Új hozzászólás Aktív témák

• Thunderzolee

veterán

válasz gáspár lászl #5624 üzenetére

Azt a listát én írtam a Wikipedián, ha lennének nagyobb órajelű processzorok, beleírtam volna őket. :K De a lap alján ott a linkje a forrásnak, leellenőrizheted, hátha azóta adott ki az Intel magasabb órajelűt, bár nem hiszem.
    Tessék, itt az ark.intel oldala, ezen keresgélhetsz a procik közt, részletesebb adatok is kint vannak, mint amit wiki nyújt:
    http://ark.intel.com/products/family/26548
    A Core 2-es mobil procik gyártását szépen lassan leállította/leállítja az Intel, ahogy azt itt a PH-n meg is szokták írni a cikkekben. Bár ezek asztali procik, de most hirtelen nem kerestem többet. Ezért nem hiszem, h lennének újabb, magasabb órajelű verziók.

Am nem minden az órajel.
    Látom, neked még sokat kellene tájékozódnod ahhoz, h eligazodj a processzorok között.
    Emlékszel a Pentium 4-esekre? A csúcsmodellek alapórajele 3.6GHz volt. Az Extreme Edition szériás kétmagos Pentium D-k maximális órajele pedig 3.73GHz.
    Eközben fogyasztottak 130W-ot is akár.
    Aztán jött a Core 2 Duo, és az alig 2GHz órajelű E6400 pontosan akkora teljesítményű volt, mint a ~3.8GHz-es Pentium D 965 EE. Ja és a 965-ös 130W-os fogyasztásával szemben az E6400 60-70W-ot kért csak.
    Ráadásul a 965-öst már nem nagyon lehetett hová tuningolni, a fogyasztása pillanatok alatt átlépte a 150W-ot.
    A Core 2 procik viszont rendre elmentek vígan 3GHz fölé húzva is, elképzelheted, mennyire alázták az előző generációs Pentiumokat.
    Architekturálisan jóval fejlettebbek, annyi új feature került beléjük, h alacsonyabb órajelen is hatalmas számítási kapacitással rendelkeznek.

Szóval a 2-2.4Ghz körüli Core 2 alapú mobil procik egyáltalán nem számítanak lassúnak azért, mert messze vannak a 3GHz-es órajeltől.
    Ezen nem kell fennakadni.

Jobban átnézve a wikis listát viszont találtam közte 3GHz-es procikat.
    Úgyhogy kérdésedre a válasz az, h van, ott van a listában.

Négymagos processzort viszont nem tennék abba a gépbe.
    Ezeket a notikat úgy tervezték meg, és rakták össze, h a 35W-os TDP-vel rendelkező procikat képesek legyenek lehűteni.
    A négymagos processzorok ezzel szemben 45W-os TDP-vel rendelkeznek, ami egyrészt jelentheti, h a hűtés állandóan surrogna, másrészt még akkor is folyamatosan a túlmelegedés határán lenne a gép.

Egyébként a T-vel, és a P-vel rendelkező procik közt az alapvető különbség pont ez:
    T széria = 35Watt
    P széria = 25Watt
    négymagos társaik viszont 45Wattot fogyasztanak, ill. "fűtenek" el.

A másik ami még nem került szóba, az árak.
    Hol akarsz venni?
    Jóformán csak itt az aprók közt lehet ezeket beszerezni, amint azt már linkeltem lejjebb; illetve e-bayen.
    E-bay olcsó, de érteni kell hozzá.
    Hardveraprón meg folyamatosan figyelni kell a hirdetéseket, és akkor is elég borsos áron futnak ezek a CPU-k. Ki lehet fogni olcsón is egy-egy procit, de az ritka.

Még valami:
    Nem tudom, szóba került-e már, de memória mennyi van a gépben?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés