2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Maxell – adattartály

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Külső merevlemez, nagy kapacitással, olcsón, eSATA-val 2,5”-ban

[ ÚJ TESZT ]

Adattartály

Végre kezdenek kis hazánkban is normális, elérhető árba zuhanni a külső, hordozható merevlemezek. Köszönhető annak is természetesen, hogy boldog – boldogtalan elkezdte a gyártását, és forgalmazását. Lassan nem lehet olyan céget találni, aki ne adott volna ki valami 2.5” vagy 3,5” külső merevlemezt valami fantázia néven.

Ennek a gyártsunk (vagy gyártassunk) mi is egyet, és hozzuk forgalomba dolognak akart megfelelni a Maxell is, az itt bemutatott 2,5” külső HDD –vel. Viszont meg kell említeni, hogy azért igyekeztek, egy eladható szortimentet is kialakítani közben.

A 2,5” modelleket 3 termék csoportra osztották fel, E, M, és H.

Tank HDD - E series – csak sima USB csatlakozás
Tank HDD - M series – USB csatlakozó, és beépített LCD kijelző
Tank HDD - H series – USB, és eSATA csatlakozó.

Mind három kategóriában 250, 320, 500 MB merevlemezek kerülnek a kiszerelésbe. 500GB H széria került a kezeim közé.

Tank (h) External Hard Drive

Csomagolás, semmi impozáns, arcodba lihegő feliratok, és ölnyi betűk, hogy milyen megtiszteltetés ért, hogy eme remek terméket választottad. Szolid kék papírdoboz, amiben látszik a meghajtó, illetve a pár nem túl bonyolult piktogrammal próbálják elmagyarázni, mire is képes a csomag tartalma.

Doboz másik oldalán egy rövid, többnyelvű egyszerű magyarázat, mint mikor felsoroljuk a technikai specifikációkat. Ott az utolsó adatnál volt egy kis fennakadás, Pufferméret (kbájt) – 8 KPS. Hmmm.

Megjegyzés, a következő szállítmány csomagolása, korán sem így fest már. Bliszteres kiszerelést kapott.

Dobozban a készülékhez a következők járnak, egy Y típusú USB kábel, ami az adatátvitel mellett a tápellátást is biztosítja a merevlemeznek. Kapunk még mellé, egy egyszerű bőr védőtokot, (javaslat, kibontás után szellőztetni a tokot), plusz egy többnyelvű használati útmutató, benne magyar nyelv is természetesen.

Ennyi, bizony, itt kezdett hiányérzettem lenni, és való igaz, hiába tudja, és van meg a lehetőség az eSATA csatlakozásra, kábel nem került a csomagba. Sajnos plusz kiadásba kerül a merevlemez teljes tudásának kihasználása. Rossz pont.

Maga a ház, alumínium lenne, semmi extra, csak egy nagy Maxell logó ékeskedik rajta. Kellően lekerekítve, kényelmes, hideg fogást biztosítva a háznak. Szerencsére ez a kialakítás, és a ház anyaga, nem egy ujjlenyomat gyűjtő zongoralakk, mint a sok konkurenciánál megtalálható.

Maxell logóval jelzett végén található meg a visszajelzés a merevlemez működéséről, egy (hideg) kéken világító LED szolgáltatja az információt. Ellentétes oldalon található meg a két interfész, USB, illetve az eSATA. Plusz kettő csavar, mellyel hozzáférhetünk a merevlemezhez. Magára a termékre 2 év garancia van.

Csavarok eltávolítása után jön meglepetés. Hisz a Maxell név hallatán elvárnánk a Hitachi merevlemezt, ellenben egy 500GB Toshiba meghajtó került elő. Típusa következő MK5055GSX.
Az összes tárterület 2 darab adattányérból áll össze, amik 5400 fordulatszámon dolgoznak, írást és olvasást pedig 4 fejegység támogatja meg, 8MB pufferrel. Plusz beszereltek egy elektronikát, ami a rázkódás elleni védelmet szolgálja.

AZ eSATA vezérlését egy SunPlusIT által gyártott SPIF301: USB 2.0 to SATA kontroller végzi.

Benyomások

Maga a készülék nagyon csendben teszi a dolgát, nagyobb fájlok másolásánál lehet egy kis mormogást hallani. Köszönhető a Toshiba merevlemeznek, illetve az alumínium háznak is. Ráadásul melegedés nem volt jellemző egyáltalán, - nagy fájlok másolásánál langyos volt a ház.
Nagyon hiányzott a backup program, az olcsóbb E szériánál még sikerült mellé csomagolni, itt ellentétben szerintem a költséghatékonyság miatt lemaradt. Van ellenben eSATA csatlakozó, - de nincs kábel hozzá csomagolva, valamit, valamiért elvet gyakorolták a marketingesek.
Másik ilyen észrevétel, ha már eSATA interfészt használom, sokan úgy gondolják, hogy akkor felszabadul egy USB port, sajnos nem igaz, ennél az üzemmódnál a merevlemezt éltető feszültség így lett megoldva. LG pld megoldotta ezt egy 5V táp bemenettel, igaz ekkor a teljes mobilitást veszítenénk el.

Pró/Kontra

+ eSATA interfész
+ ára 20e – 30e
+ 2 év garancia

- backup program hiánya
- eSATA kábel hiánya

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.