2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

TP-Link TL-WR740N - Olcsó húsnak híg?

Egy erősen best-buy gyanús belépő szintű router a TP-Linktől.

[ ÚJ TESZT ]

Tudás elméletben és gyakorlatban

Most jön az elengedhetetlen specifikációs táblázat. A készülék 1 db 10/100Mbps WAN Porttal és 4 db 10/100Mbps LAN Porttal rendelkezik, van egy darab fix, 5dBi-s antenna, ahogy azt az előző oldalon is írtam, frekvenciatartománya 2.4-2.4835 GHz.

A készülék 802.11bg képes "with some n features" a doboz szerint, és 150Mbps-ig képes gyorsulni. Akinek ennyi infó nem elég, az itt megtalálja a teljes specifikációs táblázatot.

Van QSS, illetve WDS bridging, jelentsen ez bármit is, valamint egy olyan feature is a repertoár része, mely képes priorizálni az egyes portok sávszélességét az igénybevétel alapján.

Ez bizony 5 dBi-s

S hogy ez mire elég a gyakorlatban? A helyzet az, hogy nem ez fogja lefedni a fél városrészt. A router egy korrektül vastag falú, 56 m²-es tégla társasházban van, egy nyomtató mögött, és egy asztal mellett, tehát valamennyire árnyékolva.
20/10-es Digi net van rákötve, de úgy, hogy közben van egy modem is, rajta egy telefon (nem mondom el, miért) ami miatt csak kb 7/5-össé redukálódik. Ezeket csak azért mondom el, hogy lássuk a körülményeket. Androidos tablet, tehát a térerő 0-4-ig terjed.

Teszteljük hát:

1. A routerrel egy szobában természetesen maximum térerőt ad.

2. A router melletti szobában, egy kb 30 centis téglafallal elválasztva, becsukott ajtókkal, légvonalban 2, nem légvonalban 8 méterre hol 2-es, hol 3-as a jelerősség.

3. A routeres szobából nyíló erkélyen, kb 7 méterre, egy 50 centis fallal elválasztva, csukott ablakokkal, ajtókkal többnyire 2-es jelerősség.

4. Konyha, sok-sok falnyira és légvonalban 10 méterre 2-es jelerősség.

5. Lakás előtt, kb 15 méterre 2-es.

6. Egy fél emelettel lejjebb 1-es.

7. Egy emelettel lejjebb 0.

Szemléltetésnek íme egy viszonylag egyszerűsített alaprajz, normál vonal: ~20 cm-es fal, vastagabb vonal: ~30 cm-es fal, jó vastag vonal: ~50 cm-es fal. Jelerősség a tablet értesítési sávja szerint.

És a sebesség? Kielégítő. Emlékszünk még? 7/5-ös net megy be. Tableten a másik szobában, 2-es wifivel 5/4 lett az eredmény, alap dolgokra ez simán elég. A Logout főoldala Opera minivel 4 másodperc körül már betöltött.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.