2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Project: Toccata

Egy otthon is megépíthető, jó minőségű hangkártya születésének története. Te is megcsinálod?:)

[ ÚJ TESZT ]

Gyors mérések

Csináltam 1-2 provizórikus mérést.
Így drótoztam össze, talán ezért is van a spektrumban egy 50Hz-es brumm. (Később lekapcsoltam a kártyától pár centire lévő forrasztó pákát, a brumm visszaeset 15dB-t.)
A fejhallgató kimenetét egy 4,7k-2,2k ellenállás-osztón keresztül a PCM bemenetére visszavezettem. A DAC -6dB-s 1kHz-es jellel lett meghajtva. A fejhallgató potijával pedig maximumra húztam a bemenő jelet.

Aztán mértem terheletlenül a torzítást.
(Ha terheletlenül produkálja azt ami a PCM-től elvárható, akkor a műveleti erősítők jól végzik a dolgukat.)
Tehát ebben a mérésben benne van a DAC 0,005% várható torzítása, az ADC 0,01% torzítása, a maradék az erősítőké. (Vonalkimeneti erősítő+terheletlen fejhallgató erősítő együtt.)
Ez lett (de a végén lesz egy komment):

Ez után megterheltem a fejhallgató erősítőt úgy, hogy rádugtam a fejhallgatót, mert érdekes lehet, hogy terhelésre mennyit nő meg a torzítás. Aztán elvetettem ezt: a fejhallgató mikrofonként viselkedik, minden zörgés, háttérzaj megjelent a spektrumban. Így beterheltem egy 22ohmos ellenállással, mivel más nem volt kéznél. Ennél csak jobb lehet a helyzet a 32ohmos K77-emmel, ill az 55ohmos K121-emmel.
(Megjegyzem, a fejhallgatókkal sem mértem rosszabbat, de zavart, hogy megkocogtattam a fülest és rögtön ugrált a spektrum-analizátor.)

Mint látható, gyakorlatilag nem változott a torzítás a terhelés hatására. (Ez kb fél hangerőnek felel meg. Ugráltak a számok, a screen shot pillanata is "szerencsés" volt.)

Összegezve: nagyon úgy tűnik, hogy a fejhallgató kimenetén teljes kivezérlés és terhelés mellett a torzítás 0,005% körül alakul.

És a végén a megjegyzés: lehet, nem voltam körültekintő (drótoztam, brumm is volt), vagy a szoftver, vagy a win körül nem stimmelt valami, majd még utána járok....a lényeg: ha a DAC-nak 0dB-s jelet küldtem ki, a torzítás felment 0,1%-ra (később jobban megnézve inkább: 0,2%-ra), holott itt kellene a 0,005%-ot produkálnia, nem -6dB-n. A jelenség -1,2dB-en szűnik meg. (Ez gyanítom, hogy méréssel, win-nel, vagy driverrel összefüggő dolog. Olyan, mintha a win keverőpultja erősítene is és mikor visszaveszem a jelet 87%-ra (-1,2dB), akkor áll be az eredeti 0dB.)

A zajról: sajnos nem kaptam műszert a National Instruments-től ezért kénytelen voltam a "zajos" PCM29xx saját AD konverterével mérni, amely -89dB zajt produkál. Mivel a DAC -96dB-t produkál ezért a képen látható zajt kicsivel több mint 3-mal osztani kell, akkor kapjuk meg a DAC zaját, vagyis azt, amit egy zene lejátszásakor hallani fogunk. (Elég érdekes egy a mért jelnél több mint 2-szer zajosabb eszközzel egy másik eszköz zaját mérni, ezért nem is végeztem el.) Ha ezt a 3-mal való osztást elvégezzük, közel arra a szintre jutunk, amit a 16 bites CD-rendszer elméletileg tud. Ez a zaj kb akkor hallható meg nagyon gyengén, mikor a lejátszás hangerejét egy koncert szintjére emeltük. Ennél a mérésnél láthatók határozott tüskék is: az nem zaj, az a harmonikus torzítás. Annak az értéke látható egy külön ablakban, természetesen az AD konverter jelentős torzításával összevonva.

Másik dolog: régebben mértem az alaplapi kártyát. Ott nem zaj volt, hanem határozott tüskék (sípolások) bizonyos frekvenciákon. Itt végre fehér(!) zaj van. (Vagyis, nincs két egyforma screen shot-olt kép.)

Itt találsz még néhány írást tőlem elektronikáról, hifiről és egyebekről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.