2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

uleFone Power - Az erő veled van

Sokat gondolkoztam a G2 és G3 utódján....Az akkumulátor/SOT idő, és az előzetes cikkek alapján ígéretesnek tűnik.

[ ÚJ TESZT ]

Külső, kijelző

Hát....nem kicsi az alanyunk. Pontos méretei: 155 mm x 77 mm x 9,5 mm. Amikor kihúzhatós bőrtokot kerestem hozzá, mindegyik boltban csak a fejüket rázták az eladók. Végül a 6-7. üzletben a kereskedő hozzámérte a saját Note 4 telefonját, ami pont akkora volt. Így tudott adni egy olyat, amit ő is használ. A súlya miatt eszembe jutott az is, hogy új rövidnadrágokat kell vásároljak a nyárra, mert tuti lehúzza, ha nem kötöm meg: 19 dkg (189 gramm), akkumulátorral együtt. Nem semmi. De hát valamit valamiért.

Három színben lehet kapni: fehér, fekete (sötétkék), és fa. A gyártó állítása szerint a fa igazi és minőségi. Természetes érintés és egyedi mintázat. A fehér és fekete hátlap keresztben szálcsiszolt. Előbbi nem gyűjti az ujjlenyomatokat (mert semmi nem látszik a fehéren), az utóbbival pedig még nem volt dolgom, de az anyagából kiindulva közepesre ítélném. A hátlapon alul helyezkedik el a hangszóró hosszában, mely nagyjából szépen és hangosan szól, recsegést csak egy 1-2 zeneszámnál hallottam. Középen egy uleFone felírat függőlegesen, felette az ujj lenyomat olvasó, majd a 13 megapixeles Sony IMX214 kamera. Mellette balról pedig a dupla vaku. Ezt is csak átlagos fényerejűnek mondanám. Viszonyításképpen a G3/Z2/S5-é erősebb. El lehet azért lenni vele. Ez az első olyan uleFone telefon, ahol nem lehet a hátlapot eltávolítani, vagyis nem cserélhető az akkumulátor sem. Zárójelben megjegyzem, erre nem is igen lesz szükség. Nevetve ki fog szolgálni bárkinél 3 évet is, ha csak az akkumulátort nézzük.

Alul található a microUSB csatlakozó (amivel tölteni vagy csatlakoztatni tudjuk a telefont a számítógéphez) és a mikrofon. Jobb oldalt középen a dedikált kamera gomb (kis Sony feeling-em lett tőle), felette a ki/be kapcsoló gomb, és a hangvezérlők. Itt el is érkeztünk az első hibához: nagyon rossz helyre tették a power gombot. Majdnem mindig itt fogom meg, és ha akarom, ha nem, bekapcsol a kijelző. Kicsit zavaró (az idő elteltével lassan megtanulom máshogy fogni). Viszont a dedikált kamera gomb pont jó helyen, elég jól kézre áll, ha épp gyorsan akarunk képet, videót vagy hangfelvételt készíteni.

Bal oldalt csak a SIM-kártya/kártyák és/vagy a microSD kártya helye van, amit egy erre a célra szánt tűvel lehet kinyitni. Egyszerre be tudunk helyezni 2 microSIM-et, vagy egy SIM-et és egy microSD kártyát. Egészen 64 GB-ig bővíthetjük külső memóriakártyával a telefonunkat.

Felül a 3,5-ös jack csatlakozó és az infra kapott helyet, mely nem tanítható, de nagy az adatbázisa, több ezer típust ismer. Megérkeztünk a második hibához, ami talán egy kicsit súlyosabb is, mint az előző. A telefonban lévő infra abból a szempontból jó, hogy szinte nem is kell az alany felé fordítani a telefont, vagy éppen "pattintani" is lehet a jelet a falról, mert úgy is veszi a tv....DE...míg a korábbi telefonjaimnál 5-9 méterről is tudtam irányítani, addig itt csak max 3-3,5 méter. Az esetek 70 %-ában ez megfelelő lehet, de tehettek volna bele egy másik/jobb IrDA modult is. Könnyen előfordulhat, hogy valaki távolabbról is szeretne valamit irányítani. Ha valakinek esetleg nincs meg, vagy letörölte az alkalmazást, innen telepítheti: ZaZaRemote-Universal Remote

Megjegyzés: Amíg egy fórumtársam nem szólt erről, addig én amúgy észre sem vettem. Ezek szerint mindig hatókörön belül tartózkodtam. Ui: lehet, hogy tv típustól is függ a távolság, mert egy régebbi Panasonic tv-t 5 méterről is simán visz.

A kijelző 5,5 inch-es fullHD felbontású (1920*1080), Corning Gorilla Glass 3-as üveg védi a karcolásoktól. Ezenkívül még egy 2.5D-s kék fény szűrővel is megfejelték a megjelenítőnket, ami védi a szemünket, 9H-es karcvédelemmel ellátva, csepp és ujjlenyomat álló, valamint lekerekített szélei vannak.

Szép éles a kép, jók a színek, pixeleknek nyoma sincs. Ez nem is csoda, 400,53 PPI/DPI felbontásnál. A megjelenítő típusa: LTPS AUO --> TFT LCD. Bár csak 5 érintést tud egyszerre kezelni (a már lassan megszokott 10 helyett), nagyon gyorsan reagál, lagnak, akadásnak, képhibának nyoma sincs. A betekintési szög tökéletes. A fényerő jó, egyszer fordult csak elő, hogy maximumra kellett tegyem, nagyon erős napsütésnél. A fényérzékelő viszont nem mindig találja el a helyes fényerőt, sőt, általában több kraftot ad a kijelzőnek, mint kellene. Mellette a távolságérzékelő található. Elöl helyezkedik még el a másodlagos kamera, mely egy 5 megapixeles OmniVision OV5648. A beszédhangszóró (ha hall valakinek <-- modding rész) és az érzékelők között egy háromszínű LED-et kaptunk, zöld/kék/piros színekkel. Mérete éppen hogy eléri a közepest, a lathatóságával kis jóindulattal vagyok csak megelégedve. Láttam már olcsóbb telefonoknál szebb/jobban látható LED notify-ket. A színek/villogások beállítása az eseményekhez igen nehézkes. Gyárilag csak az üzenetek, hívások, aksi tele és üres állapotokat tudjuk színekre bontani/beállítani. Ezt még semmilyen más módon/külső alkalmazással nem sikerült módosítani. Harmadik hiba.

Megjegyzés: a megoldáson dolgozom, ha bármilyen változás lesz, megírom.

Az előlap és képernyő arányáról nincs pontos információ, de 69-70 %-ra tippelem. A valós kijelzőt pedig 67-69 %-ra, ez nem olyan rossz arány. Az oldalsó kávák a szélétől pontosan 3 mm, a tetején pedig 2,5 mm. Ez a mai világban nem számít vékonynak, átlagos vagy kicsit átlag alattinak mondanám.

Megjegyzés: személy szerint nem igazán szeretnék olyan mobiltelefont, ahol a káva 1 mm, vagy nincs is. Mivel nem irodai dolgozó vagyok, jobban kell vigyázni a telefonra, és a kicsi vagy káva nélküli telefon nekem törékenyebbnek tűnik.Tehát nekem pont megfelel.

Elérkeztünk a negyedik hibához, bár lehet, hogy ez csak engem zavar, vagy csak keveseket. Ha már kaptunk háttérvilágítással rendelkező, rezgéssel ellátott érintésérzékeny home és vezérlőgombokat, akkor kicsit szebbre is megcsinálhatták volna őket. Nappal szinte semmit nem látni a vissza és menü gombokból, este is csak halovány fénypont jelzi, hogy ott valami van. Ennyi erővel normálisan bele is gravírozhatták volna, vagy egy kicsit nagyobbra az oldalsó köröket. De az is lehet, hogy ez az új irányvonal, egy új dizájn.

Megjegyzés: Bár 10-ből 9-szer ráérez az ember, és pár nap elteltével meg is szokjuk, azért ejnye-bejnye lusta mérnökök.

A telefon nagyon szépen össze van rakva. Prémium érzést kelt. Nem recseg, nem ropog, masszív. Kézben tartva nem csúszik. A gombok, a keret kialakítása is minőségi. Először kicsit furcsa volt, hogy a fém keret a szokásosnál kb. 0,5-1 milliméterrel vastagabb. De aztán ahogy jobban megfogdostam/markolásztam, rájöttem, hogy így jobban meg lehet fogni. Bátran meg lehet markolni, ennek a telefonnak nem lesz baja tőle, nem fog megsérülni. Valószínűleg a súlya és a mérete miatt alakították így ki.

Megjegyzés: a barátnőmnek is mindig mondogattam, hogy nyugodtan jól markolja meg a telefonjait. Inkább legyen zsírfoltos a kezünktől egy telefon, mint törött...ha elejti.

Lekerekített sarkok és minőségi megmunkálás jellemzi a telefont.

A gyári fólia nem ér ki a kijelző széléig, ez azért van, mert a 2.5D-s védelem le van kerekítve, és a széleinél nem tapadna. Kíváncsi voltam, hogy majd a későbbiekben a folyamatos törölgetés/tisztogatás és tokból ki-be vételnél vajon megsérül e, vagy elkezd e leválni. De semmi. Fixen ül a helyén, sérülés/leválás nélkül.

Kézben fogva így néz ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.