2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mini-ITX-es VIA-t játékra, tuningra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi mindent lehet kihozni egy több mint 10 éves, Mini-ITX-es VIA CPU-s alaplap - CPU párosból tuninggal és bővítéssel?

[ ÚJ TESZT ]

Jöhet a tuning

...Ám van egy olyan programunk, hogy SpeedFan.

Ennek a programnak a segítségével sikerült Windows alól módosítani az FSB órajelét. Igaz nem túl sokat, mert elég hamar instabil lett a gép, de a gyári 133 MHz-ről 140 MHz-re tudtam kapcsolni, ami 1050 MHz-et jelentett a CPU-nak. Lássuk, így hogy futottak a tesztprogramok:

A gyorsulás ezúttal természetesen kisebb, de legalább 10 perces futási idő alá ment a Super PI, a WinRAR csak 5KB/sec-et gyorsult, a LinX pedig 10 Megaflopnyit.
A semminél természetesen több.

Lássuk, a 3DMark2001 mit produkál így:

Egy ördögi eredményt kapott a gép, s a korábbi eredményhez viszonyítva, itt 15%-os a gyorsulás. Valószínűleg a magasabb memória órajel, és a nagyobb FSB sávszélesség ebben az esetben többet számított, mint a plusz 5%-os órajel többlet.

Természetesen a 2 játék sem maradhatott ki:

Nagyon szépen látszik ezúttal is a plusz teljesítmény. A Need For Speed és a Re-volt is szépen gyorsult.
Azon gondolkodtam, hogy ezek után, hogy lehetne még többet kicsikarni a kis VIA-ból.

Aztán felraktam a CrystalCPUID nevű programot:

Ami segítségével a szorzót lehet módosítani, és mivel szerencsére a CPU szorzója nincs „lockolva”, így felfelé is szabadon állítható! Már emeltem is 9,5X-esre a gyári 7,5-es értékéről, ami 1330MHz-et eredményezett, s futtattam ismét a teszteket:

Az eredmény magáért beszél! A gyorsulás nagyon szépen látszik! A Super PI újabb 20%-al gyorsabban futott le, de a LinX még ennél is többet hozott. A WinRAR 15%-os gyorsulása is igen szép eredmény. Ám érdekes módon ezzel együtt a hőtermelés is megugrott, s bő 10 fokkal magasabb hőmérsékleten üzemelt a CPU.

Lássuk a 3DMark2001-et:

Itt is nyomon követhető a gyorsulás, de itt nem annyira kimagasló. Persze ez annyira nem csoda, hiszen hiába gyenge a CPU, hozzá képest a VGA még gyengébbnek számít, s inkább VGA limites a tesztprogram.

Lássuk a játékokat:

A Re-Volt szárnyal, valószínűleg valamivel magasabb részletességi beállítással is elfutna szépen a játék, a az NFS Porsche is csak gyorsul, és csak gyorsul, már 20 FPS alá sehol sem esett a játék.

Próbálgattam még feljebb tekerni a szorzót, s ahol még stabil volt a rendszer, az a 11X-es szorzó, ami segítségével 1540 MHz-re módosult a CPU órajele. Lássuk, itt mit produkáltak a tesztprogramok:

Természetesen gyorsultak a tesztprogramok, s most már egy 500MHz-es Pentium 3-as CPU szintjét is hozza a kis VIA. A Super PI kevesebb, mint 7 perc alatt futott le, s a LinX is átlépte a 0,2Gflops számítási teljesítményt.

Jöhet a 3DMark2001:

A 3DMark ezúttal is gyorsult, közel 8%-ot.
Lássuk a játékokat:

Azt hiszem, fölösleges különösebben kommentálni!
A CPU 54%-os órajel emelést viselt el, ám a gyorsulás még ennél is több, hiszen javítottunk a memóriaidőzítésen, emelkedett az FSB sávszélessége, ami még további plusz teljesítményt hozott, s a LinX szerepelt a legjobban, ami összességében kicsit több mint 60%-ot gyorsult.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.