2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk...

[ ÚJ TESZT ]

Kamera

Az OmniVision 13850 típusú 14 MP-esnek eladott kamera F2.0-ás objektívvel rendelkezik, természetesen az autófókusz adott. Azért 14 MP-esnek eladott, mert valójában a fizikai felbontása 13.2 MP. A telefon egyik igen kellemes tulajdonsága a fizikai kamera gomb (kötelező lehetne…), amelyet a vétlen kioldás miatt legalább cirka 1 másodpercig kell lenyomva tartani az elindításhoz, egyébként pedig mindegy 2-3 másodperc alatt elindul a gyári ROM-oknál a Jelly Bean szabványos kamera programja (igen, van, mikor érezhetően gyorsabban, máskor egy leheletnyit lassabban).

A beállítások szokás szerint széleskörűek, van lehetőség mosolygós arc elkapására, van HDR mód, panorámakép, önkioldó, 40 vagy 99 felvételes sorozatkép és így tovább. Azt megjegyezném, hogy a 4:3-as képaránynál él a 14 MP-s maximális felbontás, ebben az arányban még 13, 12 és 8 MP-s felbontások közül tudunk választani. „Teljes képernyős”, 16:9-es kép esetében a maximális felbontás már csak 9,5 MP, a további opciók pedig 6, 4 és 1 MP.

[link]
(Katt a nagy képekért)

Jó fényviszonyok mellett az eredmény egész elfogadható véleményem szerint. Kevés fénynél a minőség drasztikusan romlik, noha a LED fény úgy 1,5-2 méteren belül még valamit segít a dolgon, de még így is zajos, elmosott képeket kapunk csak.
A végső minősítése véleményem szerint közepesnek nevezhető, valamivel felette áll a ’gagyi kínai’ telefonkameráknak, és de persze nem fogható a felső árkategóriás, fotózásban kiemelkedő készülékekhez, és szerintem egy kissé parasztvakítás így a MP-ek kergetése, lévén ezt a minőséget egy 8 MP-s szenzorral is kényelmesen teljesíteni lehetne. Ezzel együtt nem gondolom azt, hogy különösebben panaszkodni lehetne a ZP998 képalkotással kapcsolatos részére.

Videófelvételt Finom részletességnél 1920x1088 pixeles felbontásban rögzít, magas esetében 1280x720-ban, közepesben 640x480-asban, míg alacsonyban 176x144-esben tudunk rögzíteni. A videó minősége jó fényviszonyok mellett egy telefonttól elfogadhatóak, de beltérben látványosan küzd a fókusz után állításával, ezen segíthetünk, ha a képernyőre koppintva megmondjuk neki, mire fókuszáljon rá. Érdemes megjegyezni, hogy videofelvétel közben is lehetőség van a kétujjas nagyításra/kicsinyítésre.

A szenzor képes lenne elviekben a 4K/2K felbontásra is, sőt, 1080p-s felvételek 60fps-el való rögzítésére is, ám a SOC tudomásom szerint ezt nem támogatja, így még ahol lehetőség is lenne az FPS szám változtatására (pl. SNAP Camera), ott se fog semmi történni, bizony állandóan 30 FPS-sel rögzít.

Sajnos a videók minőségére is elmondható, hogy nem kell csodákat várni tőle. Egy telefontól elvárható minőséget tud, de ne ezzel akarjunk esküvői felvételt csinálni a családnak (noha én már semmin sem csodálkozok, miután egy idősödő hölgy az orrom előtt egy bő 4 órás rendezvényen lazán nekiállt a 10”-os tabletjével felvételt csinálni – az elejétől a végéig…).

A 20140218 előtti ROM-okkal van egy olyan probléma, hogy a hang nagyon halkan lett rögzítve, de az ez utáni ROM-oknál már (elviekben, és a tapasztalatom szerint gyakorlatilag is) nincs probléma ezzel sem.

A frontoldali ov5648 jelzésű 5 MP-es, F2.8-as kamera sem különösebben rossz, sőt, ahhoz képest, hogy mennyire el szokták hanyagolni ezeket a kamerákat, egész pofás, a selfimániásoknak kifejezetten ajánlott, sokkal kulturáltabb megoldás, mint a tükör előtti önfotózás. :P
GTalk / Hangouts alatt használtam / használom, a videó képe igazán jónak mondható, még kevés fény mellett is, viszont az átlag 3-5 FPS egy picikét kevés (Wifi esetén is ennyi, tehát nem a sávszélesség a probléma)…

Zenehallgatás

A külső hangszóról már írtam, kettő is van, a hangereje igen jó – maximális hangerőn kizárt, hogy ne hallanánk meg a csörgést vagy az ébresztőt, akár még, ha a kabát belső zsebünkben is van a telefon. Tisztának persze nem tiszta, de aki a telefonját Ghetto Blasterként használja, azt az ilyen apróság úgyse szokta zavarni.

A fülhallgatón keresztül való használatra egy közepes minőségű Pioneer „a kutya se tudja milyen” típusú agybadugóssal használom, és közepesre értékelném azt, amit nyújt. Kevés a mély, és kicsit mintha tompán szólna rajta keresztül a zene. A ViPER4AndroidFX nevű alkalmazás az elsőn segíthet (több custom ROM eleve tartalmazza), az utóbbin viszont semmi, akárhogy próbálgattam a különféle hangszín-beállítási lehetőségeket. Audiofileknek nem ajánlott így a telefonon, egyébként az XDA fórumán többen is panaszkodtak erre a problémára, tehát nem az én fülesem a probléma.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.