2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Playstation 4 és Dualshock 4 szokatlan szemszögből

A PS4 és a DS4 szétszedéséről, tisztításáról, újrapasztázásáról, alkatrészek cseréjéről és esetleges modolásáról.

[ ÚJ TESZT ]

Modding lehetőségek, ötletek

Az alábbiakban néhány (őrült) ötlet vázlatosan, amik közül néhányat személyesen is szeretnék majd végrehajtani.

HDD csere
Alapból 5400RPM, 8MB cache, 7.5MM -es Samsung vagy legtöbb esetben inkább HGST (Hitachi) található benne.

Ez talán a legkönnyebben eszközölhető, "modnak" talán nem is nevezhető kis beavatkozás. A gép specifikáció szerint 2.5" 7mm -es HDD-ket fogad, gyárilag egy HGST (Hitachi) 500GB 5400RPM-es HDD-vel érkezik (a legtöbb...). Gond nélkül fogad viszont 9.5 mm-es winyókat is.
A gépbe jó eséllyel belepasszírozható a 15mm-es HDD is, de ehhez a keretet, és a felső merevítőt kicsit meg kell hajlítani, esetleg vágni. Szerintem ez nem éri meg, hiszen…

…simán ki is vezethetjük a SATA csatlakozást, így használhatunk mellette 3.5"-os HDD -ket is.

update 1 felmerült a kérdés időközben, hogy HDD, SSHD vagy SSD közül melyik a legjobb választás?

Az SSD nyilván a leggyorsabb megoldás, de a hivatalos támogatás hiányában könnyen és hamar meghalhat, valamint értelmes méretben többe kerül mint a konzol maga.
Hibrid megoldásként az SSHD vonzó lehet, hiszen PC -és körökben elterjedt és jó hírnevet szerzett magának. PS4 esetében ennél bonyolultabb a helyzett. SSD -hez hasonlóan az SSHD sincs támogatva. Működési elvéből adódóan bajok tudnak lenni, amikor a flash memória cache (az SSD része) megtellik. Elég a keresőbe beírni pl., hogy "ps4 bf4 corrupted data sshd" és máris kiderül miről van szó, de a "ps4 sshd lag" is nyerő kulcsszó. A lényeg, hogy az előre tudhatóakon felül még beköszönhet lag, fps drop és corrupted data error is.
Ha maradunk a HDD -nél, akkor nyilván érdemes egy komolyabbat. Személyes ismerettségi körömből többünknek van mostmár Hitachi 1TB 7200RPM 9mm 32MB cache. Stabil, nagy, gyors, megbízható márka 3 év garanciával kevesebb mint egy játék árából. Ezen felül elvileg bármilyen hdd belemegy. Voltak pletykák miszerint a Samu hdd -vel érkező gép nem eszi meg a HGST -ét és fordítva. Erre bizonyíték nincs, és nyilván garanciás probléma..

Tom's HW nagyszerű grafikonjai és mérései alapján is látszik, hogy az SSHD nem ajánlatos (van akinek bejött, itt a fórumon is!) az SSD sem hozza a PC világából ismert szárnyalást és feleslegesen drága.
Személy szerint egy erős 7200RPM HDD beszerzését ajánlom.

Hűtés mod
A gyári olcsó gagyi paszta cseréje magában jót tehet a gépnek, de ez nem minden. Egy „gyáribarátibb” megközelítés a ventillátor területén kivágni a házat, hogy több friss levegő juthasson be az új felszabadult úton. Az alábbi videó ezt tökéletesen bemutatja, illusztrálja:


A videó nem az én munkám, Doctah Doom YouTube felhasználótól vettem kölcsön.

Vízhűtés
A gépben elég nagy helyet foglal el a hűtőborda és a ventillátormodul, ezek eltávolításával simán akad hely egy laposabb vizes blokknak, én sosem vizeztem, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb egy fórumozó megoldja.

Ház csere
Személyes kedvencem, amit valószínűleg később egy külön projekt keretein belül én is szeretnék megvalósítani, a teljes ház cseréje. Ez természetesen nem zárja ki a vizezést. A nagyobb helynek köszönhetően automatikusan lehetőség nyílik arra is, hogy 3.5" HDD-t is bevessük, gigászi kapacitásokban.

Kamera kábelhosszabbítás ~ rejtett USB3 port
A PS4 hátulján található AUX kamera csatlakozó nem más, mint egy kiherélt USB3. Az egyetlen dolog, ami hiányzik belőle a hivatalos specifikáció alapján, a D+, D- (USB 2.0 differential pair), azaz az USB2 kompatibilitását biztosító 2 ér. Hogy ez pótolható-e, nem tudom. Elképzelhető, hogy az alaplapon megtalálható a 2 ér, csak nincs bekötve, de nem tar tom valószínűnek, így hátsó USB csatlakozóról le kell mondanunk.
De nyilván ezzel beláttuk, hogy USB3 kábellel nagyszerűen hosszabbítható a kamera kábele, egy kikötés van jelenleg, külső táppal bíró USB3 elosztóval kell "erősíteni" a jelet.

Ez a külföldi blogbejegyzés nagyszerűen elmagyarázza ezt részletesebben is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.