2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 5800 saját kézből II.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Leszállt a rózsaszín köd...szoftver, hangszóró, kamera, videó a mai menü. Update 04.05: Sajnos az...

[ ÚJ TESZT ]

Leszállt a rózsaszín köd...szoftver, hangszóró, kamera, videó a mai menü.

Update 04.05: Sajnos az extra.hu egyik szervere elhalálozott 1-2 hete és most vettem észre, hogy nem sikerült a cikkhez tartozó tartalmakat visszamenteni, így azok pótlása egy kis időbe fog telni részemről, ezúton is elnézést.

Üdv ismét a díszes népnek, ezúttal csúnyán köpködni fogom a telefont, elmondom az összes eddig felismert szoftveres, hardveres hibáját ám a végén mégis mondok pár szépet róla.

A múlt héten csütörtökön letölthetővé vált a Nokia Software Update-ben egy új firmware. 120 MB és a fő verzió szám is frissült:

Javítani volt is mit, de én többet vártam.

Szoftveres hibák, melyeket javítottak (vagy nem):
Az elsőt a térképben vettem észre. Ha hozzá akarunk adni a Nokia Maps 2.0-ban egy kedvenc helyet (Hozzáadás saját helyekhez) és ezen változtatni szeretnénk, akkor alapból a pont címét [város, utca, házszám] elnevezéssel tárolja. Na ekkor előjött a billentyűzet, aztán eltűnt. Volt olyan is, hogy villogott.
Most az új szoftverben az van, hogy csak az alfanumerikus billentyűzet jön be, de a menüben ott van a teljes QWERTY-re a hivatkozás, ami nem jön be, kis qwerty meg eltűnt. Bravo!
Ezen kívül a teljes QWERTY-t nem lehetett előhozni, mert nem is volt a menüben....a kicsihez meg kell a ceruzája. Ezt most úgy oldották meg, hogy van a menüben, de az alfanumerikus billentyűzet jön be. A kis qwerty továbbra is működik, de én nagyot akarok, mert nagyon jól használható a teljes képernyős szövegbevitel.

A második (vagy ez már harmadik?!) a telefonkönyvben van, nem is tudom, hogy ez most feature vagy bug, de egy névre való keresés az így néz ki:

3:30-tól Bog bemutatja, hogyan lehet a telefonkönyvet használni.

Itt sajnos nem látszik, de Bog ujja mögött van egy lapozó gomb mint ahogy bal oldalt is látszik, egy balra mutató nyíl. Amit Bog eltakar, az a jobbra nyíl, mellyel a következő (második) oldalra lehet lapozni. Ez az IGO-style keresés nekem bejönne. Sajnos ha pl. egy Zs betűvel kezdődő emberre akarok rákeresni, akkor átmegyek a második oldalra, ahol a Z van, lenyomom és egyrészt ki se listázza az ürgét, annak ellenére, hogy van Z betű a nevében, másrészt nincs S betű utána és lapozni sem lehet. Az sem segít ezen, ha az első két kezdőbetűt kicserélem nagy betűkre. Nem vagyok egy gyakorlott Symbian felhasználó, de egy kolléga azt mondta, hogy ezt az S60 lokalizációjának köszönhetjük.
Ez az új szoftverrel mit sem változott, továbbra is görgethetek a 200 neves lista aljára, vagy ha nem leszek lusta, csinálok egy új csoportot.

Hardveres hiba:
Igen, ilyen is van! A második-harmadik nap után a tulajok egy része olyan problémára lesz figyelmes ami érzékenyen érintett engem is. A hangszóró amin hallani telefonálás közben a társunk beszédét, az bizony rosszul lett beszerelve. Halkulgat, változik folyton a hangereje, többnyire teljes hangerőn is néha "hallhatatlan" a vonal túlsó felén rikácsoló nagyi...Vagy bárki más.
Valami oknál fogva a szoftver frissítés után javult a dolog. Az viszont biztos, hogy hardveres a hiba. Pontosan a kis hangszóró csatlakozása nem tökéletes. Több fórumon napvilágot látott, hogy 2 csavar meghúzásával otthon is orvosolható a probléma, azonban ezzel elveszítjük a garanciát. A Nokia magyarországi márkaboltjaiban elég gyorsan kicserélik nekünk a hangszórót. Nekem szó nélkül kicserélték 40 perc alatt és szoftvert is frissítettek volna, ha nincs rajta a legújabb.


forrás: [link]

Ez egy csúnya dolog a Nokiától, de biztos nem olyan általános, mint ahogy a fórumokon találkozni vele. Én most már úgy tekintek rá, hogy 40 perccel tovább tartott a vásárlás és kész. Most már tökéletes a hangerő, nem ugrál. Olyan mint amilyennek elvárná az ember.

Térjünk át egy másik dologra, amire a nép várt. Ez nem más mint maga a szoftver és a benne rejlő média lejátszó all-in-one, a Symbian S60 V5. Bár szerintem ezt már leírta Bog a tesztben, leírom én is, ahogy én látom.
Menü gyors, tetszik. Már hozzá is szoktam, pedig Nokiám nem volt eleddig. Tapizni jó érzés, de egy hét alatt olyan zsíros lesz, hogy legszívesebben szappannal mosnád le. Nagyon ritka a mellényomás, de pár helyen azért kellhet a ceruza, ami ugye mindig kéznél van. Kézírás is ilyen, nyilván nem szó szerint kézzel rajzolunk a kijelzőre, bár lehet úgy is működik. A ceruzával írt betűket simán felismeri, ékezetes betűket szintén, pedig még be sincs tanítva. Pengetőt még nem próbáltam ki.

Zenelejátszó:
Elég korrekt, pár apróbb dolgot leszámítva. Sajnos mappák szerint nem lehet "tallózni", pedig ez elég megszokott. Talán akiknek sima mp3 lejátszójuk van, azoknak pont ez a megszokott (ez a telefon pedig pont egy zenemobil). A hangzásra nem lehet panasz, beállításra meg végképp nem. Van kilenc sávos equalizer és mélyhang kiemelés. Kihangosítva elég korrektül szól, sőt! Pár ismerősömet kisebb eufória fogta el, hogy milyen atom a hangzása. Valóban, még teljes hangerőn sem torzít, laptop hangszórókat agyonveri az tuti. A gyári fülhallgató tényleg jól szól. Van egy kicsit jobb Sennheiserem, de szintén csak fülhallgató. Az én fülem nem elég kifinomult, hogy észrevegyek komolyabb különbséget, egyébként is csak beképzelném, hogy azzal jobban szól. Egy dolgot viszont biztosan állíthatok, még pedig azt, hogy sokkal hangosabban szólalt meg a saját fülhallgatómmal. Elég érdekes. Ezzel együtt más beállítások mellett szólt szerintem a legjobban és talán egy kicsit tisztább, lágyabb, jobb volt a Sennheiser. A teljes hangerőt már el se viselte a fülem, de azért kipróbáltam. Szerintem egy felszálló repülőt se vennék észre, viszont szintén torzulás-mentes volt. Hozzátenném, hogy szerintem mp3 fájlnál ne keressen senki komoly különbséget két pár ezer Forintos fülhallgatónál. Lossless-t viszont nem próbáltam, szerintem még nem tudja lejátszani.
Ami viszont zavar, hogy egy hosszabb zeneszámban (speciel egy 2 órásat próbáltam), ha beletekerek, akkor eltelik 1-2 másodperc mire odaugrik. Az 5 percesekkel nincs ilyen probléma.

Kamera, videó:
Szinte kommentálni se kellene, mert olyan, mint amilyennek mindenki hallotta, látta Bog tesztjében, de készültem saját képekkel és videókkal is!
Kezdjük a jobb oldalával. Makró fotó korrekt. BlueMerle kolléga elég komoly pillanatot kapott el:


Nagyításhoz katt a képre.

A 2. kép már saját szerzemény, mint látható képzaj az van, az egérpadom pedig használt.

Csináltam 4 db képet a szobámban, változó fényviszonyok között automatikus beállítások mellett és saját beállítással is:

Az első képen automatikus volt minden beállítás és sok fényt engedtem be a szobába. A másodikban szinte alig jött be fény a szobába és szintén automatikus volt minden. A harmadik képen szintén nem jött be fény, de átállítottam felhős módra és az expozíción növeltem 0,5-öt. Továbbá kicsit távolabbról lőttem, mert így a monitor kisebb részt foglal el a képből. A negyedik kép teljesen sötétben készült éjszakai módban.
Felhívnám a figyelmet, hogy az első 2 képen lehet látni, hogy mi van a monitoron, míg az utolsó kettőn nem. Az automatika szerintem jól tette a dolgát, mert minél jobban középen volt a monitor, annál jobban csökkentette a fényerőt, vagy legalábbis csinált valamit amiért látható a monitor. Amint arrébb vittem a keresőt, fényesebb lett minden és a monitor lett túl fényes. Kizárólag ami középen van, arra fókuszál.

Maradt még egy havas kép, két ablakon keresztül készült, szemfülesek láthatnak apró karcokat rajta:

A képek szerkesztésére hatalmas repertoár található a telefonban. Rengeteg apróságot lehet rárakni a barátok arcára, fejére...akárhova, továbbá skálázhatóak és visszavonhatóak is. Van képkivágás és minden jól működik. Még vörös-szem eltüntetés is van annak ellenére, hogy külön lehet úgy vakuzni, hogy csökkentse a vörös-szem effektust, ami szintén jól működik egy bizonyos távolságig. A szoftveres vörös-szem eltávolítás minden várakozásomat felül múlta. Aki ismeri a Picasa ingyenes programot, annak van összehasonlítási alapja. Na ott szenvedés levenni a vörös szemet utólag. Ezzel fél perc, két klikkelés és tökéletesen eltávolítja és csak a vörös-szem-be nyúl bele. Sajnos a képet letöröltem a telefonról, így csak egy olyan lenne amiről már eltüntettem, de ezzel nem megyünk sokra.
Én azt vonnám le, hogy mint a legtöbb telefonos kamera szereti a természetes fényt, sőt, kell neki mint egy falat kenyér.

Csináltam további 3 videót:

videó 1, videó 2, videó 3

Az első világosban készült automata beállításokkal, szerintem korrekt. Látszódik, hogy amint középre kerül a monitor, máris ráfókuszál.
A második sötétben, automata beállításokkal készült.
Az utolsó szintén sötétben készült, de éjszakai beállítással. A kép szerintem jó, sajnos a hosszabb kép készítés miatt elég darabos.

Konklúzió:
Na az nincs. Tökéletes telefon már pedig nem létezik. Van jó és jobb választás (meg az NKtel C5000). Eddig két évente cseréltem telefonom, remélem ez tovább lesz nálam. Ha igen, akkor ez igazán jó vétel volt, mert két évente úgy epekedtem egy új, jobb telefonért, hogy azonnal feltúrtam az internetet újabb és újabb mobilokért. Ezt a telefont november óta várom, a régit december elején eladtam, ezért egy kölcsön telefont nyúztam addig, míg a Nokia Tube meg nem jelent itthon is. Számomra "must have" volt, ezen az áron (90-100.000 Ft) szerintem ajánlott a megvételre, pár hónap múlva amikor olcsóbb lesz és nem lesz hangszóró probléma és esetleg új szoftver is lesz, akkor már különösen ajánlott lehet.

Köszönet BlueMerle-nek a makró felvételért és Bog-nak a videóért.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.