2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Microsoft Security Essentials

Nézzük, hogy lemosható-e a Live One Care okozta bukás?

[ ÚJ TESZT ]

Működés és személyes tapasztalat

Megkönnyebbülve lélegeztem fel, amikor észrevettem, hogy végre ér valami kellemes meglepetés is. A gépem csak úgy száguld, a hajam is lobog! Olyan szinten sikerült optimizálni a programot, hogy szó szerint olyan, mint ha fenn sem lenne. A régi 2.0-ás NOD32 korszakra emlékeztet, kellemes nosztalgia.
Már szinte úgy viselkedtem, mint egy gyerek: nyitogattam a programokat, ablakokat, másoltam a fájlokat, ezáltal is élveztem a száguldást. A böngészés is hasonló módon működött.

Eljött a teljes rendszer ellenőrzés ideje, úgy döntöttem, hogy a teljes ellenőrzést választom a fenn említett dilemmák miatt. Tessék kapaszkodni, bármibe, ami stabil: a rendszerellenőrzés 1 óra 23 percig tartott.
Hogy mennyi fájlt ellenőrzött, miket nem tudott megnyitni és egyéb nyalánkságok?
Hát, azt én is szeretném tudni, ugyanis semmi napló fájl. Még a history fül alatt sem. Még az ellenőrzési időt is épphogy le tudtam lesni, ugyanis amint végzett az ellenőrzéssel egyből átváltott a kezdőablakba.

Szokásomhoz híven, őt sem kíméltem meg a 60 megás vírus csomagomtól. Első lépésként elkezdtem kicsomagolni az archívum tartalmát. Feljött az alábbi ablak és a lista folyamatosan bővült a találatokkal.

Eközben hosszú percek teltek el, mire ez a –nagynak nem éppen mondható- archívumot végre sikerült kicsomagolnom. A következő eredmény született:

Avira Antivir Premium: 158 db
ESET NOD32 Antivirus 4: 136 db
Bitdefender Antivirus 2010: 113 db
Microsoft Security Essentials: 65 + 4 db (hogy miért +4, lent kifejtem)

Ha már kijelezte szép csoportosan a detektált kártevőket, akkor irtsuk is le őket. Rákattintottam az „apply actions” lehetőségre, hogy a kijelölt lehetőségek szerint járjon el, minden kártevő esetében (törlés vagy karanténozás). Ismét hosszú perceket kellett várnom, mire törölte az észlelt fájlokat, pedig csak szimpla fájlok: se használatban, sem a rendszerbe beépülve nincsenek.
Miután ez megtörtént buborék üzenetet kaptam, miszerint a számítógép veszélyben van. Megtekintettem és azt a jelentést kaptam, miszerint újabb kártevők vannak a számítógépen.

Megtekintettem a részleteket és még mindig a víruscsomag. No de hogy, ha egyszer, amit detektált, azt töröltettem vele?
Nem-nem, még akadt pár, amit a hosszú percek alatt nem törölt, hanem még KÜLÖN meg kellett erősíteni (holott a riasztási ablak kizöldült, miszerint minden kártevő semlegesítve). Hát igen, a bombázás nem kicsit kifogott rajta.

Ekkor még a kicsomagolt mappán elvégeztem egy „custom” ellenőrzést és talált a csomagban további négy darab kártevőt. Ebből a következőket sikerült megtudni: valós idejű védelem csak a futtatható fájlokat ellenőrzi, a custom ellenőrzési mód meg ezek szerint minden fájlt. Csak ugye mivel semmi leírás vagy beállítási lehetőség nem mutat erre a két komponensre, csak így tudhattam meg.

Leteszteltem a web védelmet. Ez utal 20 db káros tartalomra mutató linket illesztettem a böngészőbe. Az eredmény 12 találat és 8 nem detektálás.
Megemlítendő, hogy egyes találatoknál hirtelen pár pillanatra belassult a rendszer és volt olyan fájl, amit majdnem, hogy 1 percig törölt a böngésző gyorsító tárából vagy a mentési helyről.

Kegyelemdöfésnek meg had tegyem közzé az utolsó két adatbázis frissítésének tartalmát:

Személyes tapasztalat.

Nem igazán tudom, mit mondjak. Amilyen optimistán vágtam bele és vártam a szoftvert, ugyan olyan szinten csalódtam. Remélem, a jelenlegi állapot nem ilyen marad.
A reményem abban van, hogy a Microsoft SpyNet segítségével a találati pontosság növekedni fog, mert minél több gépen van fenn a MSE, az annál több vírusmintát és információt jelent.

Mindenki döntsön érdemileg maga.
A teljesítményre nem lehet panasz, de ami a detektálást illeti: én csak olyan felhasználónak ajánlanám, aki csak megbízható oldalakon böngészik (hírportálok, magazinok oldala, chatelés stb.) illetve levelezik.

Ez az antivirus megoldás minden szempontból a kezdő, nem hozzáértő felhasználóknak készült.

Értékelésem: 2,5/5

Pano
2009-09-30

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.