2022. május 28., szombat

Gyorskeresés

Vsonic GR07 sufni szerelés, kábelcsere

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Viszonylagos jó ár érték arányáról híres Vsonic GR07-es fülesem kábele már második alkalommal adta meg magát, ezért úgy döntöttem lecserélem. Adok esélyt egy utolsó táncra, utolsó alkalmat, hogy még dalolhasson a kicsike :) Nem akartam sok pénzt a dologra szánni, így érezve magamban az erőt, meghoztam az elhatározást, megszerelem!
Első feladat a kábel kiválasztása volt. E-bay bugyraiban találtam a kábelt, csak ránézésre döntöttem mellette, nagyon hasonló az eredeti kábele is, bár ez egy picit rugalmasabb, puhább. Konkrétan erről van szó: Earmax Upgrade Silver Audio Cable For Sennheise IE80 IE8 IE8I earphones headset
Majd egy hónap várakozás után meg is érkezett Kínából, és a 10 USD-t szerintem simán megéri.

Ugyan már egyszer szétszedtem a fülest, így kicsit tartottam a második alkalomtól, ezért már a rendelés előtt szétszedtem, hogy lássam, még javítható-e a kicsike?

A fotón szinte minden ami kellhet a szereléshez, plusz egy sör. Ez azért nincs rajta a fotón, mert elfelejtettem, és vérzett is a szívem miatta :)

Szétszedéshez nem kell más mint egy jó éles szike. A burkolatban nem igazán teszünk látványos kárt, ha ügyesen csináljuk. Lényegében, ha sikerül a hátlap és az előlap közzé benyomni a szikét, máris szét fog pattanni. Kicsit lutri a szétszedés, mivel ez is egy “Kínai” termék, ennek minden negatív hozadékával. Szétszedésnél nálam rá volt ragadva a hátlapra a hangszóró, mivel annyi ragasztó volt beleöntve a burkolatba. A membrán viszont oda volt rögzítve az előlapra, így a kettő egy pillanatra szétjött, és csak nagyon óvatosan tudtam visszahelyezni. Szerencsére nem történt kár. De meg is szakadhatott volna a tekercs kábele, vagy begyűrődhetett volna a mágnes elé. Szóval óvatosan a szétszedésnél!

Következő lépés a kábelek eltávolítása a driverekről. Fotón az alsó érintkező a test. Jegyezzük meg, melyik driver melyik oldal, majd az ábra alapján forrasszuk rá az új kábelt. DE előtte még ne felejtsük el a kábelre rárakni a törésgátló gumit. Itt is figyeljünk a jobb és bal oldalakra. Jobb oldali részen van egy pici pötty, jelezvén a jobb oldalt (én ezt frankón felcseréltem)

A törésgátló gumikba bele van ragasztva a gyári kábel, ezért ezt csak erővel lehet kiszedni onnan, szóval egy egyszerű határozott mozdulattal tépjük le a gumit a kábelről. Más ötlet híján, hogy az új kábelt át tudjam dugni a szűk lyukon, egy apró szöget felforrósítottam, és óvatosan kitágítottam vele a törésgátlót. Majd átdugtam rajta a kábelt. Érdemes a fülhallgató kagyló felőli részről bedugni a szöget, így elkerülhető a behelyezésnél, hogy megolvasztjuk a külső burkot is.

Ha már rádugtuk a megfelelő oldalra a megfelelő gumikat, jöhet a forrasztás. Tudnunk kell melyik kábel vég melyik oldal és a fenti ábra szerint forraszuk rá a kábelt. ne melegítsük sokáig a drivereket!

Ha ez megvan próbáljuk ki! Ha az oldalak rendben vannak, és szól mind a két füles, már csak a ragasztás van hátra. Érdemes nem pillanatragasztót használni, hanem Pattex palmatex vagy hasonlóval próbálkozni. Nálam nem volt csak pillanatragasztó, amivel igen óvatosan kell bánni, egy pillanat alatt tönkre lehet tenni a fülest. Első körben a kábel külső burka és a törésgátló belső részére raktam egy kicsit, majd a fülhallgató kagyló peremeire lehelletnyit. Ha belefolyik a driverbe könnyen ki is csinálhatjuk a fülest.
A külső burkolatot óvatosan ráhelyeztem az előlapra, és összepattintottam.

Ez után alkohollal áttörölgettem az egész külső burkot. Reggel már ezzel jöttem be munkahelyre. Kellemes javítást!

Hozzászólások

(#1) Tulku


Tulku
veterán

Naccerű munka!
Újjávarázsoltad a jó kis fülest...

Még annyit ...ha ragasztásnál az állandóság és a minőség fontos szempont, akkor a kétkomponensű műgyantánál nincs jobb...lehet kapni olyan injekcióféle két pumpás megoldást, ahol akár egy-egy csöppet is össze lehet keverni és visszazárni.

Egy vastag fogpiszkálóval aztán szépen fel lehet vinni a réteget, ami szilárdulás közben elterül.
Garantáltan nem fog szétjönni, illetve a gőzök sem veszélyeztetik a membránt.

(#2) AGE-T válasza Tulku (#1) üzenetére


AGE-T
senior tag

Azt tudtam, hogy lehet jobban is ragasztani, de nem volt más a házban. Annyira azért nem kell vele csínján bánni, ha óvatosan csinálod a ragasztást, pillanatragasztó is jó lehet. De persze egy jobb minőségű ragasztóval el lehet kerülni pár esetleges bosszúságot. :R

For SALE: http://bit.ly/1aepGxI

(#3) balazs1022


balazs1022
őstag

Nem rossz munka. Bár én ennyi pénzből vettem volna egy KZ ATE-t. Ennek is hasonló a kábele + L csatit + akkor lesz pluszba in ear-ed. :)

https://fototrend.hu/fotok/fotos/balazs1022/index.html

(#4) AGE-T válasza balazs1022 (#3) üzenetére


AGE-T
senior tag

Ez valami jó cucc 10 juróért? :)

For SALE: http://bit.ly/1aepGxI

(#5) balazs1022


balazs1022
őstag

A fulhallgato topicban volt par dicsero komment a hangajaval kapcsolatban. Bar en KZ ED9-et vennek. Sokkal kisebb meg cserelheto vetocsoves. Bar most van egy par ien-ear-m evekig elleszek vele. Meg a sony hpm-70-em is kituno allopotban van. Szoval nekem boven raer.
Most vettem egy hamis piston2-t de csak a vezeteke es a controllere miatt.

https://fototrend.hu/fotok/fotos/balazs1022/index.html

(#6) pprod94


pprod94
aktív tag

Ez igen! Nem kidobtad, megcsináltad! Ma már nem annyira jellemző ez sajna. Én csak a fejhallgatómat forrasztgattam, igaz csak az van most. :)

(#7) balazs1022 válasza pprod94 (#6) üzenetére


balazs1022
őstag

Jaja, sokan kidobják kontakthibás készülékeiket.. Én is csináltam egy (kettő) ilyen fülhallgató felújítást. Logoutblogomban megtalálható.

https://fototrend.hu/fotok/fotos/balazs1022/index.html

(#8) kemcso


kemcso
Ármester

Itt is gratula :C

(#1) Tulku hol lehet olyan injekciófélést kapni?

(#9) f4lcon válasza kemcso (#8) üzenetére


f4lcon
őstag

Pattex-et gyakorlatilag akár a Tesco-ban is... ;)
http://www.argep.hu/trend/EPOX/Epoxy-ragaszto.html

“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell

(#10) kemcso válasza f4lcon (#9) üzenetére


kemcso
Ármester

Pattexet tudom, az van itthon, kétkomponensű is. Az a injekciófélés érdekelne, hogy honnan :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.