2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Többet fogyasztanak napjaink PC-i?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Körülbelül 5 évvel ezelőtt cseréltem le 400Wattos Gold márkájú tápomat egy 420W-os LC-Power-re, hisz ez a...

[ ÚJ TESZT ]

Körülbelül 5 évvel ezelőtt cseréltem le 400Wattos Gold márkájú tápomat egy 420W-os LC-Power-re, hisz ez a táp egy fokkal jobb márkát képvisel, kinézete is nagyobb komolyságot sugallt. Továbbá fontosnak láttam, hogy legyen a tápon már SATA tápcsatlakozó is, és nem árt, ha 4nél több molex csatlakozó van rajta.

Egész idáig hűen szolgált eme főkomponens a számítógép házamban, legalább 5 alaplapot látott el árammal, és kb. ugyanennyi VGA kártyát is, de hajtottam már meg vele egyszerre 2db VGA kártyát is.

Sajnos az utóbbi időben érdekes módon ciripelő hangot adott ki magából, többnyire csak akkor, ha az egérrel scrolloztam egy weboldalon, illetve játékoknak szigorúan CSAK a főmenüje alatt. Természetesen ellenőriztem, hogy nem a ventilátor adta-e ki a hangot.

Úgy gondoltam a gépem biztonsága érdekében, hogy itt az idő új táp után nézni.
Így esett a választásom egy használt HIGH POWER márkájú 500Wattos tápegységre, amiről annyit sikerült megtudnom, hogy Chieftec belsővel rendelkezik, gondoltam akkor az már rossz nem lehet, ezt bizonyította az is, hogy jó sok csatlakozóval áldották meg, pl. 8pines processzor táp, 2db 6pines VGA etető táp, és jó sok molex és Sata tápcsati is van rajta.

Nagyon megtetszett még, hogy fogyasztásmérővel is ellátták, így bármikor megtudhatom gépem fogyasztását, hogy mégis mennyit „eszik”
Ekkor jött az ötlet, összemérem új gépem a régi kedvencemmel! Ebből könnyen kideríthetem, hogy a mostani gépek mégis hogy viszonyulnak a régi nagyágyuk fogyasztásához.
Gyorsan csapjunk is a közepébe, bemutatnám a 2 konfigot:

Az egykori király

Abit IC7-MAX3 alaplap
Intel Pentium4 3400MHz
Asus V9999ultra (Geforce6800ultra AGP) VGA
2X512Mb A-DATA 566Mhz@400MHz Memória
40GB IDE HDD

Az ifjú titán

Gigabyte X48-DQ6 Alaplap
Intel Core2 Duo E8500 CPU 3166MHz
Ati Radeon HD3870 VGA
4X1GB Crucial Ballistix Tracer 1066MHz Memória
160GB SATA HDD

Egyértelműen „elüt” egymástól a 2 gép! Esetleg annyi bennük a közös, hogy a maguk idejében igen jó gépnek számítanak, számítottak!

"Pihenés" közben

Elsőnek azt mértem, mikor betölt az Operációs rendszer, nyugalmi állapotban hány Wattot fogyaszt a 2 rendszer?!

Bő 10 Wattal, kevesebbel éri be az „új” számítógép, mint az egykori király! Persze könnyű neki, hisz a mostani processzorok, VGA kártyák, alaplapok nagyon szépen tudják terheléstől függően szabályozni az órajeleket, a feszültségeket, és ez által a fogyasztást is!

CPU terhelés Prime95-el

Könnyen fordulhat akkor elvileg a kocka, terhelésnél! Következő tesztembe ráeresztettem mind 2 processzorra a Prime95 stabilitástesztjét, ezáltal 100%-os terhelést kapott a két processzor!

Itt már bő 20Wattal fogyasztott a Kazán becenévvel rendelkező Prescott magos Pentium4

Super PI

Majd arra voltam kíváncsi, hogy változik-e a helyzet, ha SuperPI-t is futtatok a 2 vason?!

A Különbség még tovább nőtt a Core2 javára! Ez annak tudható be, hogy a Super PI 1 szálon dolgozik, azaz csak 1mag számol, a másik pedig nyugalmi állapotban van (Többé kevésbé)
Így az E8500 csak fél gőzzel ment, míg a Pentium4 szinte 100%on pörgött most is, annyival volt könnyebb a helyzete, hogy a Hyper Threading-nek nem kellett annyira sokat dolgoznia

Eredmények

Kíváncsiságból megnéztem azt is, hogy ez a 2 processzor, hogy viszonyul Super Pi-ben egymáshoz sebességben is. 2M-ig számoltattam mind a 2 esetben

Így még jobban a Core2 felé dől a mérleg, hisz 20%-al kevesebbel beéri, cserébe 2,5-szer nagyobb teljesítményt nyújt!

3Dmark2003

Természetesen a Videokártyák sem maradhattak ki a buliból, kaptak egy kis „3Dmark-ot”
A felvett teljesítmény értékek szépen feljebb kúsztak, de a helyzet most sem változott, az újabb rendszerem alázta a kis Abitot, a különbség kerek 20W volt! (A legnagyobb teljesítményfelvétel a Mother Nature nevű tesztnél volt)

3Dmark pontszámok

A Pontszám sem maradhat ki a tesztből!

A Sebességbeli különbség jelen esetben is kétszeres volt az újabb konfig javára, mivel 20W-al fogyasztott kevesebbet a Gigabyte konfig a processzor tesztnél is, továbbá a 3Dmark tesztben is, ezért következtetéskép levonható, hogy ez a 20W különbség ismét a processzoroknak köszönhető, így a 2 VGA körülbelül azonos fogyasztással rendelkezik, amivel természetesen nincs semmi gond, és szégyenkeznie sem kell az ATI-nak, hisz ugyanabból a kakaóból kétszer nagyobb eredményt hozott ki.

Crysis Warhead

A Teszt végére pedig „Crysisoltam” egyet, azaz Megnéztem Crysis Warhead alatt, lesz-e különbség. A játékot 800X600as felbontás mellett közepes részletességgel játszottam

Elsőnek akkor jöjjön a fogyasztás:

A 3Dmarkhoz képest a modernebb konfig fogyasztása csökkent, a régi masináé pedig nőtt
Próbálgattam más felbontásokat is, az FPS szám változott, de a fogyasztás egyik esetben sem
Tehát most tudott bizonyítani a kis Radeon, és a teljesítmény különbség ismét az újabb gépet igazolta jobbnak.

És akkor jöjjenek az FPS értékek is!

A Jó öreg Pentium4 tehát bőven 200W fölötti kraftot „szlopált” be cserébe épp hogy csak játszható sebességet nyújtott, míg a Core2-es PC-m 150Wattos csúcsfogyasztásával 3-szor magasabb FPS-t produkált

Összegzés, véleményem

Végeredményben úgy gondolom, hogy az új gépek nem fogyasztanak többet, mint a pár évvel ezelőtti királyok, sőt kevesebbel is beérik, akár 2-3szoros gyorsaság mellett is.
Természetesen tesztelhettem volna 4magos processzort Dual VGA kártyával, és könnyen megváltozhattak volna a végeredmények, de akkor a teljesítménybeli különbségek is nagyobbak lettek volna!
Akkor fogalmazzunk úgy, és ezzel tuti mindenki egyet ért, azonos teljesítményt ma már lényegesen kevesebb áramelhasználása mellett ki lehet hozni, mint pár évvel ezelőtt.

Esetleg aki nem hinne a tápom, illetve a tesztem hitelességének, annak javaslom a lenti képet, mely a prohardver oldaláról lett lementve! csak minimális eltérés van az ő mérésük és az én mérsem közt! Nekem kisebb érték jött ki, mert én már 45nanométeres processzorral teszteltem, továbbá az én alaplapom északi hídja is kevesebbet fogyaszt...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.