2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Playstation 2 Slim HDD mod

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Köztudomású, hogy a Playstation 2-es konzolok optikai meghajtója nem egy örök életű darab.

[ ÚJ TESZT ]

Köztudomású, hogy a Playstation 2-es konzolok optikai meghajtója nem egy örök életű darab. Ráadásul a játékok merevlemezről sokkal gyorsabban betöltenek, és kényelmesebben válogathatunk közülük. A régi, vastag házas PS2 gépekbe még hivatalosan is lehetett merevlemezt szerelni a drága és nehezen beszerezhető Network Adapter segítségével, ám a Slim gépek tulajdonosai csak USB-n keresztül köthetnek merevlemezt a gépre, ami - mivel a PS2 csak a régi, 1.1-es USB szabványt ismeri - meglehetősen lassú (még a DVD meghajtónál is jóval lassabb) betöltést eredményez. Némi barkácsolással azonban köthetünk merevlemezt a Slim gépekre is, ezt szeretném most röviden bemutatni. A művelethez mindössze egy szabvány IDE merevlemezre, egy 80 eres IDE kábelre, és egy SCPH-70004-nél nem nagyobb típusszámú slim PS2-re lesz szükségünk (az újabb gépekből ugyanis kispóroltak egy, a merevlemez vezérléshez szükséges chipet, így azokba sehogyan nem szerelhető HDD). Jómagam kifejezetten optikai meghajtó hibás gépet kerestem donornak, így egész jutányos áron sikerült hozzájutni. Igaz, a hirdetésben szereplő szép állapot erős költői túlzásnak tekinthető, hiszen a gép szénné volt karcolva, de az optikai meghajtót leszámítva működött, megvolt hozzá minden tartozék, és az eladó hajlott a cserére is, így egy (sokáig hirdetett, ám senkit nem érdeklő) GeForce 6800 Ultra VGA-ért cserébe megszereztem a gépet. A burkolat állapota amúgy sem lényeges, mert az asztal alatt lesz a gép :) A slim PS2 szétszerelése az XBOX 360-nál sokkal egyszerűbb, néhány csavar oldása után már kezünkben tarthatjuk a lecsupaszított alaplapot. Mint látható, ez a gép chippelt, ám a merevlemezes működéshez ez nem szükséges:

Az IDE kábel felforrasztása nem egyszerű dolog. A következő kép mutatja, hogy mit hova kössünk (a kép eredeti forrása, valamint további hasznos információk ITT és ITT olvashatók):

Mint látszik, elég apró helyekre kell forrasztani, ezért akinek nincs gyakorlata a forrasztásban, valamint megfelelően vékony heggyel rendelkező forrasztópákája, az inkább neki se kezdjen! Gondolom fölösleges említeni, hogy ez a művelet garanciavesztéssel jár, valamint hibás kivitelezés esetén jó eséllyel a gép meghibásodásához vezet, így mindenki csak saját felelősségére végezze el! Jómagam megvallom őszintén nem rendelkezem ehhez a precíz művelethez megfelelő kézügyességgel, így egy forrasztáshoz értő, és megfelelő szerszámokkal rendelkező havert kértem meg a feladat végrehajtására.

Először is "sálat" kell készíteni az IDE kábelből, ugyanis a 80 eres kábelen minden második kábel árnyékolás, így nincs rá szükségünk. Azért célszerű 80 eres kábelt használni, mert vékonyabbak a szálai, mint a 40 eresnek, így könnyebb vele dolgozni. Érdemes még a művelet meg kezdése előtt preparálni a kábelt. FIGYELEM! A képen pont a hibás kivágás látható! Józan paraszti ésszel ugyanis azt hittük, hogy az 1-es száltól indulva mindig az első kábel a vezető és a második az árnyékolás. Nos, mint később kiderült, ez pont fordítva van, így a fehér szálat kellett volna levágni, és a másodikat meghagyni. Erre akkor jöttünk rá, amikor már az egész kábel fel volt forrasztva a PS2 alaplapjára, így nem akartuk újra kezdeni a műveletet, hanem egyszerűen leszedtük a másik végéről a csatlakozót, és egy érrel eltolva visszatettük :)

Ha ezzel megvagyunk, akkor kezdődhet az erek felforrasztása az alaplapra. Célszerű a kábelt fixen rögzíteni az asztalhoz, hogy ne mozdulhasson el. Az elején még nagyon könnyű összekeverni a kábeleket, így inkább többször is számoljuk át, mielőtt bekötünk egyet! Az alaplap felső oldalán (ahol a fő chipek vannak) lesz nehezebb dolgunk, így célszerű itt kezdeni.

A hátoldalon egyszerűbb a feladat, mert szétszórtabban helyezkednek el a forrasztási pontok:

Ha minden kábel a helyén van, akkor érdemes szigszalaggal fixálni a kábelt, mert elég sérülékeny:

Ezután nincs más hátra, mint kivágni a burkolaton a kábel kivezetéséhez való rést. Szerencsére pont itt található egy szellőző nyílás, így nem lesz nehéz dolgunk:

Ha minden jól ment, akkor már csak csatlakoztatnunk kell a merevlemezt a gépre, és indulhat a játék!

Természetesen meg kell oldani a merevlemez tápellátását is. Mivel a Slim PS2 tápja 8.5V-os, ezért az asztali PC-kbe szánt merevlemezek működéséhez szükséges 12V-ot nem tudjuk kinyerni belőle. Legegyszerűbben egy külső PC-s tápegységgel lehet meghajtani. Ha notebook-ba való merevlemezt használunk, aminek csak 5V-os tápfeszültség kell, akkor annak tápellátását a gépen belül is megoldhatjuk. Ez némileg elegánsabb, ám nyilvánvalóan drágább megoldás. Az optikai meghajtó eltávolításával a notebook merevlemez a gépen belül is elférne, így esztétikailag is tökéletes megoldás születne. Terveztem is, hogy így csinálom meg a gépet, de látva a donor gép burkolatának állapotát (nameg nem utolsó sorban anyagi megfontolásból) ezt később elvetettem.

És íme, a gép máris bootol. A HDD kezelő programot memóriakártyáról olvassa, a játékokat pedig a merevlemezről, így optikai meghajtó hiányában is üzemképes. A művelet software-es oldalát nem boncolgatnám, mivel legalitása megkérdőjelezhető :) Egy kis Google-s kutakodás után könnyen megtalálható a válasz arra, hogy milyen programokra és beállításokra lesz szükség a művelethez.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.