoltam a felületeket.

Folytattam az alsó résszel, a már elkészített filter-kerethez újabb részeket, lemezeket hegesztettem.
A csavarodott, ívelt alakzatot, több részletből, kézzel alakítottam ki, majd ezek is egybe lettek hegesztve.

A hátsó, fölső részre kerül a nyílózsanér. Úgy terveztem, hogy a ház majd kettényíljon, szereléshez. A zsanér 50mm-es rozsdamentes csőből készült, eszterga segítségével. Ennek a helyét alakítottam ki 60mm-es félbevágott alucsőből. Közben folytatódott a másik oldal alsó részének lemezelése, hegesztése.

Miután a hegesztéseket síkbacsiszoltam, rájelöltem a kettévágás helyét és a flexem segítségével, kettévágtam a házat.

Frissítés! ---------------------

Ahogy már előzőleg írtam, nem kevés munka van egy ilyen ház-szerkezettel. Folytatom akkor:

A kettévágott ház, két oldala, egy többfunkciós zsanérral lesz egymáshoz rögzítve:

Ezzel oldottam meg, hogy a két oldal, kb. 90°-ban szétnyílik, így belülről kényelmesen szerelhető. Továbbá, ezen van átvezetve a vízrendszer ki- és bemenő ága, valamint pár elektromos vezeték is ezen megy át. A két rövidebb csőrész a radis-oldalhoz, míg a hosszabb, 10cm-es az alaplapi-oldalhoz van rögzítve. Még azért további alakítások lesznek rajta, de a nyitófunkciója már működik.

Az alaplap felőli oldalon elkezdtem kivágni a nyílásokat, ezek még csak inkább szerelőnyílások a további hegesztésekhez.

De hogyan is fog megállni ez az ívelt aljú ház? Már a tervezéskor erre is gondoltam és a láb helyét is belekalkuláltam a ház méreteibe. Egy pár 50cm hosszú, 25mm-es alucsövet íveltem meg a már említett ventikeret segítségével. Hozzá illeszkedő belső átmérőjű csőből vágtam két félcsövet, majd ezeket is megíveltem.

A ház oldalainak belső merevítéséhez is íveltem meg 17x17mm-es alu-zártszelvényeket, majd ismét hegesztés következett.

És lábra állt a szem! A csőlábakat 3-3 csavarral rögzítettem belülről.

A radit is kissé módosítottam: megszabadítottam pár oda nem illő részlettől. Az házoldal belső merevítőihez lesz majd csavarozva, ehhez rögzítőfüleket forrasztottam rá. A radiátor rácsát apró-méhsejtmintás lemezből készítettem. Belül van ráhagyva lemez, ahol majd ragasztással lesz berögzítve. A rács külső felülete síkban van a ház oldalával és egybe is lesz majd lefényezve, ha arra kerül a sor. Valami metál-feketében gondolkodom, majdcsak találok valami jó árnyalatot.

Mivel már előző mod-jaimba is a Gigabyte alaplapjait építettem be, szerettem volna ebbe is, ettől a gyártótól egy szép alaplapot.
Találkoztam a Gigabyte csehországi marketing-képviselőjével,(mivel Gigabyte-HU nincsen) aki a támogatásáról biztosított. Rövid idő múlva meg is érkezett a csomag az ígért alaplappal.
Nagyon tetszik nekem ez a lap, ezúton is nagyon köszönöm a gyártó támogatását!

Hamarosan folytatom...

A táp-mod és további szerkezeti elemek beépítése, 2015.03.15

Mint már említettem, a Cooler Master Hungary is támogatja a projektemet. Kaptam is egy nagyon szép, minőségi tápegységet Tőlük, amit ezúton is nagyon köszönök!
Sajnos egy apró hiba miatt mégsem ez a táp lesz beépítve, hanem másik Cm-táp, amit még az egér-mod versenyen nyertem.

Ott bukott meg a dolog, hogy a V650 panelja sokkal nagyobb, mint egy hagyományos tápé és így nem fér be a tervezett helyre. Úgyhogy ez a táp majd a következő mod-omban kap majd helyet.
Maradt tehát a B700-as, amit darabjaira szedtem, ugyanis nagyon egyedi módon lesz beépítve. Ennek a panelnak a méretei már megfeleltek, de még így is elég szűkös neki a hely, mert a radiátor elhelyezésén is módosítanom kellett a szétnyithatóság végett.
Azonban előbb el kellett készítenem a ház tetején végigfutó kábelcsatornát. Ehhez 2mm-es alulemezből. U-alakú részdarabokat hajtottam, majd mielőtt a házhoz hegesztettem volna, összevarrtam, és még kint síkbacsiszoltam a felületeket. Ezután került véglegesen behegesztésre a csatorna, amit még egy zártszelvénnyel erősítettem meg.

Ebben kapott helyet az alaplap "hátlapi" kivezetése. Itt most fölül lesz, a kábelek pedig a csatornában végigvezetve, egy alul kialakított nyíláson fognak kijönni. Természetesen a csatorna kap "fedelet" is, de erről majd később.
A táp is ehhez a csatornához lesz rögzítve. De hogyan is?
A tápegység házának egy részét felhasználva kezdtem az új burkolat elkészítését.

A panelrögzítő lemez marad hát, amire rövid, M3 meneteket hegesztettem a csatornához való rögzítéshez. Majd így a panellal berögzítettem a leendő helyére. A képeken is látható, hogy nem sok hely marad ha összecsukódik a ház, kb. 5-6mm a raditól. Sajnos ez már így adódott, de nem reménytelen a helyzet, csak egy megfelelő burkolatot kell készíteni. A táphoz megfelelő a polikarbonát, amiből 3 és 4mm-eset használtam, mert ez jól hajlítható hidegen is.

A polikarbonát-elemeket, alu-szögprofilokkal rögzítettem össze. Marással alakítottam ki ezeknek felfekvő felületeket, hogy ne álljanak ki, ugyanis már az a pár mm is számít. Végül az alu alkatrészeket és pár polikarbonát elemet, fekete, strukturált fóliával vontam be. Amit meg nem, az meg szép betekintést ad a ritkán látott táp-belsőre. A táp hűtéséről az alulra beépített gyári ventillátora fog gondoskodni.

A szellőzéshez rácsot készítettem apró mintás perforált lemezből, ez majd belül lesz ragasztva. Ezen fog távozni a táp hője.

Kb. így fog kinézni.

Hozzászólások

(#1) Ed3r_X_


Ed3r_X_
nagyúr

Nem semmi, gratulálok. Ütős gépezet lesz :R

“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”

(#2) Robert07


Robert07
aktív tag

Grat hozzá, nagyon jó lesz.
A Gigabyte se csinált volna jobbat. :R

(#3) Petyyyyy


Petyyyyy
addikt
LOGOUT blog

Eredeti ötlet, alig várom a folytatást!

Szemed az úton, pedál a padlón || Whatever. Im the star

(#4) DR|FTK|NG


DR|FTK|NG
veterán

Mi ez? :F Valami Batmobil-kerékfedő? :DDD

Szokatlan szerkezet ez, és természetesen várom a folytatást. :DD

(#5) ViZion


ViZion
félisten

Érdekes lesz. Praktikusnak nem mondanám, de nem is erről szól. :R

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#6) csabi112


csabi112
Modder

Köszönöm a hozzászólók biztató szavait! :R

Írtam ismét pár mondatot a bloghoz, képek is vannak bőven.

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#7) zolee5016


zolee5016
őstag

Nem akármi lesz ez sem! :C lemezben nagyon ott vagy....megint egy egyedi forma... :R
már látom előre milyen erős lesz a verseny április táján a Veletech-en.....ismét lehet menni gépeket bámulni.... :B

Ha meghalsz,te nem tudod,hogy halott vagy,csak a környezetedben élők tudják..és nekik nagyon nehéz...namost ez a helyzet akkor is: ha hülye vagy---

(#8) csabi112 válasza zolee5016 (#7) üzenetére


csabi112
Modder

Végülis a szakmám tapasztalatait kamatoztatom az építés során. Egyébként, köszi, örülök hogy tetszik. :R

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#9) zolee5016 válasza csabi112 (#8) üzenetére


zolee5016
őstag

ha nem titok milyen színű lesz? Giga kék vagy zöld?.....
ami nem egészen világos,szűknek látom,igy nemigen vágom,VGA lesz benne,vagy riser esetleg?

[ Szerkesztve ]

Ha meghalsz,te nem tudod,hogy halott vagy,csak a környezetedben élők tudják..és nekik nagyon nehéz...namost ez a helyzet akkor is: ha hülye vagy---

(#10) csabi112 válasza zolee5016 (#9) üzenetére


csabi112
Modder

Fekete-ezüst metál van tervben. A fények pedig pirosak lesznek. Igen, lesz benne vga, riser hosszabbítóval, elég érdekesen elforgatva, de erről majd később írok.

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.