2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mini-ITX-es VIA-t játékra, tuningra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi mindent lehet kihozni egy több mint 10 éves, Mini-ITX-es VIA CPU-s alaplap - CPU párosból tuninggal és bővítéssel?

[ ÚJ TESZT ]

Jöhetnek a tesztek

Miután feltelepült az operációs rendszer, a szokásos tesztprogramjaimat futtattam:

1GHz ide vagy oda, az eredmények elég katasztrofálisnak tűnnek. A Super PI több mint 10 perc alatt futott le, a WinRAR 95KB/sec-es eredményt hozott ki, és a LinX-ben elért 0,135 Gflops-os nyers számítási teljesítmény finoman szólva is igen karcsú. Erre a szintre egy 400 MHz-es Pentium2-es CPU is képes.

Természetesen nem hagyhattam ki a 3DMark2001-es tesztprogramot sem:

A kapott eredmény önmagáért beszél, a tesztprogram végig diavetítéssel futott, vagyis inkább vánszorgott. De nézzük pozitívan! Támogatott a hardveres 3D-s képrenderelés.

Akkor viszont biztosan futni fog egy-két régebbi 3D-s játék is!

Két játékot vettem be a tesztbe, az egyik az 1999-ben megjelent Re-volt, amit 800X600-as felbontásban játszottam alacsony részletesség mellett, a másik pedig a Need For Speed: Porsche volt, ami már 2000-ben jelent meg. Ezt pedig szintén 800X600-as felbontásban, és közepes részletességi szint mellett futtattam.

Lássuk az FPS számokat:

Sajnos az NFS Porsche lényegében játszhatatlanul futott. A Re-volt lényegében elég kellemesen ment, bár voltak kisebb belassulások. Persze nem kell nagyon hanyatt vágódni a Re-volt viszonylag elfogadható eredményeitől, elvégre a játék minimális VGA kártya igénye egy első generációs 4 MB-os, 3D-t támogató kártya.

Elmondható, így alapjáratban a gép teljesítménye minden téren nagyon gyér, s nem csak mostani szemmel, de ez a szint már 10 éve is igen kevésnek volt mondható.

Hátha egy kicsit lehetne csinosítani az összképen! Megpróbáltam a gépből minél többet kicsikarni, hátha van benne még tartalék, csak azt valahogy elő kellett csalogatni. Természetesen a BIOS túl sok túlhajtási funkciót nem engedett, ám a memóriaidőzítést lehetett szűkebbre venni.

Így hát beállítottam a memóriaidőzítést CL2-re, és a teszteket ismét lefuttattam:

Látható az Everest CPUID ablakában, hogy a memória időzítése CL2,5-3-3-6 CR2-ről CL2-2-2-5 CR1-re változott, s ez a mutatvány 10-20% körüli gyorsulást hozott tesztprogramtól függően.

Lássuk, hogy a 3DMark2001 eredménye hogyan változott:

Itt is érezhető a gyorsabb memóriakezelés, hiszen a gyorsulás ebben az esetben már majdnem 30%-os.

Természetesen ezúttal is kipróbáltam a játékokat, lássuk azok sebessége hogyan változott:

Igaziból érezhető volt ez a kis plusz, hiszen a Need For Speed: Porsche még igaz mindig nagyon sok esetben élvezhetetlenül futott, ám lényegesen többször kaptam folyamatos képmegjelenítést, s ugyanez igaz a Re-voltra is, ahol már a belassulások is alig voltak észrevehetők.

Hivatalosan itt vége is lenne a tesztnek, hiszen az alaplap nem támogat ennél több sebességre is ható beállítást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.