2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

USB 3.0 Pendrive mustra - 2013

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A bevezető után körképpel szeretnék szolgálni arról, hogy fest ma az USB 3-as pendrive-ok piaca.

[ ÚJ TESZT ]

Melyik a legmegfelelőbb számomra?

A rövid bevezető után körképpel szeretnék szolgálni arról, hogy fest ma az USB 3-as pendrive-ok piaca és, hogy bizonyos igényeknek kielégítésére melyek a legmegfelelőbb típusok.

A-data, SanDisc, Kingston, Transcend, Silicon Power a köztudatban kevésbé elterjedt márkák közül pedig a Lexar, a Patriot és az Intenso azok, melyek a leginkább kedvelt 3.0-ás típusokat gyártják.

Melyek a legolcsóbb típusok?

Itt nem az ár-érték arányról hanem ténylegesen a legolcsóbb típusokról fogok beszélni. Ilyen például a Kingston DT 111, de a képletes ár, amit fizetünk érte annál nagyobb. A csomagolásán ugyanis fel van tüntetve, hogy 2.0/3.0 –ez arra utal, hogy a 3.0 gyorsasága csakis az olvasási sebességnél valósul meg, egyébként írásban csak kb 10 MB/s-et hoz ilyen sebességet pedig bőven találunk a 2-esek között is.
Árban viszont tényleg nagyon jó a 8 GB-oshoz hozzá lehet jutni 2000 Ft alatt, a 16 GB-os változat pedig 3000 Ft körül beszerezhető. Akinek fontos a jó ár és a jó olvasási sebesség annak megfelelő lehet a DT 111.

Kingston DT 111

Ha tovább szeretnénk szemezgetni kizárólag az ár szerint alapvetően elmondható, hogy 3000 Ft környékén lehet kapni több 8 gigás változatot is. Kínál ilyet az A-data, a Transcend és a Silicon Power is, a teljesség igénye nélkül. Viszont 5-10-12 MB/s körüli írási sebességnél többre egyik esetén se számítsunk! Ugyanúgy mint a DT 111 esetén maximum az olvasási sebességtől várhatunk el többet. (max kb 50MB/s).

Kiemelkedik a mezőnyből még egy Kingston ami sokkal jobban megéri az előbb felsorolt 8 gigás daraboknál, hiszen a 16 GB-os DT R3.0-hoz már 4 ezer forint körül hozzájuthatunk.
Itt már a sebesség terén sem kell igazán nagy kompromisszumokat kötnünk, hiszen a 70/30-as adatviteli sebesség már igen jónak mondható a középmezőnyben. (Gumírozott felülete miatt pedig még strapabíró is). Ilyen árban mérik még a Transcend JetFlash 700-ast is, vagy a Silicon Power Blaze B10-et, de mindkettő elmarad a Kingstontól.

Silicon Power Blaze B10 - mely úgy változtatja a színét ahogy melegszik

Ár-érték harcosok

Az előbb említett R3.0 is jó ár-érték aránnyal rendelkezik, azonban van két-három olyan típus mely az árához képest tényleg kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ide sorolhatjuk az A-data S102-t és a N005-öt.
Mindkét típus igényes alumínium házat kapott, bár a méretük nem igazán ideális. Az egyikük 6 centi, a másik pedig 9 hosszú. Akik túl tudnak lépni azon, hogy az utóbbinak, az N005-nek szinte már kilengése van, jól fog vele járni. Írási sebességben még mindig nem a határtalan szárnyalás ígéretét hozzák (25MB/s) de olvasásban bámulatosak. (100 ill. 150 MB/s szekvenciális értékek) Ezek az adatok a 16 gigás kivitelekre vonatkoznak. Mindössze 5-7 ezer Ft között beszerezhetők. 32 gigás változatait pedig már 8-10 ezer Ft körül megvásárolhatjuk, valamivel jobb értékekkel ráadásul.

Hangsúlyozom ezek a pendrive-ok kizárólag az olvasási sebességük miatt emelkednek ki, írási sebességük csak minimális ízelítőt ad a 3.0-ból. A Kingston családnak azonban ebben a kategóriában is van versenyzője a DT Elite személyében, melynek olvasási sebessége (70 MB/s) ugyan elmarad az A-datákétól, de 30MB/s-os írási sebességével – amit stabilan hoz is – méltó ellenfél lehet.

A-data N005

Itt érdemes kitérni egy kicsit a sebességmérés kérdésére. A legnépszerűbb program mellyel egyszerűen és gyorsan lemérheti bárki pendrive-jának sebességét, a CrystalDiskMark nevet viseli.

Tesztelők és felhasználók egyaránt használják ezt a kis segédprogramot. Amit általában figyelünk az a szekvenciális érték, de végez random számításokat is. Ezekre a mért értékekre hivatkozik mindenki azonban fontos tudni, hogy egyes márkák esetén a szekvenciális értékek nagyban eltérhetnek a valós másolással mért értékektől.
Ha például egy Kingston-t veszünk alapul: a csomagolására az van ráírva „up to 70/30” ha lemérjük megkapjuk a 70 és 30 egynéhány MB/s-es értékeinket és mikor élesben is kipróbáljuk mosolygunk mert bőven hozza a beígért értékeket. Azonban vannak típusok melyeknél előfordulhat, hogy a programokkal mért értékeket a valós mérések adati jóval alulmúlják.

Extrém esetben akár fele annyi is lehet a valós sebesség mint a mért. Így hát legjobbak azok a tesztek ahol nem csak szekvenciális mérést végeznek. Ha mi magunk próbálunk utánajárni egy típusnak ne bízzunk meg tehát feltétel nélkül ezekben az adatokban!

CrystalDikMark mérési eredmény

A kemény mag

Következő szempont lehet ahol az ár nem számít annyira mint a gyorsaság. Ha van 10-20-25 ezer forintunk is akár egy pendrive-ra, azon azért mégis el kell gondolkoznunk, hogy mi a fő csapás, a nagy sebesség vagy a nagy kapacitás (32-64 GB), esetleg is-is.

Ebben a mezőnyben már igazán nagy sebességekkel találkozunk például a Sandisk Extreme Cruzer 32GB. 15 ezer forintért 200/100 MB/s-es értékeket hoz, kicsivel 20 felett pedig a 64 GB-os nagy tesó még jobb, 200/190 MB/s-es (szekvenciális) adatokkal rendelkezik. (A család 16 GB-os tagja 200/60-as értékeket ígér, ám a valós írás ennek csak a töredékét hozza, kb 20MB/s-et.)

Sandisk Extreme Cruzer

Jó választás lehet még a Kingston USB 3-as mezőnyéből a DT Ultimate G3, ami 150/70-es sebességekkel 21 ezer forintért ad 64 GB-ot, vagy a Kingston zászlóshajója a Hyper X, aminek a legkisebb kapható kapacitása 64 GB, 25 ezer forint környékén 235/135 MB/s-es sebességgel.

Természetes létezik az extrém kategória 128-as vagy 256 GB-os tároló kapacitással, ám ezeknek az ára 60-110 ezer forint környékén mozog, így nem valószínű, hogy túl sokan ruháznának be ezekbe a darabokba.

Kingston DT Hyper X

A felsorolt típusokon kívül természetes számtalan másik modell létezik, így cikkemben nem is törekedtem a teljességre, mindössze a legkelendőbb/legajánlottabb darabokat szerettem volna egy csokorba rendezni.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.