2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Thermaltake V3 black bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy számítógépház, melyet bátran ajánlok mindenkinek akinek az ár/érték mutató a legfontosabb

[ ÚJ TESZT ]

Bemutató

Az alap szituáció az volt, hogy tavaly vettem egy 8800GS videokártyát (mostanság 9600GSO néven fut) egy I-betűvel kezdődő boltban (nem akarom szapulni a boltot vannak erre topicok a fórumban). A videokártya eléggé melegedős fajta, és az én példányomnak a melegedés miatt a tippem szerint memória hibái akadtak (szétesett a kép). A garanciázás sajnos ebben a boltban nem volt sikeres. Így a régi kis házam lecserélése mellett döntöttem. A kérdést nálam az súlyosítja hogy zeneszerető vagyok, és a számítógépet használom zeneforrásként egy csúcsminőségű hangkártya (E-mu a gyártó) és Harman/kardon és JBL elemekből álló hifi mellett. Ez a hangkártya 2 PCI slotot foglal el (a képeken látható lesz). Így az Abit KN9 alaplapom felépítése miatt nem gondolkozhatok komolyabb, 2slotos hűtésben. Ez a tény volt a másik oka a VGA-m melegedésének.

Majd később utalok rá hogy ez az alaplap nem túlságosan illeszkedik ebbe a házba.

Több lehetséges házat megnézegettem a körülbelül tízezer forint környéki árkategóriában, de végül is emellett a típus mellett döntöttem. A legfontosabb szempont az volt hogy a VGA megfelelő hűtést kapjon, így az alsó ventilátorhely igen fontos szempontnak tűnt. Több ember is ajánlotta nekem ezt a házat mint jól szellőző ház. Sajnos árérzékeny vásárló vagyok, így nem engedhetek meg magamnak 20-30 ezer forintos házat.

A ház 5 ventilátor hellyel rendelkezik, és egy beépített ledes ventilátorral érkezik. Ez a légkeverő 3 ágú csatlakozóval rendelkezik, így PWM rendszerbe nem illeszthető. Megfelelően halkra sikerült, és Thermaltake gyártmányú. A másik 4 helyre PWM rendszert terveztem kiépíteni. A választásom az olcsó és jó minőségű ventilátorok gyártójára az Arctic Coolingra esett. Elég nehéz volt Magyarországon ezt beszerezni, de a kedvező ára (1200ft/db) kárpótolta a keresésre szánt időmet. A pontos típus: Arctic Cooling Arctic F12 PWM. Ez a hűtő ugyan 20%-al gyengébb légszállítású mint egy Coolink Swif 120p, de ár alapján 2 külön kategória. (majd 2,5X annyiba kerül) Ráadásul ezek a ventilátorok rendelkeznek egy plusz csatlakozóra, így a 4 ventillátor sorba köthető a processzorhűtővel.

A házat kicsomagolva elsőként a szép fekete színén akadt meg a szemem, bár a belsejében azért a kevésbé látható helyen kimaradtak helyek a fényezésből, bár egy tízezer forintos háznál ezt nem biztos hogy felróhatjuk. A ház bal oldalán az oldallapon egy kis plexi ablakot találunk. Ennek funkciója számomra nem tiszta, sose értettem mi értelme van a ház csinosítgatásának. De ízlések és pofonok. Tehát ahogy említettem 5 ventilátorhelyet tartalmaz a ház. Mindegyik természetesen 12cm-esek, ahogy azt ma már elvárhatjuk. Lássuk ezeket sorban.

1 hely van elöl, melyhez az előlap leszerelésével juthatunk. Fontos hogy nem úgy kell beszerelni ahogy gondolnánk, mert úgy nem fog beférni. Az előlapot leszerelve a fém lemez alá kell beszerelni. Ez a ventilátor a házba befele fújja a levegőt. (a felszerelésnél az irányokra figyelni kell)
2 hely van a ház tetején, ezek a házból kifelé fújják a levegőt.
1 hely van a ház aljában a táp előtt Ez a légkavaró a föld irányából fújja befele a levegőt, a specifikáció szerint a VGA kiegészítő hűtésében jeleskedik.
1 hely van értelem szerint a ház hátuljában.

Egy kép a kész házról:

Ez egy alsótápos ház, elég sok cikket, hozzászólást elolvastam a témában, nem jöttem rá hogy alsó vagy felső a jobb. Nálam ez nem volt szempont, nem befolyásolt a döntésben. Sőt inkább problémát okozott mint később részletezem. A táp rögzítése könnyű volt és egy kis fém elem szolgál rögzítésként.
A ház belsejében a szokásos látvány fogadott. 4-4 5.25" és 3.5"-os eszközt rakhatunk be, ez egy átlagos felhasználónak több mint elég. Fehér színű dvd-vel kicsit bután mutat a ház eleje, szóval inkább fekete eszközök mellé ajánlom. A rögzítésekből minden eszközhöz csak egyet kapunk, nah ez egy rossz pont a háznak, hasonló áru számítógépházakban már minden slotnak szokott lenni csavarmentes rögzítés. Egy pozitív dolog viszont hogy a PCI csatlakozók a hátoldalon kaptam egy rögzítő elemet a kimozdulás esetére (nagyobb tömegű VGA-nál hasznos ez igazán)

A cikk további része a ház beszerelésekor tapasztalt problémákkal foglalkozik.
Na akkor lássuk az én esetemet. Ez egy KN9 alaplapot jelent amin egy Hyper Tx2 hűtő csücsül, valamint egy FSP passzív PNF 350 wattos tápot jelent. Lássuk ez milyen problémákat okoz az összeszerelésnél. A táp csatlakoztatásánál ért az első meglepetés. Nos a kábelek rövidnek bizonyultak. Ez beírható a tápnak vagy az alaplap furcsa felépítésének is. Kellett találni valami megoldást a problémára. A 20pin-es kábel meghosszabbítására elég volt egy 20->24pin-es átalakító. Nincs nagy teljesítményű VGA-m és processzorom, szóval el kell bírnia. A 4pin-es processzorhoz való kábel esete már bonyolultabb. Ugyanis 4-4 pines hosszabbító nem létezik (MOD: Felhívták rá a figyelmem hogy létezik,csak le kell vadászni, ha nem akarunk forrasztani.) Itt sajnos vágni kellett a kábelt és egy másik csatlakozó forrasztani rá.

Ha ezzel megvoltam és a gép elindult, következhetett a következő játék. A 4 darab ventilátor beépítése. Az első helyre ha rájövünk arra hogy nem az alaplap alatt található lemezre, hanem alá, a ház belseje felé kell felszerelni könnyű dolgunk lesz. A hátsó és alsó ventilátorok tökéletesen elférnek, azokkal nincs vesződség csak az alsó irányára kell figyelnünk. A felső 2 ventilátor esete már kellemetlenebb. Igaz hogy elő van készítve 2 hely, ám a jobb konfigurációval rendelkezők valószínűleg maximum az egyiket tudják használni. Nekem szerencsére sikerült mindkét helyre bevarázsolni a légkavarókat, azonban 3-3 csavarral és nem a kiépített helyre. Az én CPU hűtőmnél ( egy Hyper TX2) manapság nagyobbakat szokás használni. Thermaltake-éknél erre nagyobb figyelmet fordíthattak volna. Hiába vannak a helyek ha egy nagyobb hűtővel nem kihasználhatók. Az én alaplapommal igencsak meggyűlt a házikó gondja. Az egyik ventilátor a ramok miatt nem fért el normálisan, a másik a processzor csatlakozó és egy kis tekercs miatt. Mindössze 1cm--el kellene magasabbnak lennie a háznak hogy ne legyenek ilyen problémák. Itt elszúrták kicsit. Másik hiba ami megemlíthető hogy ha a legfelső 5.25"-os helyet kihasználjuk akkor szintén nem fér be az egyik légkavaró.

Ezután kiépítettem egy PWM rendszert a 4 ventilátorból és a processzoron csücsülő 5.ből. Szerencsére pont körbe tudtam érni. Sajnos ez még több kábelt okoz, aminek az eltüntetésére egy ilyen árkategóriába tartozó ház esetén vagy magunknak kell kitalálnunk valamit, vagy nem kell vele foglalkozni, hanem csak arra kell figyelni hogy ne legyen kábel a ventilátorok útjában. Én az utóbbi mellett voksoltam. Ezután kipróbáltam hogy mire is mentem a házcserével. Nos a korábban 30-40perc játék után tapasztalt probléma 3-4 órás játék után nem került elő. Tehát amit akartam sikerült elérni.

Mindezek ellenére úgy gondolom ez a ház bátran ajánlható mindenkinek aki az árérzékeny vásárlókörből kerül ki. Az 5 légkavaró ( vagy amennyit be tudsz építeni ) tud elég jó hűtést biztosítani. Van pár gyerekbetegsége a háznak, de ez az ár/érték aránya miatt elnézhető neki.

A configom:

Alaplap: Abit KN9
CPU: AMD athlon 3800+@2.4GHZ + Coolermaster Hyper TX2
VGA: Nvidia 8800GS
Táp: FSP PNF 350W
3 Gb ram
Samsung 223BW nativ felbontásban
az új jövevény Thermaltake V3 black edition
és a már említett E-Mu 1212M hangkártya

Pro:

-Ár
-5ventilátorhely
-fekete szín
-megfelelő légáramlás
-könnyű felépítés (de nem tűnik olcsónak, gyöngének)

Kontra:

-felső ventilátorok miatt 1-2cm-el magasabbnak kéne lennie a háznak
-kevés a csavarmentes rögzítési lehetőség (mindenből csak 1)
-Felső 5.25"-ös hely megakadályozza 1 ventilátor beszerelését ( tehát 4, de nagy processzorhűtő és szerencsétlen alaplap esetén csak 3 hely tűnik kihasználhatónak, ha rendesen mind a 4csavarral akarunk rögzíteni.)
-alsó táp számomra idekerül, de egy nagyobb, jobb táp esetén valószínűleg a kábelek hosszabbak lennének és nem származna hátrányom ebből
-lehetne magasabb a lába, akkor az alsó ventilátor több levegőt kapna

Csalóka hogy több a kontra mint a pro, azonban ezek nagy része inkább finomság. Ha valaki nagyon akarja akkor mind az 5 venti hely megtölthető, kivéve talán ha Corator szintű óriás hűtővel operálunk. Összegezve egy ajánlott jelzőt adnék neki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.