2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Sunk-LAN

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Így kezdődött az egész... Az egész SUNK-LAN 2003. őszén kezdődött. Nővérem barátja és a haverjai...

[ ÚJ TESZT ]

Így kezdődött az egész...

Az egész SUNK-LAN 2003. őszén kezdődött. Nővérem barátja és a haverjai LAN-partyt akartak rendezni, de nem volt hely, ahol meg lehetett volna tenni, ezért a szüleim felajánlották, hogy a tanyánkon rendezhetik. Kb. 2 nappal ezután megrendezésre került az 1. (vagy 0.) SUNK-LAN. Azért 1. vagy 0., mert azon csak ok voltak kint, mi nem, tehát elvileg az 1. , de nekünk a 0. (mindegy, ezt nehéz elmagyarázni, de én ezt számítom 0.-nak). Ok fősulira, meg egyetemre jártak, így nekik a nyári szünet 1 héttel tovább tartott, ezért szeptember első hetében volt a LAN. Mindennap suli után kinéztem, hogy milyen is a LAN (azelőtt még sosem láttam ilyet). Megtetszett, és elhatároztam hogy ilyet én is csinálok. Akkor voltam elsős a suliban, és még csak pár embert ismertem, nem tudtam kit fogok hívni, de nem érdekelt. A hely adott volt switch-et meg hozott a mikulás. :)

Ezt Dili, a főszervező írta az évek óta nem frissített honlapra. Én most picit folytatnám. Nem annyira sztori, inkább élménybeszámoló lesz.
(Előrebocsátom: mi a LAN-partynkat kötésnek hívjuk, mert összekötjük a gépeket, meg mert így alakult ki)

Mára 16 hivatalos, és 3 vagy 4 nem hivatalos LAN-on vagyunk túl. Nem hivatalos az, amit nem Dili szervez, ezeken kevesebben is szoktak lenni. 2003 telén volt az első hivatalos, és utána minden iskolai szünetben volt egy. Amióta elvégeztük a középsulit, nehezebb összehozni, de nyáron azért van.
A kötést egy tanyán szoktuk rendezni, Diliék tanyáján. Ez a szép nagy magyar Alföldön található, ha pontosítani szeretnék, akkor a semmi közepén.

(minden képből elérhető az eredeti méretű változat, a képre kattintva)

Mint a képen is látható, tényleg elég elhagyatott a hely, a legközelebbi település 5 km-re van, egyetlen közmű, a következő képen jól megfigyelhető áram.

Ez egy kötés szempontjából nem elhagyható tényező, bár problémáink akadtak vele bőven. Megfigyeléseim alapján például 3 konnektor már nehezen bír el 25-nél több számítógépet, illetve a biztosítékok csak is és kizárólag éjszaka képesek kiégni. De hát így jár az, aki egy 100 éves, 30 éve villamosított tanyán akar kötni.
Egy élmény az áramszünet. 5 fázisa van:
1: amikor ténylegesen elmegy az áram
2: a csend, amíg ezt mindenki feldolgozza. Ilyenkor még kattintanak párat, és bámulják az üres monitort. Ez kb 2-5 másodperc, kockaságtól függ: minél jobban bele van merülve, annál tovább tart.
3: anyázás felsőfokon. Ez nagyjából 5 percet vesz igénybe.
4: biztosítékcsere és az automata visszakapcsolása, nappal 1 perc, éjjel 5, mert zseblámpát kell keresni.
5: várakozás a konnektorok lehűlésére, még 5 perc

Három konnektor látja el ama hálátlan feladatot, hogy etesse az egyre éhesebb és egyre bővülő gépparkot. Később bevontunk egy 400V-os fázist is, de ez is csak ideiglenes megoldást biztosított, idén nyáron többször az lett a meccsek vége, hogy egyszerűen lekapcsolt a hálózat. Azóta saját villanyszerelővel büszkélkedhetünk (aki természetesen szintén kis közösségünk tagja), mérései alapján már terheletlenül is a végét járja a rendszer, szerencsére évente csak párszor kell ezt kibírnia :)

Az áramszünetnek csak az egyik oka a túlterhelés. Megesik, hogy valaki rálép a sorba kötött hosszabbítók kapcsolójára, volt, hogy vállal kilökték az egymásba dugott 6 T-elosztót az aljzatból, de megesett, már az is, hogy zárlatos lett egy monitor (az enyém :B )... Hardverhalál amúgy majd' minden alkalommal volt, ugyanúgy, ahogy legalább egy de inkább több Windows-telepítés is szinte kötelező.

Tehát van egyszer az áram. Ezen kívül hozunk ki kannákban vizet, meg van egy kút is, de azt ivásra csak végszükség esetén használjuk. Telefon nincs, térerő inkább csak pannonnak, jómagam, T-Mobile-osként a villanyoszlop mellé sétálok, ott akad némi térerő. internet nincs (mobilos akad, volt aki WoWozott rajta, mert nem bírta már WoW nélkül, 5-6000es latja volt), de amit legjobban szoktunk hiányolni, hogy fűtés sincs. Van egy öreg búbos kemence, de itt-ott meg van repedve, és volt, hogy nem aludtunk, félve a füstmérgezéstől... Azóta marad az alternatív módszer:

Nem olyan jók az ember reflexei egy idő után, de túl lehet élni.

Persze előnyei is akadnak annak, hogy ha az emberfia úgy határoz, hogy a civilizációtól távol rendez LAN party-t. Például, hogy nem jönnek be senkinek a szülei, hogy "hajnal 3 van, feküdjetek le", vagy hangosan szól a zene... Ennek köszönhetően az éjszakák egybefolynak a nappalokkal, és csak azt vesszük észre, hogy már megint sötét/világos lett.
Fel lehet fogni egy nagy nyaralásnak az egészet, amikor mindentől és mindenkitől távol belemerülsz a gépezésbe.

Mielőtt mindenki NAGYON kockának gondolna minket, elárulom pár újabb előnyét a hatalmas térnek: bújócska, frizbi, foci, amerikai foci, ipi-apacs, stb, stb...
Igen, ilyet is szoktunk. Kell. De pl. már azt is kipróbáltuk, hogy hányan férünk be egy kombi Trabantba

<trabi> <trabi2>

Elárulom: 10-en.

Frizbizni nagyon jó, főleg, hogy nincs olyan, hogy kirepülne a "pályáról". Nem tudunk akkorát dobni :)
Ez a videó frizbizés közben készült

<Tanyawatch>

(Van egy patchelt változata, de az nincs meg külön, csak a nagy Sunk-LAN videóban, majd feltöltöm, azt is)

Másik nagy OFF topik elfoglaltságunk a tábortűz. Ennek egyrészt komoly közösségépítő ereje van, másrészt fontos szerepe van a kajálásban

<tábortűz> <tábortűz1>

Igen, a háromlábú, négyzetalakú fémalkalmatosság a tűzhely, amin konzerveket melegítünk.

Ha már kajánál tartunk: ezt a képet nem lehet kihagyni.

<konyha>

Ez a konyha. ÁNTSZ által jóváhagyva :DDD

Mint azt már sokan gondolhatjátok, egy ilyen LAN nem egy délutánig tart. Nos, jól gondoljátok. Az átlag 4-5 nap szokott, lenni, ennél többre egyrészt ideje se nagyon van mindenkinek, másrészt fürdés híján, nem is bírjuk sokkal tovább egymás szagát :)
A tanya alapterülete a LAN ideje alatt 3 fő részre osztható: asztal, ágy, ösvények az előző kettő közt, illetve az első kettő közt időnként van némi átfedés.

Ez alapján az alvás is három szintre osztható:

level1: az asztal alatt (UTP-n aludni rossz. Éééértem?)


level2: ágy. Egyértelműen ez a favorit, de van, hogy elfogy, mire az ember le akarna feküdni.


level3: az asztal fölött. Kényelmetlen, fárasztó, utolsó lehetőség, ha már minden más elfogyott.

Ezeken kívül persze lehet még kocsiban, széken ülve, nyaranta sátorban, de volt már aki nemes egyszerűséggel állva(!) aludt.

Nem igazán lehet leírni, hogy mit is jelent nekünk ez az egész, meséljenek a képek, és a végén az ígért videó



The Sunk-LAN movie

A kis csapat

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.