2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

VIPRE Antivirus+Antispyware

Kevés helyen olvashatunk róla, tehát megpróbáltam növelni ezt az arányt.

[ ÚJ TESZT ]

Működés és személyes tapasztalat

Az Antivirus a következő konfiguráción került górcső alá:
Alaplap: Gigabyte EP31-DS3L
Processzor: Intel Core 2 Duo 1.8GHz
Memória: 2GB DDR2 667Mhz
HDD: Egy 160GB-os merevlemez és egy 80 GB-os.
Operációs rendszer: Windows 7 (64bit).

Az erőforrás takarékosság és a rendszerterhelés az eddigi legjobbak közé tartozik, amivel valaha találkoztam. A rendszer, fájlműveletek gyorsak és gördülékenyek nem találok rajta fogást, nem találkoztam a használat során semmi akadással vagy kisebb fagyással, remekül van optimizálva.
A weboldalak böngészése, fájlok letöltése és lemezre írása is gyors.

A memóriahasználat kellemesen diszkrét, átlagos napi rutin szerinti használat esetén 13-18 MB, terhelés esetén 24 MB.
A kép készítésekor a következő programok voltak használat alatt: Firefox (java chat alkalmazás volt megnyitva és 3 fül), Winamp, 3 db szövegszerkesztő ablak, Total Commander, Thunderbird levelező, 3 jegyzettömb ablak, egy lemeztöredezettség mentesítő, egy letöltés menedzser és egy paint.

A valós idejű ellenőrzés beállításaiba láthatjuk, hogy előre meghatározott kiterjesztéseket ellenőriz a program, nem minden fájlt. Ennél kicsit vakartam a fejem, de megerősítést nyert az elképzelésem erről mikor a terméktámogatáshoz fordultam a kérdésemmel. Azt a választ kaptam, hogy a Vipre valóban a kevesebb rendszerterhelés érdekében végez csak meghatározott kiterjesztéseken vizsgálatokat. Beállítható, hogy minden fájlt ellenőrizzen, ami nem feltétlenül jelent lassabb működést, de biztonság szempontjából felesleges és ezért nem javasolják. A fejlesztők folyamatosan frissítik és ellenőrzik ezt a kiterjesztés-listát, de eddig még nem találkoztak olyan fertőzéssel, ami nem ezeket használta volna. Gyakorlatban alátámaszthatom ezt, ugyanis nekem se sikerült olyan kiterjesztésű mintát összevadásznom, ami emiatt átcsúszott volna a védelmen. Itt jön képbe a vírusvédelem új szemszögből való megközelítése.

A tömörített állományokat a többi antivirus is csak egy bizonyos kereteken belül (x kb) ellenőriz, de a hiedelmekkel ellentétben nem előre, ugyanis ez nem kivitelezhető. Ebben az esetben ugyanúgy lementődik a fájlt a merevlemezre.
Csomagolt állapotban pedig a vírus nem életképes, azaz nem tud lefutni. Kitömörítésnél meg amúgy is ellenőrzésre kerül és akkor a valós idejű védelem megteszi a szükséges lépéseket. Így hát erre erőforrást pazarolni teljesen felesleges.

A számítógép átvizsgálása közben feltűnő volt, hogy mellette remek teljesítménnyel lehet a számítógépet tovább használni. A tesztkonfiguráción a processzorterhelés 25- és 30% között ingadozott.
A keresés során minden fájlt átvizsgáltattam a programmal, beleértve a tömörítvényeket is, így telt 40 percbe és 24 másodpercre, amelynek során 121861 db fájl került vizsgálat alá.

A VIPRE se kerülte el a 60 MB nagyságú víruscsomagom bombázását. A vizsgálat során 143 db-ot azonosított, így elfoglalta eddigi tesztalanyaim között a második helyet a víruscsomagom versenyében.

Avira Antivir Premium: 158 db
Vipre Antivirus+Antispyware: 143db
ESET NOD32 Antivirus 4: 136 db
Bitdefender Antivirus 2010: 113 db
Microsoft Security Essentials: 69 db

Természetesen ezek nem mérvadó adatok a detektálási arányra, ezt minden írásomban igyekszem kijelenteni. Nincs lehetőségem több ezres mintákkal való tesztelésre, vagy laboratóriumi körülményekre. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a listavezető Avira nem csak a felismerésben, de a tévedési arányban is kiemelkedő, ahogy azt korábbi cikkemben is megemlítettem. A független tesztek is alátámasztják, hogy az Avira néha túl sokszor téved, ami a VIPRE-re ugyanakkor nem elmondható.

Ha már ennél a témánál jártam, érdekelt –olvasóimat is-, hogy a VIPRE miért nem szerepel például az Av-Comparatives tesztjein.
A program szerepel különböző szakmai elemzéseken/teszteken, példának okáért rendszeresen a Checkmark tesztjein, ami a „vadon élő” vírusok (Widlist) elleni 100%-os védelem hitelesítését adja.
A Sunbelt felkérésére nemzetközi víruslaborok évente tesztelik a színfalak mögött, sok teszt készül a vírusirtó sebességével és rendszerterhelésével kapcsolatban is.
Ugyanakkor a pontosság meghatározására irányuló próbálkozások sok szakmai vitát és eldöntendő kérdést vetnek fel, ezért a Sunbelt tudja eldönteni majd, hogy szakmailag melyik tesztet támogatja, melyik tudja a legjobban szemléltetni a VIPRE való életbeli pontosságát. A tesztek nem mindig függetlenek, mivel a vírusirtók szűk körét tesztelik és nincs arról egyetértés, hogy milyen módszerekkel illetve mintákkal lehet jól tesztelni.
Amíg nincs elfogadott módszer erre, inkább távol maradnak a hasonló tesztektől, minthogy hamis következtetéseket vonjanak le az eredményekből.

Következő lépésként 20 káros fájlra mutató linkel teszteltem, hogy mennyire véd minket internetezés közben a VIPRE. Ezúttal kicsit keményebb módszert alkalmaztam, mint az előző tesztekben. Gondoltam, ha már ennyire belemélyedünk, megpróbálom megizzasztani és teljesen friss mintákkal próbálkozok.
Az eredmény 14 találat és 6 tévesztés, azaz nem ismerte fel. A heurisztikán még lehetne véleményem szerint mit csiszolni. Ez az eredmény jónak tekinthető.
Azt már nem mertem bevállalni, hogy le is futtassam a nem felismert kártevőket, megszemlélve a viselkedés alapú detektálás megfogja-e.
Későbbiekben tervezek ehhez hasonló tesztelést is, de jelenleg virtuális környezet létrehozására nincs lehetőségem, a SandBoxie meg sajnos nem fut 64 bites operációs rendszer alatt. Így a szoftver ezen funkciójának tesztelését mellőztem.

Személyes tapasztalat

Az eredmény jobb lett, mint amire számítottam, de legfőképpen a könnyed kezelés és a kevés rendszerterhelés, valamint pár hasznos funkció nyerte el igazán a tetszésem.
Mindennapokban jól teljesített.

Térjünk rá az anyagiakra. Az 1 éves licenc bruttó 9990 Forint, ami egy diákigazolvánnyal 6990 forintra mérsékelhető. Ez még versenyképes ár érte, de fellelhetőek olcsóbb megoldások is. Viszont amibe piacvezetőek és sehol máshol nincs hasonló az a korlátlan családi licenc kedvezmény, ami bruttó 14.990 Forint. Ez annyit takar, hogy az összes saját számítógépen használható korlátlanul, egy kulccsal a program, ez rendkívül barátságos megoldás. További kedvezmények vehetőek igénybe non-profit és állami intézményeknek, valamint a meghosszabbításra is. Meghosszabbítás helyett valójában inkább hűség kedvezményt kínál a Sunbelt, hiszen ha már rendelkezünk akár egy Tűzfal licenccel, a korábbi terméktől függetlenül bármilyen új termék vásárlásakor hosszabbítási árakat kapunk.

A végén szeretnék említést tenni a magyar terméktámogatásról, ami nálam a legeslegnagyobb piros pont volt. Gyorsak és nem fukarkodnak az emberre szánt idővel. A kérdésekre nagyon kimerítő és pontos válasz érkezik, hatalmas a segítőkészség és talán az egyik legjobb együttműködést tapasztaltam felhasználó és supportos közt.

Értékelésem 4,5/5

Azt a fél csillagot azért vettem el, mert alapértelmezettként a merevlemez ellenőrzésnél nincs beállítva a tömörített állományokban való vizsgálat, ami szerintem legalább a teljes ellenőrzésnél illendő lenne, valamit a hiányolt bővített beállítási lehetőségek és a heurisztika végett.
Ezeket leszámítva remekül vizsgázott a VIPRE Antivirus+Antispyware, aki egyszerű megoldásokat keres, az sorolja az ajánlott lehetőségek közé.

A jövő

Szeretném a segítségeteket kérni, egy "szavazást" kérnék a fórumban, hogy melyik vírusvédelmi szoftverről szeretnétek még olvasni hasonló módon, az alábbiak közül:
- Panda
- Kaspersky
- AVG
- Dr. Web
- Egyéb (Az Avastot egyenlőre ne vegyük számításba, mert nemsokára itt az 5.0.)

Kérlek titeket beta vagy RC fejlesztési fázisban lévő programokat ne javasoljatok, mert azok még cseperednek és nem lenne igazságos abban az állapotban tesztelgetni őket, mert rengeteget változhatnak pár hét alatt is.

Pano
2009-10-15

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.