2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Mi jár ma a világban azért, hogyha ingyen adsz valamit?

Írta: | Kulcsszavak: ingyen . lop . másol . hazudik . csal . shmittel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Azért ragadok tollat itten, mert ma ez teljesen csurig töltötte nálam azt a bizonyos pohárkát.
Előtörténet következik, szpojler alert:
Bő 1 éve úgy gondoltam, hogy van egy bizonyos HTML és CSS tudásom, tehát jött az ötlet, hogy rakjunk össze egy jó kis dizájnt, amit a Minecraft inspirált. Ezt rögtön ki is toltam deviantartra (most nézem, hogy a dátum itt 2011 Júni 14-ét mutat, szóval akkor már kicsit megkopott az időérzékem).


Így nézett ki a kezdetleges terv, fotosoppban (a képre kattintva eljuthatsz a deviantartos oldalához)

Majd szép lassan haladt előre a fejlesztése a cuccnak (nem dokumentáltam, 17 évesen franc fog dokumentálni meg cséndzslogot írni :DDD ). Akkoriban nagyon sokat játszottam a játékkal, főleg szerettem a Pearl Village szerveren, mert nem volt hullára moddolva, stabil volt, ment a kis vodás "korlátlan" mobilnettel is, jó volt a közösség is.
Aztán az ottani admin megunta a játékot, és más felé kacsingatott, és hosszas győzködések árán sikerült átvenni a szerver tulajdonjogait. "Természetesen" a szerverhez weboldal is dukál, így született meg véres veríték árán a kövi verzió, ami szintén repült egyből a különcművész közösségnek, had csámcsogjanak rajta.


A következő verzió már kellemesebb volt a szemnek (a képre kattintva eljuthatsz a deviantartos oldalához)

Akkoriban ez jelentette nekem dizájnilag a csúcsot, szép, pixeles fontok, PHP-val generálva, border-image (ami semelyik Internet Explorer-ben nem működött :U ).
És egy jó ideig abbamaradt a fejlesztése a dolognak, néha előkerregtettem a vinyóm mélyéről, megnéztem, hogy milyen szép, attán bezártam és otthagytam. Így ment ez egy évig...
Végül beláttam, hogy kár lenne a lustaságom miatt a fiók (lomtár) mélyére dobni ezt a tűrhető kinézetet, és nekiláttam, hogy feltupírozzam. Pontosabban teljesen az alapoktól újraírtam az egészet, közbe megtanultam egy csomó hasznos dolgot (főként css3 terén) végül 2013 elejére összehoztam a ma is látható, letölthető "terméket", és közzétettem a Creative Commons 3.0: Nevezd meg! - Ne add el! licence alatt.


Jelenleg így néz ki (a képre kattintva eljuthatsz a deviantartos oldalához)

Nagyon örültem, mikor hirtelen több száz megtekintés és letöltés generálódott. Majd ezer. Kicsit alaposabban megnéztem az Analytics statisztikát és olyan oldalakra érkeztek látogatások, amilyeneket én tudtam, hogy nem hoztam létre (pl.: forum.php, donations.php). Kiderült, hogy lustaságom oly módon nem ismert határokat, hogy az Analytics kódomat (ez az egyedi kód azonosítja a Google számára, hogy pontosan melyik oldalnak a látogatóit is kell méregetni) nem vettem ki az éles letölthető verziókból. :C
És azok, akik bennhagyták a kódot, nálam pörgették a számlálót. Így bukkantam rá a fenomenális Mexland szerverre.
Nézzük meg alaposan az oldalt, és hasonlítsuk össze az én álltam készített sablonnal, és a vak is látja, hogy egy-az-egyben ugyan az (jó, egy-két div-et nem zártak le rendesen, arról nem én tehetek). Van szép zöld számláló alul, meg gúgli hirdetés is, sebaj.
Nézzük tartalmilag is egy kicsit tüzetesebben az oldalt:

Mivel nem értek spanyolul, előkaptam a Google Fordítót, majd utána a polcról a nyugtatót is:

Óóóó, elnézést kell kérnem, dizájnolta a Nomsoft, programozta AFROM. Nem értesítettek engem sehol, hogy megváltoztatták a nevemet, ráadásul tudomásom szerint tudathasadásom sincsen, hogy több személy legyek egyben.
Nézzük a statisztikákat, beszéljenek helyettem a számok:

Impozáns. Abba már bele se merek gondolni, hogy a támogatói részt ennyien látogatva mennyi lét kereshettek. Várj csak, mégis:
a VIP egy hónapra 5$, a formulario.php-t (ez az adománybenyújtó űrlapjuk) ~52 ember nézte meg.
Ha ebből 50 befizet egy hónapra: 250$ tiszta jövedelem. De jó, jogos, mondjuk a 10%-a befizet, 5 ember, az akkor is 5 ezer Jómagyar Forint.
De valahogy nem bírom felfogni. Ha pénzért adnám, még megérteném, hogy megy a warez ezerrel, szemet hunynék felette. De hogy más neve alatt értékesíteni, és annyit nem megtenni, hogy kiírni hogy balcsida. Meg egy backlink. Több nem kell, én ennyivel már kellemesen megvagyok
Még lesz folytatása a történetnek, ma csak ennyire futotta.
Mindenféle kommentet szívesen fogadok, csak a fikázást ha lehet, kerüljük. :R

Hozzászólások

(#1) Tamás9x


Tamás9x
(senior tag)

Forrás megjelöléssel be is perelhetnéd őket:) csak nehogy ők megtegyék ezt hamarabb.

Matematika tanár korrepetálást, érettségire és pótvizsgára való felkészítést vállal Nyíregyháza központjában. (Sólyom utca) 2500FT / 60 perc Margitics Éva Tel:. 06304131025 --> http://3dnyh.hu/ <--

(#2) balcsida válasza Tamás9x (#1) üzenetére


balcsida
(senior tag)

Erősen gondolkozom rajta, hogy ez lesz.

(#3) Иван


Иван
(őstag)

Amúgy nem azért, de pontosan ez mi is?

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#4) 7 válasza balcsida (#2) üzenetére


7
(PH! addikt)

Semmi értelme perelni. Sok pénz rámegy, semmit nem látnál belőle viszont, ráadásul te sem teljesen saját anyagból dolgoztál, hanem a Mojangtól vettél át textúrákat. Maximum megkérheted őket, hogy ugyan jelöljenek már meg, ha már a te témádat használják.

A szervert pedig fenn kell tartani, és ilyen amatőr projekteknél az adományok többnyire annak a költségeire mennek el. Az biztos, hogy nem járnak vele túl jól. Ha hosszabb távon akarják csinálni, akkor a profit a nullához konvergál, mert sokfele kell szétosztani azt a pénzt. Ne hidd, hogy a pénzre hajtanak. :N

(#5) balcsida válasza Иван (#3) üzenetére


balcsida
(senior tag)

Egy weboldal sablon.
@7: Az, ami kiakasztott, hogy kizárólag átírták a tartalmat, ezt úgy tálalják, mintha full az ő munkájuk lenne. Mintha megvenném az autóm, kicserélném a kárpitot, és akkortól kezdve balcsida-car-nak hívom, amit a balcsida zrtkftrt gyártot. És az említett Nomsoft a sejtéseim szerint pénzt keresett az egészből, mint, dizájner.
Közbe visszanézve hiányzik még pár dolog a cikkből, majd javítom.

[ Szerkesztve ]

(#6) Иван válasza balcsida (#5) üzenetére


Иван
(őstag)

:R

Csak mert számomra sehonnan se esett le, hogy pontosan ez most milyen design.

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.