2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy elfuserált hűtési kísérlet hóval

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megmondom őszintén, még mindig nagyon rosszul esik, ha a tavalyi MSI tuningverseny értékelésére gondolok.

[ ÚJ TESZT ]

Megmondom őszintén, még mindig nagyon rosszul esik, ha a tavalyi MSI tuningverseny értékelésére gondolok. Hiába értem el a %-os eredményben a 2. legjobb értéket, még a 2. fordulóra sem jutottam tovább, mondván nem folyékony nitrogénnel, illetve száraz jéggel hűtöttem a processzorom...
Akkor, egy jó nagydarab léghűtéssel 125%-ot értem el. Később tovább próbálgattam processzorom határát, és egy Zalman vízhűtést sikerült házilag rábarkácsolnom a processzorra, ami további 10%-os eredménnyel ajándékozott meg. Sikerült 135%-al túl húznom a processzort.
Már akkor motoszkált a fejemben, mi lenne, ha jéggel, vagy 0 fok alatti eszközzel hűteném a processzorom, sajnos a folyékony nitrogén, és a szárazjég nálam kihúzva, mert ilyeneket nem tudok beszerezni. Kitaláltam, hogy esetleg még hóval hűteném le a processzort. Ami sajnos a tesztemben bemutatott megoldás alapján nem sikerült. Viszont úgy éreztem, hogy fel kell tennem ezt a tesztet, hogy legalább jól megmosolyogtassalak titeket! (A képek gyenge minőségéért elnézést kérek, sötétbe készültek, és nem az én telefonommal)
A Terv a következő lett volna: Egy 2literes üveg száját ráragasztom ragasztóval a processzor mag köré, és leszigetelem, majd az üveg alját kivágom, és ott be tudom rakni a havat.
Sajnos már a legelején problémába ütközött a dolog, hisz az alaplapom a régi SLOT1-es processzorokat fogadja, így ha a processzort berakom az alaplapba, akkor az üveg vízszintesen fog állni, és minden kifolyik belőle.
Ezt úgy gondoltam, úgy lehetne kiküszöbölni, hogy az alaplapot fel állítom, ezáltal a processzor az ég felé fog nézni, és a rá ragasztott 2literes flakon is, így az üvegbe felülről folyamatosan tudom utántölteni a havat.
Nekiláttunk barátaimmal a dolognak, és körbe szilpolasztoztuk az üveg száját a processzor magja körül, valahogy így nézett ki a dolog:

Sajnos újabb problémákba ütközött a dolog, mert nem sikerült rendesen a szigetelés, és szivárgott az üveg, így sikeresen teli öntöttük az alaplapot havas vízzel. Nem csüggedtem, nem adtam fel a dolgot, másnap újra, még jobban bekentük a processzor magjánál az üveget, de ismét csak szivárgást tapasztaltam, az udvaron a hó pedig csak egyre fogyott, olvadt. Ez így ment 3 napon keresztül, minden egyes alkalomkor elázott az alaplap, de sikerült minden esetben kiszárítani, és nem ment tönkre semmi. Utolsó nap egy piros színű szigetelőanyaggal is be lett kenve a CPU és az üveg, így sikeresen megállítottuk a szivárgást, ekkor így nézett ki a processzor és az üveg összeragasztva:

Hurrá nem szivárog, a gépet egy asztallal együtt kivittük az udvarra, majd a falnak nekitámasztva felállítottuk az alaplapot, hogy az üveg a fent leírtak szerint felfelé álljon, valahogy így:

Hurrá, nem ereszt továbbra sem a beleöntött kb. 2dl víz, akkor már csak meg kell tömni hóval, és lehet bekapcsolni a gépet. Bekapcsolás után először azt hittük minden rendben van, de pár másodperc után a PC Speaker, elkezdett szirénázni, közben az utcán most jöttek a legtöbben. Furcsán néztek, hogy valami számítógépszerű az udvar kellős közepén össze visszasípol, mellette a lépcsőn pedig a monitor pont a Windows-t tölti:
Aljjaj, ismét probléma van, a processzor némi tuning hatására 95-100fok körül mozgott.
A processzort kiszedtem, megvizsgáltam, minden rendben volt vele, de akkor miért ilyen forró a mag, ha rajta van majd egy kiló hó, és vagy 3dl víz?
Arra gondoltam, hogy a processzor felületén a víz felforrósodik, és nem tudja kellő kép leadni a hőt. Még ekkor sem adtam fel a dolgot, kitaláltam, keringetni kellene a rajta lévő vizet valahogy. Hát fogtam egy nagy csövet, és letoltam az üvegbe, egészen a processzor magjáig, és elkezdtem fújni bele a levegőt, hogy a buborékok hatására kicsit mozogjon a víz:

Ez egy kicsit hatásos volt, hisz a processzor hőmérséklete hirtelen 95fokról 55-65fokra csökkent. Viszont az én tüdőm kapacitása is korlátozott, hamar kifogyott belőle a levegő, és amint levegőt vettem, és nem fújtam folyamatosan a levegőt a jeges, havas vízbe a hőmérséklet ismét pillanatok alatt 90-92fokra ugrott fel:

Ekkor adtam fel a dolgot, és rájöttem, hogy ez így nem fog működni.
De hamarosan újra próbálkozok egy kicsit máshogy, hátha, valami jobb megoldást találok ki

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.