2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Pánikbetegségem története

Arra gondoltam, részletesen megosztom tapasztalataimat, segítve ezzel sorstársaimat és magamat is. :)

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Sok fórumot olvastam a témában és én is azt tudom mondani, amit mások: nagyon sokat segít, ha fejben eldöntöd, hogy leküzdöd. Tudom, hogy könnyen mondom most ezt, de van kiút és nem szabad hagyni, hogy eluralkodjon felettünk. A rendszeres sport baromi sokat segít. Én ősszel egyetem mellett dolgoztam és keveset aludtam, nem volt időm sportolni. Hiba volt. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mozogni kell. Ha rád jön a fura érzés, ha nem érzed magad biztonságban, akkor a megoldás, hogy kimész futni vagy tekerni és kész. Magne B6-ot szoktam még szedni, segít a stresszt leküzdeni.

tiv83us-t idézném:
Hu basszus, en tobb evig voltam sulyos panik beteg, anno honapokat ki kellett hagynom sulibol, mert meg az utcara sem tudtam kimenni (jo kis agorafobia is tarsult hozza), nagyon sokat szamit, hogy jo orvos kezeljen es egyutt megtalaljatok a helyes kezelesi modszert. Nagyon kegyetlen betegseg, nem szabad konnyelmuen venni.
A nyugtatok nalam nagyon bevaltak, foleg a Xanax, viszont nem szabad sokaig, mert nagyon hozza lehet szokni es utana szarabb lesz.
A legjobb gyogymod, mozogni, lefoglalni magad, szexelni sokat :), keresni valami igazan jo elfolgaltsagot es nem agyalni baromsagokon. Semmi keppen nem szabad alkoholizalni, mert sokkal rosszabba teszi. Atmenetileg jo, de utana poklot fogsz atelni.
Utolag mondhatom, hogy a lenyeg, hogy keresni kell a tarsasagot, eljarni sportolni, focizni, teniszezni, amit szeretsz.
Nekem eleinte mikor lefekudtem, akkor volt a legszarabb... - mikor elkezd jarni az agyad, erzed a szoritast a mellkasodban, a halantekodon...
Eleinte kell(het) a gyogyszer, de a legjobb gyogymod a rendszeres mozgas, sportolas, mindegy mi, csak a figyelem elterelese. Es ami a legfontosabb (azon kivul, hogy "es"-el nem kezdunk mondatot :)), hogy nem kell panikolni, hogy barmifele fizikai bajod van, hogy most megfulladsz, megall a szived, elajulsz, osszeesel, mert nem fogsz. Ez mind a power of the mind. Nem szabad szegyellni, ez is egy betegseg, akar az influenza.

És amiért még nagyon boldog vagyok, az valószínűleg a rendszeres tekerésnek köszönhető: alacsonyabb a nyugalmi pulzusom pl. a tavaszihoz képest. Az írásom elején említettem, hogy a béta-blokkoló miatt 50-55-ös nyulgami pulzusom volt. Miután nem szedtem, április környékén 75-85 volt a szokásos nyugalmim. Most ez 60-70, de ha sokáig ülök egy helyben, illetve késő este lefekszek aludni, 55 körül van. :) Valószínűleg 2008-ban is ilyen volt, mikor rászoktam a rendszeres tekerésre, csak akkor nem tűnt fel, meg nem foglalkoztam ennyit a pulzusommal, mint idén összesen. :)

Gyógyszerek

Nekem nincsenek tapasztalataim túl sokkal, hallomásból megismertem néhányat, pl Seropram, Rexetin, Rivotril, Seduxen, Paroxat, Cipralex, ezek ismerősek. Én Frontint szedtem, meg Bisoprolol-t. Nem akarok újra ilyeneket szedni. Kíváncsi leszek, hogy fog alakulni számomra ebből a szempontból az ősz és a tél, de remélhetőleg semmi nem fog megismétlődni a tüneteim közül, lévén a rendszeres mozgást azt folytatom továbbra is. Illetve, a relaxációt is napi rendszerességgel kell gyakorolni, hogy minél rutinosabban menjen, és ha gáz van, akkor gyorsan be lehessen indítani. Bárhova megyek, mindig nálam van egy adag nyugtató ... de nem tervezem használni.

Kiváltó okok

Nem tudom pontosan, nálam mi volt. Vannak feltételezéseim. Nem írtam le mindent ezzel kapcsolatban, de nem is ez a lényeg. Életmódot váltottam 6-9 hónappal ezelőtti önmagamhoz képest. Nem szabad ezeknek a dolgoknak megismétlődnie.

Kalcium - magnézium

És amit még fontosnak tartok megemlíteni! A magnéziumbevitel mellett nem szabad megfeledkezni a kalciumról sem! Volt rossz élményem ezzel kapcsolatban, amit én a kalciumhiányra vezetnék vissza: kezdjük ott, hogy nem eszem túl sok tejterméket. Márpedig kalcium leginkább a tejtermékekben van, valamint bizonyos magokban, pl. szezámmagban elég sok. A tejet nem szeretem, bár az sokat nem jelent, abban nincs sok kalcium (a tévhittel ellentétben, nézz utána ha érdekel), a tejtermékekben viszont van: leginkább a sajtban! Illetve még a mákban.

De leírom ezt a negatív élményemet: július elején, vagy már nem tudom mikor, amikor azok a 36 fok körüli hőmérsékletek voltak, hiába ittam sokat, valószínűleg nem pótoltam vissza rendesen az ásványi anyagokat. Viszont tekertem sokat, és izzadtam mint a görény. A lábaim kikészültek, egész nap folyamatosan be akartak görcsölni. Én próbáltam nyújtani az izmokat, de egész nap bennük volt a „mindjárt begörcsölök”-érzés. A napi Magne B6-ot megnöveltem 2-ről 3 tablettára (felnőtteknek max 4-6 ajánlott). Viszont az volt a feltűnő, hogy sosem görcsölt be a lábam, csak az érzés volt benne mindenhol: a vádlimban, combomban, stb., izomrángásaim voltak, a karomban is.

Már gondoltam kalcium hiányra is, mivel azt olvasni sok helyen, hogy az is okozhat ilyesmit. De ami igazán felkeltette a figyelmem, az az, amit asszem a Calcium-Sandoz leírásában olvastam, a kalciumhiány tüneteinél: lötyögő szív érzés! Ezt én már éreztem korábban is! Nehezen tudom ezt is megfogalmazni, de voltak olyan napok, amikor a szívdobbanás nem a megszokott volt, hanem olyan lötyögős! Pontosan ezzel a megfogalmazással tudom a legjobban leírni. Szóval júliusban akkor lett igazán elegem, amikor éjszaka felébredtem a lábam miatt és nem volt sehogy sem jó a fekvő póz. Na akkor hajnalban megittam egy kalcium pezsgőtablettát, és azóta iszok egyet majdnem minden nap. Néhány nap alatt teljesen elmúltak az izomrángásaim és igazolódott, hogy nem magnéziumhiány állt a háttérben (mint pl. 2006-ban nyáron). Mondjuk azt olvastam, hogy ha magnéziumot szed az ember hosszabb ideig, akkor tanácsos magnézium-kalcium kombót együtt szedni. Mivel kiegészítik egymást, egyik az izom összehúzódásért, másik az izom elernyedésért felelős. És odafigyelek arra, hogy minden nap egyek sajtot, mivel abban nagyon sok kalcium van még! Ja és légszomjaim sincsenek már, és lötyögő szív érzésem sem. Az a helyzet, hogy idén most érzem magam a legjobban. És ami nagyon fontos, hogy teljesen leszoktam a kávéról is, fél éve nem ittam és nem is tervezem. Fáradtság érzetet ugyanúgy okozhat kalcium hiány is, és az emberek többsége nem is visz be elég kalciumot, tegyük hozzá. Tejjel biztosan nem, érdemes utánaolvasni a neten, hogy miben mennyi van.

Ennyi lenne, köszönöm hogy elolvastátok!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.