2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI P67A-GD65 (B3) alaplap bemutató

Szkeptikus voltam, de láthatóan már az MSI-nél is komolyabban veszik a tuning és a stabilitás kérdését.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

2011. februárjában hivatalosan is elstartoltak a P67-es alaplapok. A sajnálatos malőr a SATA portokkal kapcsoltban a valós elterjedést április vége május elejére tolta.

Minden gyártónál szép számban jelentek meg a Sandy Bridge processzorok alá való alaplapok. Az MSI rögtön a startnál nem hozta ki (sem az első (b2) sem a második (b3) szériánál) a csúcs lapját(it) az az a GD80-at és a BingBangot.

Ott volt viszont a nagyon jó áron kapható és igen jó felszereltségű GD65. A következő oldalakon ezen lapról lehet majd olvasni.

Szkeptikus voltam a termékkel kapcsolatban, de a korábbi évek P45, P55, X58 as platform alá készült alaplapok és eredmények, visszajelzések alapján jól látható hogy MSI-nél egyre komolyabban veszik a tuning és a stabilitás kérdését. Így hát emellett döntöttem.

Specifikáció P67A-GD65 (B3)

Oc Genie 2

Tulajdonképpen egy gyári tuningot állít be azoknak akik nem akarnak matatni a beállítások között de azért szeretnének némi teljesítménytöbblethez jutni. Ehhez nem kell mást tenni mint az alaplap jobb alsó sarkában a bekapcsoló és újraindító gomb mellet megnyomni (kikapcsolt állapotban) az "OC GENIE II " feliratú gombot. És máris 4200Mhz-n jár processzorunk. Ezen funkcióról a "tuning" részben részletesebben is foglalkozom majd.

Military Class II

Magas igénybevételnek is ellenálló tekercsek és kondenzátorok. És polimerek amik önmagukat javítják ha gond lenne. Ezt majd az évek eldöntik hogy igaz-e.
Egyébként olyasmi, mint a Gigabytenál UltraDurable, az Asusnál meg a Sabretooth.

Click BIOS

Leegyszerűsítve ez grafikus BIOS. Tovább fejlesztett a felhasználók számára jobban kezelhetőbb , UEFI néven. Egérrel vezérelve.

V-Check Points

Az alaplapon találhatóak feszültségmérő pontok. Ami segítségével (multiméterrel) pontosan meg tudjuk hogy mi hány voltot kap. Ez inkább az extrém tuning terén van hasznára az ember fiának.

BIOS/UEFI

Nagy "újítás", hogy a P67 alaplapok zöme már nem a hagyományos kék hátteres kizárólag billentyűzetről vezérelhető felületet kapunk, hanem egy csilli-villi, egérrel is működtethető, plusz szolgáltatásokat tartalmazó példányt. Pl.: HDD test, MemTest felülettel találkozhatunk.
Ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik. Én ezzel - mármint az grafikus felülettel - nem vagyok megbarátkozva, szerintem idegesítő az egérrel való vezérlés.
Az egér ugrál, random helyekre dobál például egy feszültségérték kiválasztásánál. Ez a kezdeti UEFI-kkel borzalmasan zavaró volt, az újabbakban folyamatosan javítva van ez a rész, de még valahogy most sem az igazi.

Tesztkörnyezet

MSI P67A-GD65
Intel I5 2500K
G.Skill Eco 1600Cl7 1.35v 2*2GB
Gigabyte GTX 260 192Bit
Enermax 800W 87+
Noctua NH-U 12P 1db Ventilátorral
Windows 7 64Bit

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.