2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Roccat Ryos MK bemutató

Multimédiás, mechanikus, magyar: e kritériumokat csak 3 billentyűzet tudja abszolválni, amelyből egyik a következő bemutató alanya.

[ ÚJ TESZT ]

Használat

Óriási méretű dobozban érkezik a klaviatúra és a dobozból kivéve is hasonló méretekkel találjuk magunkat szemben. A dobozban nincs sok extra, csupán egy kis műanyag tasakban a manual és maga a billentyűzet, vastagon fóliába csomagolva. Érthetetlen módon kimaradt a keycapeket leszedő eszköz, pedig egy mechanikus billentyűzethez ez szinte annyira kötelező extra, mint autóhoz az emelő vagy a pótkerék.

Mérete elég nagy ahhoz, hogy a kisebb méretű asztalokról leszorítsa az egeret, bár a célközönség tekintetében nem hiszem, hogy ez a veszély fennáll. A Ryos ezen változata legalul foglal helyet a 3 tagot számláló családban. Ez a változat sem háttérvilágítást, sem USB aljzatot, sem audió ki- és bemenet kivezetéseket nem kapott.

Mondhatni elég puritán lett az extrák szempontjából. Viszont emiatt a kábelnek csupán, mint összekötő szerepe van, ezáltal kábele ugyanolyan vastag, mint egy mezei billentyűzeté. Így a billentyűzet aljában kialakított kábelalagutak segítségével bármerre kivezethetjük a kábelt.

A billentyűzet használata élményszámba megy, precízen és pontosan járnak a gombok, minden leütés teljesen ugyanolyan, tízujjas gépelésre csak azért nem tökéletes, mert a Blue kapcsolóknak megvan az a tulajdonsága, hogy egy hangos kattanással adják a tudtunkra, hogy megtörtént a billentyű lenyomása.

Viszont így halkabb lett, mintha a fenti kapcsolóval szerelték volna, ám ennek ellenére a membrános billentyűzetekhez képest hangosabb. Ebből a szempontból is megszokást igényel és nem túl praktikus, ha valaki épp aludni próbál a háttérben, miközben mi még kiosztanánk néhány fejest még lefekvés előtt.

Ez az eszköz is integrálható a Roccat szoftverében található Easy-Shift eszközök közé. Ezáltal az 5+3 dedikált makrógomb mellett még lesz további 94. Az Easy-Shift gomb funkcióját a Caps Lock látja el, de a driverben ki is lehet kapcsolni ezt a funkciót. Ezen felül beállíthatjuk, hogy mely billentyűket akarjuk kikapcsolni és beállíthatjuk, hogy a médiafunkciókat vezérlő Fn gomb hogyan viselkedjen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.