- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- sh4d0w: Én és a számítógép
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
suste
veterán
válasz
zolikaDB #754 üzenetére
A Bpi-R1 -et nem ajánlom egyelőre, mert utolsó infóm az, hogy nem igazán hasít (főleg a hardveres képességeihez képest), és így elég drága is...
Routernél olyan kiskereskedelemben kapható normál routerekre gondoltam (Asus, Tplink, stb), amik képesek kiszolgálni egy otthoni rendszert. Összességében ez a legolcsóbb, legkisebb helyigényű megoldás, mert router amúgy is kell. Persze lejátszásra nem képesek, tehát csak letöltés és megosztás jöhet szóba. Itt ez a kompromisszum.
A Bpi is képes hardveres gyorsításra, csak az a baj, hogy trükközni kell:
-Android alatt jól elboldogul az mxplayer (van rendves driver), de maga az android messze nem olyan stabil mint mondjuk az Archlinux, indokolatlanul magas loaddal üzemel (1,5-2,5).
-Archlinuxra is van olyan épített rendszer, amiben a KODI a VLC-t és az MXplayert hívja meg a forrástól függően, de mégsem tökéletes....
Az Archlinuxos SD kártyámon van telepítve 3-4 féle lejátszó, és valamelyik mindíg viszi az éppen megnézendő dolgokat (köztük a youtube-ot is).
AZ lényeges, hogy az OTG támogatást ki kell kapcsolni, és akkor normális terheléssel üzemel (0,1-1,5).Sajna android alatt nem találtam eddig megoldást, hogy hogyan lehetne kikapcsolni az OTG-t, pedig ott is tuti ez okozza a magas load-ot. Ha valaki tudja, akkor ossza meg velem légyszi! Köszi!!!
-
zolikaDB
veterán
Ezt mind értem, amit mondtok
De egy kis kártya PC mégiscsak diszkréten megbújik a TV mögött, a lakás amúgyis kicsi, egy plusz laptopot pakolgatni nem akarok.
Csupán belemerültem valamelyest ebbe a témába, h nekem jó lenne-e valamire ez a kis cucc.
Akkor kérdezem úgy, h van-e olyan disztró/android/xbmc, ami képes adott hardveren a gpu-t dolgoztatni videózás alatt? És akkor elsődleges a szoftver, másodlagos a hardver.
Valamint, ha a vas nem sata-s, akkor létezik olyan ház/átalakító, ami sata-s ssd-t köt össze usb-vel? Gondolom, járható az út, mert az ssd kevesebb áramot vesz fel, mint egy hdd. (laikusként kérdezem)
A linkelt videón az úriember azt írja, h ubuntu + vlc mellett banana pi-n megy az 1080 és a hardveres gyorsítás. Látom, de nem tudom, miként? Létezne a disztró, vagy ő mókolt valamit.
Ahogy olvasgatom, MXplayer Android alatt elég szépen viszi a videókat.suste: a Bpi akkor az a router-vonal?
Másik dolog: félreérthető voltam -> "Baar, streamelni, meg letolteni nem biztos, h ez jogos igeny, dehat na..." Azaz, nem jogos igény, ha csak letöltök, streamelek, hogy menjen 1080p-n minden videó. Ugye ez a képesség akkor kellene, ha a TV nem bírna lejátszani egy-két dolgot, amit meg akarok nézni. -
azbest
félisten
Naja, kb az teljesíti leginkább az igényeket. A CuboxTV változat esetleg még szerencsésebb, ha nem akar barkácsolni. Többféle változatban léteznek, az árak nettó 100 dolcsitól kezdődnek. Hdmi, esata, gigabit lan és hivatalos openelec támogatás.
Egy raspi2 szett úgy br 25 körül jön ki. A cuboxtv meg kb br 35-ből indul. Az utóbbinál a sata és a gigabit lan a plusz. Ha usb winyóval is elvan, akkor talán a raspi2-vel is elvan. Aztán kiderül, hogy mennyire boldogul egy ilyen kis eszközzel, hogy tényleg azt akarta-e vagy inkább egy használt régi core2-es noti lett volna jobb, ami mivel mégiscsak pécé talán jobban boldogulna.
-
suste
veterán
válasz
zolikaDB #748 üzenetére
az orange pi nekem Bpi vonal
visszatérve a routerre most már sok olyan router van, amiben elég jó kis proci/ram páros van, és befogható miniszervernek
persze az igényeket össze kell vetni az erőforrásokkal
sokan esenek abba a hibába, hogy normál szerverhez hasonlítják, és lefikázzák, hogy semmire nem jók, pedig ha az igények nem sok Mbit/s -se letöltések (és nem egyszerre több, hanem ráér sorban is), és nincsen nagy belső forgalom, akkor egy nagyon olcsó alternatívanálam az archerC5 végzi a letöltést (transmission), és a normál hálózati megosztást (samba), és a DLNA-t(mindlna)
így pc-nek (és egyébb más eszköznek) nem kell egyáltalán mennie ahhoz, hogy beszerezzek valamit, amit a tv-n megnézek (így nincsen nagy belső forgalom, mert minek másolgatnék...)
legtöbbször a telefonommal indítom (amit a világ bármely pontjából megtehetek), és mikor hazaérek csak leülök a TV elé, bekapcsolom és megnézem
ez mellett megy az ftp, mehetne a nyomtató/szkenner megosztás (ezek máshol vannak helyileg ezért másik minirouteren mennek)
a fő kérdés az, hogy mekkora letöltési sebeséget vársz el a letöltő eszköztől, de a routerben az a jó, hogy amúgy is megy 7/24-ben, és az éjszaka elég hosszú....miért ne lenne jogos igény akármelyik kártyapctől a letöltés???
Bpi 9-10MB/s-t biztosan tud (transmission-nel), a többi új cucc is ennél valszeg többet.... -
zolikaDB
veterán
Így estére eléggé belekavarodtam, Banana Pi, Orange Pi, Pro, Plus, Mini, Raspberry, 1-2, Model B.... Zúg a fejem
Szóval, a körvonala megvan a dolognak.
Melyik az a cucc:
- amin van SATA
- amin olyan GPU van, aminek van rendes drivere adott oprendszerhez, h maradéktalanul akadás nélkül vigye az 1080-as videókat (főképp Linux) -> tehát dolgozik a GPU filmezés közben
- van rajta HDMI, más nem kell
- minimum 1GB RAM
- rendelkezik wifi-vel és ehhez az antennát adják is hozzá? -
zolikaDB
veterán
Koszonom nektek!
#742 suste:
- egy tok egyszeru routerem van, egy 3e ft-os tenda, ennek meg is van az oka
- ugy ertem, h a netet a router szolgaltatná wifin keresztul a kis kartyaPC-nek (a routeren egyetlen kabeles lehetoseg van, ez van a nagy PC-be dugva)
- "egy jobb router tud torrentezni és samba-n / ftp-n / dlna-n megosztani, és akkor nem kell + eszköz" -> nos, ehhez semmit nem ertek, es nem tudom, h hogyan mukodne ez (hogyan is?), ha a nagy PC-m nincs bekapcsolva. Plusz egy kis málna (banan, narancs) egesz mas, en meg szeretek kütyüzniAz altalad emlitett router arban cirka ott van, mint az a TPlink.
- a linuxok gyakorlatban mit tudnak? Marmint mennyire vannak lebutitva, mire elegendoek? (1080)
- lubuntut nem probaltad?#744 azbest:
- ertem, ettol fuggetlenul az altalam emlitett feladatokra (stream, torrent es letoltes, 1080 filmnezes, Sata, HDMI) melyik hardware-t latod jelenleg a legjobbnak? Overkill nyugodtan lehet a dolog, es a tartossag jegyeben is persze. (mondjuk 100$-t nem szivesen adnek erte) Raspberry, Banana, Orange, Odroid...?
- a windowsos dolgot nem tudtam, ennyire nem fontos, nem akarom beleasni magam ennyire melyen es ugye ertelme se lenne
- itt jobb eredmenyeket mutat a banana
- windows ennyire mar nem erdekel, a cikkeket olvastam amugy, azok mar abba a kategoriaba esnek, amitől mar nekem akar asztalira is eleg lenne a dolog, bar amiota CAD/CAM-re kell a nagyobbik vas, oda kell a nyers ero, mozizni, toltogetni meg eleg lenne egy kisebb gep -
azbest
félisten
válasz
zolikaDB #741 üzenetére
8: minden rendszer csak olyan imaget tud elindítani, ami hozzá készült. Az hogy a raspi imaget is támogatja körülbelül úgy igaz, hogy kicserélték a raspi firmware-t benne mondjuk Banana firmware-re és az egyéb segédprogikat is a portolt változatra cserélték jobb esetben.
Az a windows nem az a windows, amire te gondolsz. Nem tudnád semmire sem használni, nem asztali rendszer, hanem beágyazott. Nincsenek rá programok sem, csak az, amit te magad írsz visual studióval. Nincs normál asztala sem, de modern felülete sem.
A raspi esetén a minimum, ami a működéshez kell: raspi, táp, sd kártya. Ajánlott valamilyen ház is hozzá. A pi2 + dizájnos ház + 2A táp bruttó 20 eft körül van. A többi board sem igazán olcsóbb. Van amelyik alapból nettó 100 dolcsi körül indul. Szóval költség szempontjából 30eft alsó hangon.
Felület szempontjából valószínűleg az openelec-et keresed, az xbmc/kodi médiacenter.
Ha windows-t szeretnél, akkor talán egy intel baytrail alapú doboz vagy stick jobban megfelelne neked, mert azon elfuthatnak normál win programok is (persze azt figyelembe véve, hogy változattól függően 16-32GB háttértár van, amiből a win is foglal és 1-2GB memória). Stevve ír mostanában egy sorazatot a minipécékról [link]
-
zolikaDB
veterán
Mondjuk, így, ebben a formában ez a "Banana Pro konfig" elég tetszetős: [link]
-
suste
veterán
válasz
zolikaDB #741 üzenetére
5, : ha csak a stream a cél, akkor nem elég a router?
mondjuk nem egyértelmű, hogy mit értesz az alatt, hogy a wifis routereddel letöltöd a tartalmat
egy jobb router tud torrentezni és samba-n / ftp-n / dlna-n megosztani, és akkor nem kell + eszköz
én egy tplink archer c5 -tel végeztetem ezeket a dolgokatnekem egyébként bananapi-m is van, amit androiddal asztali gépnek használgat a gyerkőc
én a skype miatt választottam a bananpi/android verziót (és mellékesen a SATA2 támogatás miatt)
azért van még 2db SD kártyám +ban, az egyiken openwrt van (2GB), a másikon archlinux (8GB), így elég gyors oprendszer váltással szinte bármire be tudom fogni... -
zolikaDB
veterán
Udv mindenki!
Atneztem par hsz-t itt a forumon, illetve csekkoltam a kulonbozo kartyaPC-k oldalait.
Tudnatok segiteni par dologban?
Kellene egy eszkoz:
1, ami akkor "él", ha a nagygepet kikapcsolom/ha töltök/filmet nezek, es nem gond, hogyha elalszok, es bekapcsolva marad ejjel
2, a HDMI-s TV-re szeretnem kotni (42", 1920x1080)
3, ra lehet dugni a SATA-s 60GB-os SSD-met
4, "normalis", grafikus kezelofeluletu oprendszer van ra, h ne legyen gond a TV-n a szukseges dolgokat beallitani, kivalasztani, stb
5, a fo cel lenne: a wifis routeremmel letolteni a megfelelo tartalmat, majd ezt lejatszani, 1920x1080-as felbontasban max, ES/VAGY a kis PC-rol tovabbstreamelni wifin es dlna-n a TV-re (jelenleg ezt a Serviio latja el)Kerdeseim meg:
6, tudnak ezek az eszkozok/oprendszerek olyat, h HDMI-n TV-re vannak dugva, ami ugye monitorkent szolgalna, es a TV taviranyitojaval lepkedek a menuben?
7, nagyon mellekes, tenyleg, de 1080-as youtube eselyes vagy felejtos?
8, neztem a klasszikus Raspberry-t, Banana-t, Odroid-ot es Orange-t. Legutobbi arban pont megfelelne nekem.
Es azt irjak, h a Rasperry image-eket is tamogatja... Hm, ez jelentheti azt, h a kesobbiekben elindul majd rajta a Windows 10 is? Irnak ilyesmirol a kulfoldi forumokon valamit?
8, a Raspberry Pi2 mennyire lesz alkalmas hardveresen erdemben futtatni a Wint?
9, ugy altalanossagban mik azok az alap dolgok, amik kellenek a sima kis alaplap melle, h mukodokepes legyen?
10, megoldhato, h az asztali geprol ranezzek, mi tortenik a bekapcsolt, de monitor nelkuli kartyaPC-n?
11, mely oprendszerek azok, amik melyrehato szaktudas nelkul egy lelkes amator szamara is kezelhetoek? (tehat parancssoros moka kizart) Es kielegitik a fenti dolgokat. (ubuntum volt jopar eve, xbmc-t, mint programot hasznaltam filmezeshez)Koszonom!
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Windows 11
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- További aktív témák...
- HP 840 G8 Workstation dupla CPU Xeon Gold 6134 64Gb
- MSI MEG Infinite X 10th Intel Core i9 10900k/RTX 2080 Super/32GB DDR4 RAM/1TB SSD konfig eladó
- Intel Core i9 10900K/GeForce RTX 2080 Super/32GB DDR4 RAM/1TB SSD konfig eladó normális áron
- AM4 ROG félkonfig eladó!B550,r7 5800x,32gb RAM
- Asztali PC , R5 2600 , 1660 Super , 16GB DDR4 , 256GB m.2 , 500GB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Macbook Pro 2020 13" // M1 // Számla + Garancia //
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RTX 3050 / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest