2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

USB 3.0 Pendrive mustra - 2013

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A bevezető után körképpel szeretnék szolgálni arról, hogy fest ma az USB 3-as pendrive-ok piaca.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A pendrive-ok megjelenése

A pendrive-ok az ezredforduló idején bukkantak fel; Az első Flash drive-val a ’ThumbDrive’-val egy szingapúri társaság, a Trek Technology jött ki 2000-ben, a következő évben pedig az IBM is megcsinálta saját modelljét, a DiskOnKey-t.
Kapacitásuk akkor még mindössze pár megabájt volt, de mostanra már léteznek több száz gigás darabok is.

Ezek az USB tárolók hamar beépültek a köztudatba, mindenki számára alapvető eszközzé váltak. Ennél fogva számtalan cég kezdte el ontani őket különböző méretben, színben, formában.

Hogy milyen szempontok alapján választ magának pendrive-ot az utca embere? Általában az alapján, hogy mekkora a tárolókapacitás, mekkora az eszköz kiterjedése vagy esetleg ránézésre mennyire bírja a hordozgatásból származó igénybevételt.

DiskOnKey - Az IBM által kiadott 8 MB-os pendrive

A legsarkalatosabb pontját azonban nem, vagy csak elvétve vették figyelembe az emberek. Ennek meg is van az oka, hiszen kezdetben kisméretű anyagokat kis kapacitású tárolókon hordozgattunk, az idő előre haladtával azonban megnőttek a fájlméreteink, megnőtt a kapacitás igényünk és felgyorsult a világ is.
A HD filmek és a több terabájtnyi winchesterek korában járunk és 8-10 gigák csak úgy repkednek az éterben. Evidens tehát, hogy fejleszteni kellett az adatátviteli sebességet.

Az USB átviteli sebességének első szabványa az 1.0 volt, ám erről nem érdemes beszélnünk mert néhány hibás specifikálás révén nem találkozhatunk vele. Ennek már javított és a gyakorlatban is elterjedt változata az 1.1-es szabvány. Valós (írási) sebessége pár száz kbyte, maximum egy-másfél mega.

Az 1.1-et váltotta a leginkább elterjedt és még ma is döntő többségben jelen lévő 2.0-ás szabvány, ami általában 5-10 MB/s-os sebességgel kapható, maximális elvi átviteli sebessége 30 MB/s körül van. Ennél a szabványnál kezdetben (2003) 256, 512, 1024 megabájtnyi tároló kapacitás volt elérhető, manapság már a legkisebb megvásárolható méret 2, de inkább 4 gigabájt.
Ennek két oka is van. Az egyik, hogy napjainkban már semmit sem érünk néhány 100 megabájtnyi hellyel, a másik pedig a drasztikus árcsökkenés. Már 4, 8 illetve 16 gigás darabokat is vásárolhatunk 2-3 ezer forintból, sebességüktől függően.

3.0-ás szabvány

2008-ban bejelentették a Super Speed nevű USB 3-as szabványt, és először 2010-ben voltak elérhetők ilyen eszközök a nagyközönség számára is. Valós írási sebessége minimum (kb) 30 MB/s maximuma pedig akár 480 MB/s is lehet. (A MB/s [megabájt/sec] nem tévesztendő össze Mb/s azaz [megabit/sec]-kel)

Az új szabvány logója

Ma, 2013-ban az USB 3.0-ás pendrive-ok eléggé elterjedtek. Nagyon meggondolandó, hogy érdemes-e még a már-már elavultnak számító 2.0-ba beruházni. Véleményem szerint nem.

Gondoljunk csak bele. Ha nagy kapacitású (16, 32, 64 gigás) pendrive-ra van szükségünk akkor valószínűleg nagy terjedelmű adatot szeretnénk mozgatni és akkor már fontos a sebesség. Ha pedig ennél kisebbre van szükségünk, mondjuk 8 gigára azt pedig már 2 ezer forint körül is megkaphatjuk USB 3.0-ás konstrukcióval.

Felhozhatnánk a 2.0 mellett, hogy sok gép nem rendelkezik 3.0-ás csatlakozóval, de ez két ok miatt sem állja meg a helyét. Ugyanis a 3.0-ás pendrive-ok természetesen kompatibilisek a 2.0-ás csatlakozókkal és még akkor is nagyobb sebességet produkálnak, ha ezekben a foglalatokban működtetjük őket. Másrészről olcsón beszerezhetünk 3.0-ás bővítőkártyát is az új szabvány mindennemű előnyét kiélvezve.

Írási sebesség

Mielőtt elkezdenének röpködni a különböző sebességek íme egy kis szemléltetés viszonyítási alapnak, hátha van olyan aki eddig abszolút nem foglalkozott ezzel. A következő számítások azt mutatják meg, hogy 1 gigás fájl esetén mennyi időbe telik különböző szabványú és gyorsaságú pendrive-oknak a gépről való átmásolás.

1.1 - 1 MB/s : 17 perc
2.0 - 5 MB/s : 3 perc 41 mp
2.0 - 10 MB/s : 2 perc 10 mp
3.0 - 20 MB/s : 51 mp
3.0 - 30 MB/s : 34 mp
3.0 - 100 MB/s: 10 mp

Ha egy 13 gigás HD filmet másolnánk egy 5 MB/s-os pendrive-ra, az több mint 44 percig tartana, ugyanez egy 30 MB/s-os 3.0-ás pendrive esetén 7 perc 40mp lenne.

Így alakulnak tehát az erőviszonyok különböző szabványú és sebességű pendrive-oknál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.