2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 5800 saját kézből I.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Üdv, ki idetévedsz! Megvettem hőn áhított nokia 5800 XpressMusic telefonom, hip-hip hurrá!

[ ÚJ TESZT ]

Üdv, ki idetévedsz!

Megvettem hőn áhított nokia 5800 XpressMusic telefonom, hip-hip hurrá! A következőkben több részben, összeszedetlenül írnám le tapasztalataim, ahogy a csövön kifér.
Pusztán hobbiból nem ajánlom olvasásra.

Igen ő az, mindenki látta, el is lehet olvasni a remek tesztet: [link] Köszi Bog :R

Január 9-én kaptam készhez, pestről hozta futár. A nokiánál 99.000 Ft tréfával, de ennél 10.000-rel olcsóbban megkapható 0% áfával, én így vettem. A kezdeti 140.000-hez képest és a mai Euro - Ft viszonyhoz képest szerintem korrekt ár.
Made in Hungary verziót kaptam, ennek ellenére Szlovákiában is hamarabb lehetett kapni (meg az oroszoknál is), mint itthon. Micsoda logisztika, persze ennek semmi köze, de mégis piszkálta az orrom.

Kézhezvétel: két szóban, rózsaszín köd! Brutális a kijelző, veri a laptopom kontrasztját, élességről is csak szuperlatívuszban beszélhetek. Nokia menü számomra kicsit szokatlan volt, most kezdek hozzászokni, pár dolog nem megszokott helyen van, de megszokás kérdése, úgy se ezen múlik már egy telefon megvétele.

Akkumulátor szerintem fontos, legalább is aki nem vagánykodni akar telefont venni, hanem használni is akarja.
Szóval:
Reggel 10-kor már kézben volt, kb. félig lehetett az akkumulátora, 1-re sikeresen kinyírtuk. 3G-t kilőttem 2 sávra, mert én nem használom ki a gyors mobil internetet, cserébe viszont szívja az akksit minden telefonban. Barátnőm játszott rajta 10-15 percet azzal a bogyós játékkal (förtelem egy játék, mint ahogy az autós is).
Eztán 3 ember végigtapizta, nézegette, piszkálgatta az új jövevényt, fényképeztek vele 4-5-et vakuval, én telefonáltam vele közel 2 órát, ebből legalább fél óra kihangosítva (ilyenkor kijelző világít! csak a háttérvilágítást veszi le), írtam 3-4 SMS-t és hallgattam rajta 2 óra zenét fülhallgatóval. Másolgattam rá ezt-azt, telepítettem quickoffice-t (nem próbáltam ki, de az biztos, hogy jelszavas doc-ot nem nyit meg, új fájl létrehozásához fizetni kell). GPS-t próbáltuk utolsó estéjén, de az 5. emeleten nem talált semmit 15 perc után sem, A-GPS ki volt kapcsolva). A végén 2 órán át nyúzták a lakótársaim, beleadtak apait, anyait és végül kikapcsolt 3 nap után. Ennyire nem számítottam.

Második nekifutás, akkumulátor teszt V2:
Délután szedtem le a töltőről, rajta voltak a filmek, 4-kor felültem buszra barátnőmmel, hát nézzünk valamit, ha már tudja!
2 órás filmet végignéztük, eszméletlen jól szólt a videóban a fülessel, egy 2.1-es hangfalszettet el lehet képzelni hozzá, a kép tűéles, akadásmentes, csak hát hiába a "nagy" kijelző, ez bizony nem mozi.

Fájó pont, hogy a kis támasz kevésnek bizonyult a magyar utakon, pedig új fajta távolsági volán busz repített. Sajnos fogni kellett, mert rázkódástól folyamatosan mászott és ki akart ugrálni. Éles kanyarról ne is beszéljünk. Egy jó gumírozás ráfért volna.
Menet közben korlátozottan használható.
Végén még hallgattam egy kis zenét, majd este vendégségben nyúzás 1 órán át, fényképezés, videó felvétel vakuval. Hazaérve WLAN hálózatra felugrottam, közben mutattam, hogy wow, ezen netezni is lehet, nem is rosszul. Jött egy hívás is közben, fél óra kihangosítva, közben WLAN-on böngésztem.
Most mellettem csücsül, 2 kemény csík van rajta. Előző nyúzás alapján ez 1 óra folyamatos nyúzást még kibír.

Böngésző:
WLAN-ra szélsebesen csatlakozik, laptop nincs ilyen gyors. Antenna nyeresége valahol a csillagos egekben járhat, mert olyan helyen is fogott fél másodperc alatt wifi-t, ahol az IBM két antennás wifi-je soha nem találna túrót se! Na jó, ez kicsit túlzás, laptopon Windows XP van :DDD , de én meglepődtem milyen gyors és jó a WLAN-ja. Volt PDA-m, az sokkal lassabban csatlakozott.
Ám fájó pont, hogy eleddig nem sikerült szeretett Prohardver! oldalunkra bejelentkeznem. Fogalmam sincs miért, pipálgattam a bejelentkező oldalon a dolgokat, de ha mind be volt pipálva akkor hibát dobott, valami ismeretlen volt számára. Olvasni fórum simán ment, minden a helyén volt, pont mintha PC-n nézném. Megjegyezném, hogy se a WLAN-t, se a böngészőjét nem használtam huzamosabb ideig, fórumban lehet valaki tudja a hiba okát, majd meglátom mi lesz az új firmware-rel ami már kész van, csak még nem elérhető hivatalosan (vagy hogy is van ez).
Javítva: fórumon tájékoztattak, hogy márpedig simán be lehet lépni Prohardver-re, nekem nem tudom miért nem akarta.

Térkép szoftver (Nokia Maps 2.0) annyit, hogy az alap firmware-ben van egy bug, amiről megerősítettek a topicban, hogy az új firmware-ben javították. Én már telepíteném is. GPS épületen belül A-GPS nélkül nem talál műholdat.

folyt. köv. és kérném a többi helyi 5800 gazdát, hogy gazdagítsák a kapcsolódó fórumot kritikával, tanácsokkal, de jobb ha minden megy az eredeti topicba: 5800 topic.

Nem szeretnék flame-t a fórumon az árával kapcsolatban, kb. 100x le lett írva, nem kell sírni, max nem veszed meg, vagy vársz amíg kapható lesz szolgáltatóknál olcsón.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.