2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N900 - A fekete bárány

Tapasztalatok és tanácsok egy már-már elfeledett evolóciós zsákutcával kapcsolatban.

[ ÚJ TESZT ]

A vas és a Maemo

A hardver erős.
A processzor egy 600MHz-en futó ARM Cortex-A8-as, 256MB RAM társaságában, a grafikáról pedig egy PowerVR SGX 530-as egység gondoskodik.
A belső memória 32GB, ebből lecsípődik a 768MB-os pagefile, és a 2GB-os, alkalmazások számára elkülönített rész.
Ha nem lenne elég a hely, microSD-vel bővíthetünk.

Az operációs rendszer a már említett Maemo Linux, mely Debian alapokon nyugszik, és néhány tableten már csiszolgatták korábban is.

a menü

A GUI teljes mértékben az ujjal történő kezelésre lett kihegyezve, gyors, stabil (egy hónap alatt nem bírtam fagyásig rontani a helyzetén, pedig kismillió third party programot kipróbáltam, ami a Symbiant pl. elég keményen meg szokta viselni), és nem utolsó sorban iszonyat látványos.
A multitasking ilyen megvalósítása máig páratlan, és a telefon már alap órajelen is meglehetősen gyors.
A Linux alapoknak köszönhetően a szerkezet rettentően geek eszköz, viszont annak is megfelelő választás lehet, akit nem érdekel a Linux, csak használni akarja, ugyanis a kezelése gyorsan megszokható.

a kezdőképernyőm

conversations és e-mail, néhány gyakran használt program ikonjával

Facebook, naptár, fotónéző, és még pár ikon

A Windows-ban látható Aero-hoz hasonlóan minden futó programot láthatunk kicsiben, melyek a háttérben sem dermednek meg, hanem a Youtube-videó megy tovább, az MSN, Facebook, xy-chat mutatja a bejövő üzeneteket, és a meglódított fotólista, vagy névjegyzék görgetése is látható kicsiben.
A listából az adott program ismételt teljes méretre hozása nélkül zárhatunk be programokat.
A lista mellé bökve a kezdőképernyőre jutunk, onnan a bal fölső sarkot érintve ismét a listához, majd ott ismét a sarkot célba véve a menübe - gyors, logikus, azonnal megszokható.

a multitasking

Ha egy programunk nem válaszolna, elég megnyomni a kikapcsológombot röviden, és az aktív feladat azonnal bezárható lesz.
A futó alkalmazások listája a sym/strg és backspace gombok egyidejű megnyomásával is elérhető, akárcsak Windowson az alt+tabbal.

Szoftverek terén minden megtalálható, ami például a Symbian-os Nokiákban, erre nem térnék ki külön, aki járatos smartphone-vonalon, tudja mikről van szó.
A böngészőt a Mozilla hegesztette, Flash 9.4 támogatással rendelkezik, a Youtube, és semmi egyéb flash tartalom nem akadály neki tapasztalatom szerint.
Jópofa, hogy ha balról behúzzuk a stylust (vagy az ujjunkat) a képernyőre böngészés közben, akkor megjelenik egy egérkurzor, ami segít a kijelölésben is, de a legördülő listák noszogatásakor is hasznos.

a webböngésző kezdőoldala

Elérhető egyébként külön Firefox is, és a Fennec tesztverziója, szerintem mindkettő csiga lassú, és még Flash sincs, de majd alakul.
Opera is van, szép, gyors, stabil, de flash ott sincs, de legalább szépen és gyorsan elforgatja magát, ekkor a szöveget is áttördeli, szóval megéri feltenni.
Mind az Opera, mind a Firefox támogatja a szinkronizálást a maga asztali változatával.

Vannak még alternatív böngészők, tehető fel pl Chromium, ami a Chrome Linuxos megfelelője, van benne Flash, de a GUI a desktop-vonalat követi, tehát apró, egérrel jobban kezelhető, mindennapi használatra nem ajánlott, inkább csak hümmenteni, hogy "ez is fut".
A Midori nevű böngésző szintén használható, de a gyári és az Opera mellett szerintem fölösleges bármit is feltenni e célra. (Nekem is csak a neve tetszett meg. :) )

Az alkalmazások telepítése gyárilag az App Manager nevű programmal van megoldva, én azt javaslom, inkább kerülje el mindenki, mert dög lassú, és használja helyette a Faster Application Managert, mely több progit is képes egyidejűleg telepíteni-törölni.

a settings menü kinézete

képnézegető

A rendszerre elérhető alkalmazások 95%-a ingyenes és nyílt, a webkatalógusból magán az alkalmazáskezelőn belül válogathatunk kategóriák szerint, rengeteg hasznos és okos program érhető el, de mivel a rendszer már nem kerül alkalmazásra más telefonokon (csak MeeGo képében), ezért játékokban nem áll túl jól.
A Palm-féle WebOS-ra írt játékok nagy részének futtatása megoldott, van Angry Birds is, meg sok kis egyszerű, Linuxról portolt cucc.

a Palm féle WebOS egyik játéka: N.O.V.A.

Az alkalmazások tallózása egyébként katalógusokból történik, lehetőségünk van kézileg is hozzáadni-eltávolítani ilyeneket.

firka

Lehetséges alternatív operációs rendszereket is telepíteni, az Android 2.3 tudtommal minden gond nélkül fut, és 3D támogatással+markettel együtt, tehát a kismillió minőséginek mondható Android-játék meg sem kottyan az N900-nak.
A MeeGo 1.2 szintén telepíthető, bár sok mindenre még nem jó, ahogy néztem a Youtube-videókat.
Valamint létezik egy KDE Mobile nevű Linux rendszer is, ez is feltehető, de róla nincs tapasztalatom.
Mindennek tetejébe egyébként akár mind a négy rendszer létezhet egyidejűleg a telefonon, ugyanis van program a quad-boot megoldására.

Van terminál is, aki szeretne belemászni az eszköz lelkébe, nem tudja kikerülni.

a terminál

Az üzemidő csapnivaló.
Nem tudom kinek az ötlete volt egy ilyen tudású eszközbe egy 13xxMAh-s telepet tenni, de nem volt épeszű, az nyilvánvaló.
Még alapórajelen is két és fél - három óra játékkal véget lehet vetni a teljesen feltöltött telefon működésének, ami azért nem kicsit gáz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.