2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Milestone-tól Neo-ig, Jaguarral

...avagy amikor a címből rá sem jönnél, hogy (okos)telefonokról van szó.

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazások, játékok, internet, multimédia

Mint írtam a telefon nem képes Java alkalmazások futtatására, így be kell érnünk a telepített programokkal.
Van két játékunk is, a Saját mappában a Játékok menüpont alatt. Sudoku és egy Legend of MIR nevű izé került ide. Valami szerepjáték.

Van aztán nekünk egy böngészőnk is. Na, gondoltam megnézem az e-mailjeimet. Felmentem tehát a Gmail oldalára, ami szépen mobilos verzióban be is jött. Illetve először nem, a Google mobilos oldaláról kellett odanavigálnom. Beírom a felhasználónevet, nem volt egyszerű, rég használtam ilyen billentyűzetet, beírom a jelszót... illetve csak beírtam volna, amikor a telefon olyat csinált, mintha Android, iOS, Symbian, WM vagy WP (vagy egyéb) futna rajta. Újraindult! Leesett az állam, ilyen telefontól ilyet én még életemben nem láttam, pedig volt már pár hasonló képességű eszközöm annak idején.
Újrapróbáltam párszor, a jelenség nem ismétlődött meg, de nem tudtam belépni. Egyébként sem túl gyors, a GPRS adatkapcsolat ma már a mobilkijelzőre tervezett oldalak behozásához sem elég. Talán egy Opera Mini segíthetett volna, de ugye Java támogatás hiányában nem ismerte fel sem a .jad, sem a .jar fájlokat.

Mivel memóriakártyát nem lehet beletenni, a belső memória mérete pedig ma már említést sem érdemel, zenehallgatáson nem lenne érdemes gondolkodni, még ha lenne is benne lejátszó és boldogulna is MP3 fájlokkal.

Végül pedig van egy kameránk, pontosabban fényképezőnk, amivel rögzíthetünk VGA vagy qVGA felbontású képeket. Van 3 minőség, időzítő, megtekintési mód, sorozatfelvételi lehetőség (kemény 3 kép), 3 effekt, fehéregyensúly és kamerahangok, amiket le is lehet tiltani. Az utolsó menüpontban pedig visszaállíthatunk mindent eredeti beállításra.

Videót nem tud rögzíteni, csak hangot a diktafon, a jó öreg AMR formátumban.

Amire megfelelt, és amire nem

A telefonfunkciók kielégítőek leszámítva a pár hívás megszakadását (40 hívás tarifacsomagban különösen kellemetlen), jó a hangszóró és a mikrofon is.

Az ébresztőóra annyit tud, mint a legtöbb okostelefonos ébresztő leszámítva a napokra lebontott időzítést, illetve van a plusz tudása, hogy kikapcsolva is ébreszt. Persze ezt csak kipróbáltam, soha nem kapcsoltam még ki éjszakára a telefonom szándékosan.

Az órarendemet is beírhattam, bár a visszanézés a kis kijelző miatt elég kényelmetlen volt. Az SMS írás rémes ezen a billentyűzeten, nem is annyira a gombok kicsisége és keménysége miatt, hanem inkább a QWERTZ-re való rászokás miatt. Bár a T9 segít valamit. Ez bizony egy alaptelefon.

Ha van egy wap oldal, amit meg akarunk nézni, akkor van lehetőségünk internetezni, egyébként felejtős a dolog, multimédia szintén. Bizony a mobilnet és a zenei szolgáltatás eléggé tud hiányozni, de még a videónézés is jól jön egy hosszabb úton, feltéve hogy nem mi vezetünk.

A 2,5 mm-es jack miatt headsettel sem tudtam használni, van ugyan átalakítóm, de az csak két pólusú. Nem is tudom van-e 3 pólusú átalakító. Ehhez való headsetet meg nem akartam venni. És mivel Bluetooth sincs, így vezeték nélküli headsetekről is le kell mondani. Lényegében ez a telefon tényleg csak annyi, amennyinek látszik. Egy mobiltelefon, semmi több.

Azonban azt tudom mondani, hogy ha az ember nem akar mobilnetezni, nem akarja online szinkronizálni a naptárát vagy a névjegyzékét, előbbire esetleg nincs is szüksége, utóbbit meg esetleg a SIM-en tárolja mindig, emellett nem vágyik fényképezésre egy telefonon, sem zenehallgatásra, megelégszik a Sudoku adta kikapcsolódási lehetőséggel, de igényli az elérhetőséget, a jó telefonálási hangminőséget, stb., egyszóval csak egy céleszközre van szüksége, ami jelen esetben nem multimédiás, hanem telefon, akkor ilyen telefon való neki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.