2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech & Logitech

Logitech Performance MX vs MX Revolution. Szigorúan személyes vélemények és benyomások.

[ ÚJ TESZT ]

Performance MX

Folytassuk a sort a kisöccssel, a Performance MX-el. Első megjelenése 2009 augusztusára tehető, célja nem vitatott, az Mx Revolution leváltása a felső kategóriában. Lássuk a hasonló képeket a fiatal versenyzőnkről.

Első szembetűnő változása a Revolution-höz képest, a mini USB-s csatlakozó. Ezen csatlakozó bármilyen furcsán hat is semmi másra nem jó, csak akkumulátortöltésre használható. Adatkommunikációra nem lett felkészítve a csatlakozó és maga az egér sem. Pedig gondolhattak volna például szoftverfrissítésre is, de hát egy ilyen eszközön nem olyan számottevő egy ilyen frissítés sem.

Innen már adódik is egy meglehetősen nagy előnye, elődjével szemben. Nincs dokkoló, nem kell pihentetni az egeret töltés közben, hanem egy kis megszorítással de használható marad egerünk, amíg újra fel nem töltődik teljesen. Ez egy nagyon határozott pozitívum.

Más számottevő változásról nem tudunk beszámolni hirtelen. Ugyanúgy megvan a szupergörgő, felette a gomb, ami immár mechanikus váltó lett a két görgetési mód között.
Nagyon gyorsan eldobták a Smart Shift technológiát a Logitech mérnökei. Hogy miért, az jó kérdés. Sajnos ezt sosem fogjuk megtudni.
Tehát egy nagyon jó ötletet és megvalósítást dobtak a kukába, viszont így visszanyertük a görgőgombunkat, és szabadon programozhatjuk bármire és használható is lesz.
A Revolution-nél van mód programozásra, ha nem a gyári beállításokat használjuk, illetve telepítve van a Setpoint program.
Jelenleg a Permormance MX-nél is áll az a tény, hogy Setpoint nélkül nem érhetjük el az extra funkcióit az egerünknek. Csak az előre-hátra léptető gombok működnek extraként.
A jobbra-balra scroll-ozás is átesett némi újításon, immár nem gombként, kattogva működik, hanem analóg karként viselkedik és hangtalanul végzi dolgát.

Hátulról szemlélve tűnhet fel, hogy a nagyon látványos műanyagban eltűnő-feltűnő akkumulátorszint-jelzőt is lecserélték egy látható, immár csak 3 LED-ből álló kijelzőre.
Mely kijelző itt már feliratozást is kapott, így tudatva minket arról, hogy most töltésszintet mutat illetve felbontás beállítást (DPI-t).
Akkumulátorszint jelzést hosszas állás utáni megmozdítás után illetve bekapcsolás után mutat nekünk.
Ezzel leredukálva a villogások számát a Revolution-höz képest, hisz a Revolution már egy 10~15 másodperc utáni megmozdítás után is rögtön felvillantotta az aktuális töltésszintet.
Kinek melyik a szimpatikus, én már nagyon hozzászoktam a pár másodperces szinthez, így bármikor megtudtam nézi a töltés állapotát. De ez a Performance módszere sem rossz, csak más.

Oldalról szemlélődve, feltűnhet az extra görgő hiánya, melyet egy "zoom" és egy "ALT+TAB" gombbal pótoltak, így igaz mínusz egy gomb, de szerintem, akinek ez kevés, az úgysem fog ilyen egeret venni.

Az előre-hátra gombok megmaradtak, változás nélkül sok más funkció is bízható rájuk, persze csak Setpoint segítségével. De itt is, mint a Revolution-ön is az oda vissza funkció a legpraktikusabb használat közben. Hely ügyileg egy kicsit fentebb kerültek és mostmár nem merőlegesen oldalra állnak, hanem egy kicsit felfelé néznek, mely által nehezebb őket "véletlenül" megnyomni.

A zoom gomb és az ALT+TAB gombok is nagyon praktikusak tudnak lenni. Zoom gombunk megnyomásra a görgőt nagyító-kicsinyítő eszközzé varázsolja.
ALT+TAB gombunk nagyon szép megoldásnak örvend, hisz a gumírozott felület egésze maga a gomb. Melyet nagyon könnyű ezáltal megnyomni hüvelykujjunkkal. Viszont ahhoz kellően erős nyomást igényel, hogy véletlenül meg ne nyomuk, illetőleg a rajta pihentetet, hüvelykujjunk se nyomja meg a súlya miatt.

Extra funkciók között szerepel a felbontás állítás mely három gombra állítható be két érték között váltakoztatva, mindezt menet közben.
Ez a három gomb a "zoom" az "ALT+TAB" és a görgő gombja (mouse button 3). Ezen három gombot akár mindet használva 6 beállítás között válogathatunk kedvünkre menet közben, folyamat-megszakítás nélkül.
Az elérhető beállítások a 100-1500 DPI-ig terjednek.

Alulról láthatóan megint történt változás, a forma szinte ugyanaz, a név alatt látható az újdonsült Unifying logó. Ki-be kapcsoló gombot is szintén kapunk, illetőleg van még itt egy DARKFIELD felirattal ellátott Laser szenzor, és a cserélhető tölthető elem levehető takarólemeze is itt van elhelyezve.
A csúszófelületek száma egyel csökkent, viszont segítségképpen van egy kis plusz hely mindegyik mellett, hogyha a cseréjük mellett döntenénk.

DARKFIELD egy olyan technológia neve mely által már lézerszenzoros egerünk képes az üvegfelületen is minden probléma nélkül siklani. Az üvegnek legalább 4mm vastagnak kell, legyen ezen lehetőség használatához.

A cserélhető tölthető AA-s elem takaró alá még pontosan van annyi hely, miután az akkumulátor a helyén van, hogy be tudjuk csúsztatni az apró, rádiós 2.4 GHz-es vevőegységet.
Unifying a következő újítása a Logitech mérnökeinek. Ezzel az apró vevőegységgel egyszerre maximum 6 db Unifying-al kompatibilis eszközt tudunk csatlakoztatni a számítógépünkhöz.
Nagyon egyszerűen, mindezt a Setpoint alkalmazás segítségével.
Fontos megjegyezni, hogy nem aktív USB hub-ban Unifying vevőnk nem lesz hajlandó működni, csakis aktív USB-s hub-ban, illetve USB hosszabbítóban.

Mouserate mérései alapján teljesen hasonló értékekkel dolgozik a Permormance MX is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.