2019. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Az amerikai álom picit másképp...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

[link] Én elgondolkodtam ezután egy pár dolgon...

Hozzászólások

(#1) 7600 GS


7600 GS
(PH! addikt)

nyilj meg... :U

'90 Honda Civic ED6 | '81 Passat 32B

(#2) Lauda válasza 7600 GS (#1) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nem neztem meg, de az amerikai alomrol majd akkor, ha voltal/eltel kint. Amugy az amerikai alom mar nem letezik.

(#3) Csemike


Csemike
(kvázi-tag)

Én megnéztem, érdekes volt. :)

„A dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

(#4) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

A végén a paródia jó volt, amúgy eléggé sarkos és demagóg az egész. Tartom azt, hogy a hitelválságokat főként a felelőtlen hitelkezelés okozza, ami a vezetés (vagy épp a kisember) döntése. A bankok minden feltételt, kitételt, áttételt leírnak a szerződésben, a hitel és kamata maga - adott valután belül - kiszámítható. Hogy mennyire is fontos ez az intézmény, az Széchenyi műveiből is látszik.

(#5) cskamacska válasza 7600 GS (#1) üzenetére


cskamacska
(PH! addikt)

És a megoldás az, hogy a bankárokat belökdössük egy feneketlen kútba? ;]

Mondjuk ha már válság: Inside Job
Igaz, ez nincs fent a jútúbon, mint a zeitgeistek. :)

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#6) dabadab


dabadab
(Jómunkásember)

Szerintem azon lenne erdemes elgondolkodni, hogy esetleg erdemesebb lenne a vilagrol valo ismereteket nem a youtube-o terjengo hazug propangandamuvekre alapozni :U

DRM is theft

(#7) TheShow


TheShow
(tag)

Köszi, hogy belinkelted.
Miután megnéztem, én is elgondolkodtam pár dolgon:
1., akinek volt ideje megcsinálni ezt a videót, annak miért nem volt ideje olvasni a gazdaság működéséről?
2., akinek van ideje megnézni, annak miért nincs ideje utánaolvasni dolgoknak?
3., miért van az, hogy kritika nélkül képesek az emberek benyelni valami butaságot, amit szépen csomagolnak?

(#8) 7600 GS


7600 GS
(PH! addikt)

Akkor sorban válaszolnék.

Lauda: Nem csak Amerikáról szól, hanem az egész bankrendszerről.
Crystalheart: Ez elméletben jól hangzik, de (szerintem) sajnos nem igy működnek már a dolgok. Hogyha tévednék akkor elnézést érte.
cskamacska: Köszi, ezt a filmet meg fogom nézni, érdekesnek tűnik első blikkre.
dabadab: Mindennek utánna lehet keresni, nem kell mindent egyből elhordani hazugságnak, ami egy picit is gyengithetné Amerika nimbuszát.
TheShow: Mester, oktass minket, mondd el ezeket a dolgokat! :R

Marci

'90 Honda Civic ED6 | '81 Passat 32B

(#9) Crystalheart válasza 7600 GS (#8) üzenetére


Crystalheart
(senior tag)

Miért ne így működnének? Van egy adott hitel, mondjuk 10% kamattal. Ha a vállalkozásom első évben visszahozza a befektetést, akkor a második évben már bőven a kamat fölött termelhet. (Pl. méhészkedés ilyen lehet, ha optimális az év.) Ha azonban azért veszek föl hitelt, mert nincs pénzem TV-re vagy saját lakásra, de én azért csak előbb akarok, akkor magamra vessek! A hitel mellett Széchenyi is úgy érvelt, hogy a befektetésre kerülő, és várhatóan megtérülő költségekre való, ez a legfőbb ok. Pl. az ő esetében a birtokai fejlesztése. Akkor az ősiség törvényének kapcsán (ugyebár a nemesi földbirtok elidegeníthetetlensége) jött föl a hitel kérdése, ott jól látszott, micsoda hátráltató tényező, ha valami - pl. hogy az ősiség miatt nincs fedezet - megakadályozza a felvételét.

De hozhatnám példának Őrbottyán és Veresegyház történetét is: én Bottyánban lakom, a szomszéd város Veres. Őrbottyán azt az utat választotta, hogy nem bocsátkozik adósságokba, így most van valami +100 millió raktáron, ami nem sok, de legalább nem mínusz. Így azonban kb. semmi sem fejlődik. Tíz év alatt, mióta itt vagyok, állami támogatással lett csatorna és egy lapos, szürke tér, és a falu önerejéből kb. a járdát építette meg a főút mellett; de olyan alapvető gondokkal küszködik, hogy pl. az iskola kicsi, elavult, a diákok menekülnek máshova, nincsenek üzletek, nincs kultúra, egyszerűen egy alvófalu az egész. Veresegyház ellenben egészen eladósodott, több (kb. 7) milliárd kölcsönt vett föl az intézmények, a főtér, a külcsín fejlesztésére, lakosonként úgy félmillát, de gondolkodtak is mellette. Ugyanis így a régióban a legfejlettebb és legdekoratívabb településsé vált, az üzletek és vállalkozások a jobb piac (akár szó szerint is, mert heti kétszer van egy irdatlan forgalmú piac) miatt oda települnek elsősorban, így az iparűzési adót is oda fizetik. Veresegyház a jelenlegi kölcsönt a befolyó iparűzési adókból, újabb kölcsönök fölvétele mellett két-három évtized alatt tudja visszafizetni.

Gondolkodni kell és előrelátónak lenni. Szociális kiadásokat sem lehet hitelből fedezni, az olyan, mintha kaját vennék belőle: a vég kezdete. Csak megtérülő befektetésekre szabad, de arra szinte elengedhetetlen, ha nagyobb volumenben gondolkodik az ember - és főleg egy ország.

Persze a bankárok sem angyalok, az üzletpolitikájukra valószínűleg bőven ráhúzhatnánk a fogyasztó tudatos megtévesztését. Ugyanis úgy tukmálják mindenkire a hiteleket, mintha mindenki egy pénzügyi szakember lenne, aki fel tudja mérni, kell-e neki vagy sem. Márpedig az emberek nagyobbik része nem tudja, az "ingyen pénz" lehetősége - amiről a kisfilmben is szó van - igen csábító, a következményekbe pedig nem gondolnak bele.

(#10) Bibby válasza Crystalheart (#9) üzenetére


Bibby
(PH! addikt)

A hitel a források időbeli eloszlását segíti. Akinek most sok van és "nem kell", az ad annak akinek még nincs de szüksége van rá.
A megtérülést pedig nem pénzben mérik csak. A hasznosságról hallottál már? Közgazdasági alapfogalom.

Ελευθερια η θανατος

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.