2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus F80L: Az olcsó üzleti notesz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyik ismerősöm kért meg, hogy szerezzek neki egy laptopot. Olyan kell neki, ami nem olyan durung nagy,...

[ ÚJ TESZT ]

Egyik ismerősöm kért meg, hogy szerezzek neki egy laptopot. Olyan kell neki, ami nem olyan durung nagy, nem hullik szét 1év után, tudjon dvd-t írni, és lehetőleg ne legyen nagyon drága, kb. 150-170ezerig, kellene.

Manapság nincs olyan laptop, amiben ne lenne dvd író, tehát ez a feltétel minden laptopnál adott! Viszont az EEE PC-k és társaik kiestek. A 12, 13colos kijelzővel szerelt gépek pedig elég húzós árral rendelkeznek, 200ezer Ft alatt nem igazán lehet találni, de még 14colos notik is igen drágák tudnak lenni, főleg ha nem Fujitsu Siemens, vagy Acer típusú gépek közül választanék.

Végül a kiszemelt áldozat Asus műhelyéből származó Asus F80L típusú gép lett
Ez a notesz 14,1’-os kijelzővel rendelkezik, 2év garanciával oprendszer nélkül, már 150ezer Ft-ért megvásárolható.

Ezért az összegért a következő hardverelemeket szerelték bele nekünk az Asus szerelői:

A Vas

Intel T2390 Dualcore Processzor 1, 86Ghz
Integrál X3100 Intel VGA
2GB DDR2 533Mhz RAM
250GB HDD
DVD Író
14,1’-os kijelző 1280X800-as felbontással
Wlan+Bluetooth, továbbá Webkamera, SD, MMC, és Memory Stick kártyaolvasó
2év Garancia

Mivel a gép alaplapja GL960-as északi híddal van szerelve, könnyedén fejleszthetjük a gépünket nagyobb processzorral, akár a 45nanométeres procikat is „megeszi” illetve a memóriát is tovább bővíthetjük akár 4gb-ig, a HDD cseréje, bővítése pedig lényegében gyerekjáték!

Látszik egyből, hogy nem egy játékgép, de játékon kívül bármire lehet használni, hisz a 2GB memória elegendő, és a 250GB HDD-re is jó sok adat fér, a 2magos prockóba is átlagos alkalmazásokhoz van kakaó bőven.

Mikor megjött a gép, már bontottam is ki a dobozt, amiben egyből megtaláltam magát a gépet, nem nagyon rejtették el, illetve a kiegészítőkkel megpakolt kisebb doboz is könnyen elérhető volt, semmi hungarocell, vagy egyéb idegesítő hangú kellemetlen tapintású vackot, nem pakoltak a gép mellé.

Kivettem a gépet, majd a kiegészítős dobozt, ahol volt az akkumlátor, továbbá megajándékoztak egy egérrel, meg egy Asus-os kábel összekötővel, az a feladata hogy a laptop töltőjét összefoghassuk vele. Továbbá találunk még 2 telepítő lemezt, az egyiken a driverek vannak, a másikon meg egyéb felhasználói programok, amik az emberek nagy részének teljesen értéktelenek.

nagyban

A gépet kivéve a védőtasakjából, egyből feltűnt, hogy fényes, fekete teteje csillog, gyűjteni fogja nem kicsit az ujjlenyomatokat és a port.

nagyban

Kinyitva egyből feltűnik az átlagosnál egy picivel nagyobb tapipad, azaz az egérpozícionáló, és a hozzá tartozó ismét szép nagy 2 gomb. Tapintása, mint a Touchpadnak, mind a gomboknak nagyon kellemes, sima érzetet nyújtanak! A billentyűzete teljesen átlagos a gépnek, Egy picit zavaró, hogy a kurzor gombok picit kisebbre sikerültek, mint a többi gomb, és a felfele gomb a Shift-el, és az End gombbal van egy szintben, ez egy picit Zavaró, és néha Shift lenyomása közben a felfelé-t nyomtam meg.

nagyban

A többi gombbal nincs gond, kényelmes a nyomkodásuk.
Kijelzőjét megszemlélve a nagyon divatos, tükörfényes a felülete, és a benne visszatükröződő felhasználó köszön vissza! Na ez tényleg gyűjti az ujjlenyomatot és a port. Én szerintem a matt felületű kijelző sokkal jobb, nem látszik rajta annyira, hogy mocskos:-)

nagyban

Ami picit még nekem hiányérzetet okozott, hogy nincs kijelző zár, azaz egy sima mozdulattal fel lehet nyitni a képernyőt, hosszú távon félő, hogy kilazul a kijelző tartó zsanér, és lötyöghet a képernyő összecsukva is

A Gép hátulján pár évvel ezelőtt csatlakozók tömkelege köszönt vissza, de jelen esetben egy USB csatlakozó, és egy VGA kimenet található, továbbá a hatalmas szellőzőnyílás.

nagyban

A notebook bal oldalán találunk továbbá még 2 USB csatlakozót, de itt van a jó öreg 56k-s modem aljzata és a LAN csatlakozó is! Nem szabad megfeledkezni, hogy a töltő csatija is itt van, picit lejjebb található a 2 Audió ki/be menet, lejjebb pedig a memória kártya olvasója.

nagyban

Bekapcsolás után a LED-ek kéken világítanak. Nem ám unalmas zöld LED-ek vannak ám a gépbe szerelve!!!

Mivel oprendszert nem kaptunk a géphez, ezért azt nekünk kell letöl… akarom mondani, megvásárolni hozzá külön!

Jelen esetbe a Vistát választottuk, Ami kb. 25perc alatt fel is települt!
Jött a többi driver, illetve a felhasználói programok, amik összesen Kb. 1, 5órát vettek igénybe!

Természetesen nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud a gép, így rá eresztettem pár tesztet és a Dell D630as gépemmel mértem össze!

Akkor most még egyszer bemutatom a 2 ellenfelet:

Dell D630
T7500 Proci 2, 2 Ghz 4MB L2
1,5 Gb 667Mhz-es RAM
80GB 7200RPM HDD
Nvidia Quadro 135m VGA (Geforce8400gs)

Asus F80L
T2390 Proci 1, 86 Ghz 1MB L2
2Gb 533Mhz-en ketyegő RAM
250GB 5400RPM HDD
Integrált X3100 VGA

Everest

Elsőként Everesttel mértem meg, mit „nyomnak” a processzorok, CPU Queen-ben és FPU Julia-ba:

Cpu Queen-ben szépen tarja magát a kis Dualcore, FPU-ba viszont eléggé elmarad a felső kategóriás testvérétől.

Super PI

Mi lesz a végeredmény Super Pi-ben?! Jelen esetben 2M-ig futtattam!

Alig 50% a 2 CPU közt a teljesítmény, azért a T2390 így is szép eredményt ért el, hisz csak negyed annyi Chache van benne!

Winrar

Lássuk tömörítésben, hogy boldogul az Asus a Dell ellen?!
Egy 100Mb-os MP3 file-t csomagoltam be Winrar segítségével!

Nem hittem a szememnekl! 2X is le kellett futtatnom a tesztet, de bizony a kis Asus ugyanolyan szépen helyt állt, lemaradása alig 1másodperc, ami igen szép eredmény!

Ahogy írtam a cikk elején, játékokon kívül igen jól használható a gép akármire is, hisz a klasszisokkal, erősebb processzorral szerelt Dell D630 csak szintetikus tesztben szerepelt olyan hű de jól!

Grafika

Tény, hogy a Dell D630 a maga Quadro VGA kártyájával nem játékra született, az Integrált VGA-s Asus meg pláne nem, de én azért kíváncsi voltam, hogy boldogul az intel integrált megoldása gyengébb 3d-s alkalmazásokkal!

3DMark2003

Elsőként a 3Dmark2003-at futtattam a 2 gépen!

Sajnos igen kevés pontot tudott felmutatni az Asus, a gyenge teljesítményű Quadro csúnyán lenyomta! 4X több pontot kapott a Dell!

NFS Hot Pursuit2

Új játékok meg sem fordultak a fejembe, így a jó öreg Need For Speed Hot Pursuit2 nevű játékot telepítettem fel, hátha azzal még elboldogul az Integrált VGA is
800X600-as felbontást választottam, maximális részletesség mellett!

Míg a Dell-en száguldozott a játék, addig az Intel VGA-ja elég lassan szórta a pixeleket a képernyőre! A grafikon magáért beszél!

Összegzésül, most is csak azt tudom mondani, mint az írás elején, játékon kívül jó ez a gép igen sok mindenre, utazásunk során is jó útitárs lehet, hisz elég nagy a kijelzője filmnézéshez, vagy hosszú távon szövegszerkesztésre, viszont nem túl nagy, és súlya is valamivel 2,5kg alatt marad! Továbbá az is tetszett ebben a gépben, hogy nem igazán zúg, kellemes, halk hangja van még akkor is, ha terheljük a vasat rendesen. És a hatalmas szellőzőnyílásának köszönhetően nem is melegszik fel nagyon az alja sem!
Továbbá elég masszív, jól összerakott gép! Ennyi pénzért bárkinek szívesen javaslom ezt a gépet!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.