2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Mennyire megbízhatóak az EKWB termékei.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elöljáróban annyit, hogy ez a cikk nem lejárató kampány akar lenni az EKWB ellen.
Csakis az én rossz tapasztalataimat szeretném megosztani, amibe sajnos „selejtes” EKWB termékek fő szereplői. Semmilyen hátsó szándék nem vezérelt, amikor leírtam ezeket a gondolatokat. :N

Sajnos képeket nem tudok feltenni, mert nem készítettem, amikor észrevettem, hogy „selejtes” egy termék. Egyet kivéve de az a kép már nincs meg. És akkor még nem gondoltam, hogy írni szeretnék róla. Azért is nem készítettem képet, mert olyan hibákról van szó, amire könnyen rá foghatják, hogy felhasználói hiba. A másik ok, hogy egy kivételével ezek a hibák nem látszódtak volna a fényképen. Ezekből az okokból kifolyólag meg sem próbáltam garanciáztatni. Kettő kivételével, amiből az egyiket ki is cserélték. A másikra azt mondták, hogy felhasználói hiba. Pedig NEM felhasználói hiba!

Igyekszem érthetően fogalmazni, hogy miért „selejtesek” ezek a termékek, amivel nekem voltak tapasztalataim.

Az alábbi termékekről van szó

1. EKWB EK-FB ASUS C6H RGB Monoblock – Nikkel
2. EKWB EK-Supremacy EVO
3. EK Water Blocks EK-RES X3 150
4. EK Water Blocks EK-RES X3 250
5. EK Water Blocks EK-XTOP DDC 3.2 PWM Elite - Plexi + pumpa
6. EKWB EK-CoolStream XE 360

Első termék.
1. EKWB EK-FB ASUS C6H RGB Monoblock – Nikkel

Körülbelül egy éve használtam ezt az AMD monoblockot, amikor úgy döntöttem, hogy átépítem a gépet. Mivel szeretek alapos lenni, átmostam a radiátort, a pumpát a tartályt. Észrevettem, hogy elszíneződött a tartály és a csövek. Ezért gondoltam szétszedem a monoblockot, tisztítás céljából. Fogtam a monobockhoz kapott imbuszkulcsot, amikor észrevettem, hogy az egyik csavar feje megnyíródót, meg sem próbáltam az imbuszkulccsal kicsavarni. Ezért nem szedtem szét. Átmostam a monoblockot és rácsavartam kézzel a zárókupakot, kifejezetten vigyáztam, hogy ne húzzam túl. Azért, csavartam bele a zárókupakot, hogy ne menjen bele a por és a kosz, amíg össze nem rakom.

Másnap, amikor vissza akartam tenni a processzorra, észrevettem, hogy a zárókupak körül berepedezett a monoblock.

Ez most felhasználói hiba?
Gyárilag megnyíródott csavarral kaptam. A zárókupakot óvatosan kézzel csavartam rá.
Fel se merült bennem, hogy garanciáztassam. Úgyis rámondták volna, hogy felhasználói hiba. :(((

Második termék
2. EKWB EK-Supremacy EVO

Ez egy univerzális cpu blokk.
I7 7700k processzort használtam, amikor úgy döntöttem, hogy áttérek AMD Ryzen 7 1800x-re. Ahhoz, hogy fel tudjam rakni az AMD-re az univerzális cpu blokkot, ki kell benne cserélni a jetplate-t. Ugyanúgy, mint a monoblocknál, ki kell csavarni négy csavart. Neki is álltam az univerzális cpu blokkhoz kapott imbuszkulccsal. Szépen finoman elkezdtem meglazítani a csavarokat. Nagyon erősen meg voltak húzva. Próbáltam finoman erős lenni. De hiába, mert nem tudtam kicsavarni, annyira erősen meghúzták gyárilag. „Természetesen” az egyik csavarnál megcsúszott az imbuszkulcs és a csavar feje deformálódott.

Ez most felhasználói hiba?
Én nem gondolnám, hogy felhasználói hiba. Már csak azért sem, mert univerzális cpu blokkot vettem. Ezért feltételezhető, hogy esetleg többször is szerelni fogják. Ebből kifolyólag, úgy kellene működnie, mint kés a vajban.
Vagy ez csak az én „kis naiv” elvárásom? :(((

Harmadik és negyedik termék.
3. EK Water Blocks EK-RES X3 150
4. EK Water Blocks EK-RES X3 250

Ez a két termék egy-egy kiegyenlítő tartály, amit egyszerre rendeltem. Az egyik 150-es a másik 250-es. Röviden annyi a története, hogy ahova a fittingeket kell becsavarni, annak az anyaga Pom Acetál.
A lényeg, hogy a második szerelésnél mindkettőnél körbeforgott a hozzávaló zárókupak.
Az érdekessége az, hogy a fittingeket rendesen be tudtam csavarni. A hozzákapott műanyag zárókupak, pedig körbeforgott. Megpróbáltam fém zárókupakkal és az is körbeforgott.
A végeredmény. Rossz tapasztalat miatt meg sem próbáltam garanciáztatni.

Ez most felhasználói hiba?
Hogyan tudom bizonyítani, hogy nem felhasználói hiba?
Kíváncsi lennék, hogy a tervezők, hány ki és becsavarásra hitelesítették? :K

Ötödik termék.
5. EK Water Blocks EK-XTOP DDC 3.2 PWM Elite - Plexi + pumpa

Ez a pumpa a legelső alkalommal megadta magát. Még pedig a következő módon. Elkezdtem feltölteni a rendszert, már majdnem feltöltöttem, amikor elkezdett folyatni az alsó, ahol a pumpa van és a felső rész között, körbe ahol az átlátszó műanyag van. Érthetőség kedvéért: NEM a fittingnél eresztett. Ennek a pumpának elméletileg lehet a tetejét cserélni. Az volt a szerencsém, hogy a pumpa olyan helyen volt, hogy nem ért elektronikához. Viszont cserébe elázott az asztalom és a parketta a szép piros lötyivel.

Amikor szépen mindent feltöröltem, felhívtam az üzletet és mondtam, hogy mi a gond. Azt mondták ez lehetetlen, mert az EKWB termékei 100%-osak. :U kérték, hogy fotózzam le és küldjem el. Lefotóztam és elküldtem a képet. Sajnos már nincs meg a kép. Korrektek voltak, mert küldték a futárt, aki egyből hozta a csere pumpát.

A csere pumpa rendesen működött, most pillanatnyilag a szekrénybe pihen tartalékosként.

Hatodik termék.
6. EKWB EK-CoolStream XE 360

Ez egy 360x60-as radiátor.
Talán ez a leghihetetlenebb az összes termék közül. Ahova a fittinget kell betekerni, ott a menet nem volt középen. Ezt úgy kell érteni, hogy a menet alatt az egyik szélén belógott egy kis fém, ami része a radiátornak. Ezért a fittinget nem lehetett teljesen behajtani abba a menetbe. Azon kívül az egyik lamellának a forrasztása elengedett. Magyarul mozgott a lamella. Szintén telefon. Azt mondták küldik a futárt és megnézik. Rendesen becsomagoltam jött a futár elvitte másnap telefonáltak, hogy ez felhasználói hiba, ezért garanciálisan nem tudják elintézni. Vegyek egy másikat. Ha a régi kell, akkor fizessem ki szállítást. :Y Persze a szállítást nem fizettem ki, mondtam, hogy tartsák meg.
Vettem másikat, de nem náluk.

Szóval a menet nincs teljesen középen gyárilag, ezért felhasználói hiba!!! :U

Most jön a bónusz. A radiátorhoz kapott ventilátorcsavarokon nem volt menet.
Gondoltam mellékeltek menetvágókészletet. De nem! :))
Ezzel a részével már nem is foglalkoztam, mert felesleges lett volna négy darab csavar miatt.

Eddig tartott volna a kis irományom az EKWB selejtes termékeiről.

A helyzet az, hogy azóta is vettem EKWB terméket. Többet is és nincs vele gondom.

Természetesen nem azt akarom mondani, hogy én soha nem hibáztam számítógép építés közben.
Hibáztam nem is kevésszer. Arról is lehetne írni egy cikket.

Azért írtam, mert bosszantóak ezek a hibák.
Bosszantóak, de utólag visszagondolva, kicsit humorosnak is találom, hogy egy ember egy cégtől hat selejtes terméket kap.

Ennyibe fájt nekem a történet.
A monoblock és az univerzális blokk. 90 000 Ft A radiátor. 45 000 Ft A két kiegyenlítő tartály. 60 000 Ft A pumpa. 0 Ft Mert kaptam egy másikat
Összesen: 195 000 Ft VESZTESÉG

Minden észrevételt szívesen fogadok.
Köszönöm, hogy elolvastad.

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

A plexi nagyon kényes anyag, nehéz megmunkálni. Ha keletkezik rajta egy repedés, ami keletkezhet gyártás közben is, az tovább fog repedni valamikor. Kivédeni úgy lehet, hogy a repedés végén meg kell fúrni és nem megy tovább, de ez egy vizesblokknál nem opció. Találd ki hol gyártják ezeket, milyen minőségben. Én mint forgácsoló soha nem veszek plexi blokkot, mert tudom, h milyen kényes. Persze szép is, mérlegelni kell. Pont nem szabadna megtépni a csavarokat, azért van az o gyűrű hogy az tömítsen, inkább menetrögzítő kéne meglazulás ellen.

(#2) D1Rect


D1Rect
félisten

Nem voltam ott egyik esetben sem, de azért én nem zárnám ki teljes mértékben a felhasználói hibát.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#3) Atmil válasza CounterBoci (#1) üzenetére


Atmil
aktív tag

Pontosan mire/melyikre gondolsz? :)

[ Szerkesztve ]

Üdv! Atmil.

(#4) bazsi83vp válasza Atmil (#3) üzenetére


bazsi83vp
senior tag

például: Link

Vannak ilyen termékek. De egyébként facsavarozásnál is játszik az értelmesebb olyat, hogy a csavart bekeni/ furatba nyom a faragasztóból és úgy tekeri be.
De a legegyszerűbb opció, kis csavaroknál fém esetén: kis lakk a menetre. Kiszárad, összetörik és a szemcsés anyag növeli a súrlódást -> nehezebben lazul meg.
Csak azt nem tudom ,hogy a műanyagot nem-e károsítja az oldószere, bár eleve nincs sok benne. Asszony észre sem venné, ha 1-1 csavar menetét megkened vele.

Persze vannak még egyéb csavarbiztosítási módok, de rugós alátétet stb. oda úgysem akarsz. :D

(#5) Atmil válasza bazsi83vp (#4) üzenetére


Atmil
aktív tag

Ez a megoldás eszembe sem jutott. Nem rossz kifejezetten jó. De! Ha meg se moccan a csavar, akkor hol tudom belecseppenteni a csavarlazítót?
Egyébként köszönöm az észrevételedet. :)

Üdv! Atmil.

(#6) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Egyébként nekem is furcsa valami. Gondolom a blokk réz, amiben a menet van. Az nagyon puha anyag. Egy acél csavar fejét nem lehet elnyalni benne, mert hamarabb szakad meg a menet a rézben. Véletlenül nincsenek beragasztva a csavarok? Ráadásul belső kulcsnyílású ahogy írod, amiből elég nehéz kifordítani a kulcsot.

(#7) Tikakukac


Tikakukac
titán

A nikkel-gate óta tudjuk, hogy igen, a kínai felvásárlás hozott magával pár változást. Ezen meglepődni nem kell. Nekem is volt nem 1-2 egyértelműen gyártási parás blokkom, ezért mondom, hogy aki egyből maga alá tervez csinálni ettől a névtől, az azért lépjen 2-t hátra és nézzen kicsit szélesebben.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#8) Atmil válasza CounterBoci (#6) üzenetére


Atmil
aktív tag

Biztos, hogy nincs leragasztva, mert, univerzális blokk.
Bár aztán...
Az imbuszkulcs elég hamar ki tud fordulni.

[ Szerkesztve ]

Üdv! Atmil.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.