2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Logitech Z-5500 felturbózása

Avagy hogyan tudja ez a régebbi hangrendszer utolérni hangzás terén a mai kor színvonalát?

[ ÚJ TESZT ]

A szerelés folyamata

Szerelés folyamata, részletei:
Ez a hangrendszer módosítottnak tekinthető, mert a teljesebb hangzás érdekében tulajdonosa már kicserélte a surround hangszórókat öt darab kétutas JBL hangfalra és ez most érzékelhetően tovább kamatozik.

Sajnos bármennyire is próbáltam felkészülni, a nagy távolság miatt a helyi szerszámokra voltam utalva, ami eléggé lelassította, de nem lehetetlenítette el a projectet. Ebből kifolyólag nyugodtan állítható, hogy nem igényel a kivitelezése profi felszerelést. Mielőtt a kondenzátorokhoz kezdenénk, javaslom a műveleti erősítők cseréjével kezdeni és kipróbálni az elért eredményt. A lépésről lépésre haladás, ráadásul teszteléssel kombinálva meglehet lassú, mégis megbízhatóbb módszer, mint azon agyalni, hogy vajon hol a hiba a huszadik kicserélt alkatrész után.

Habár itt a gyári forrasztások könnyen kezelhetőek, az extra nehézség a sok vezeték és a ragasztópisztoly liberális használatából fakad. Gyakran lapul SMD alkatrész, vagy vezeték a vastag ragasztóréteg alatt, és előbb el kell távolítani, hogy a helyet tudjunk teremteni az eredetinél nagyobb méretű kondenzátoroknak. Mivel ez egy mélynyomóláda belsejében történik, erősen ajánlom a kondenzátorok rögzítését ragasztópisztollyal, mert gyakran nem fognak a felülethez illeszkedni optimálisan, és ki kell bírniuk a folyamatos rezgést. Van, ahol nem lehet a ragasztótót leválasztani mechanikusan a panelről, akkor jöhet a hajszárítós felmelegítés vagy – amit személy szerint nagyon nem szeretek – a páka hegyével a felolvasztás. Ezután kezd igazán jól jönni az acélsúroló ;-)

A panel alján található 1 db 100uF 10V polarizálatlan kondenzátor, mégis a panelen jelölve van a polaritás, így megpróbáltam egy polarizált kondenzátorral kiváltani. Nem voltam elégedett az eredménnyel, mert búgás volt hallható a mélynyomóból, így visszakerült a régi.

A vezérlőpanel tápkondenzátorának cseréjével kapcsolatban vegyes érzéseim vannak, mert ugyan a panel bőven tartalmaz analóg áramköröket, de a vezérlőelektronika nem mindig hálás a Low Esr kondenzátorokért. Jelen esetben a rendszer nem őrzi meg néhány beállítását a teljes áramtalanítás után. Ez már többször előfordult a múltban, ezért nem mernék egyértelmű párhuzamot vonni a két eset között. A tulajdonost ez nem zavarja, szereti a rendszer jelenlegi hangját, és nem támogatta a visszacserélése vonatkozó ötletemet (tulajdonos megjegyzése: főleg, hogy azóta sem jött elő ez a probléma és megőrzi a beállításokat annak rendje és módja szerint. Amúgy is csak a főhangerőt vette nullára, a többi beállítást megtartotta. Szerintem inkább az a baj, hogy kb. 800W-tal terhelek egy 1978-ban max. 300W-ra tervezett áramhálózatot. Volt már, hogy elolvadt a konnektoraljzatban a vezeték. Úgyhogy ne parázz emiatt, mert a nyakam rá, hogy semmi köze az általad említett dologhoz!).

Az erősítőrész fő tápkondenzátorát több párhuzamosan kapcsolt elektrolitból és néhány filmből építettem fel, ez ad valamennyi bónuszt a basszus és a hangzás terén, csak nem befektetésarányosan. Ideális esetben azonos típusú kondenzátorokat ajánlanak, vagy a nagyobb kapacitásúaktól a kisebbik felé haladva jobb minőségűt. A javasolt arányokról könyveket lehet írni, de ha van műszer, meg lehet nézni miként remekel abban a kombinációban, vagy meghallgatni, hogy megéri-e használni.

Az új kondenzátorok mérete miatt semmi megbízhatóbb elhelyezést nem találtam, csak a doboz alját. Egy öntapadós tépőzárcsíkot ragasztottam a dobozba, a szövet részét pedig a kondenzátorok egyik oldalára. Rendkívül erősen tapad, és nem kell aggódni mikor válik le, ráadásul a tépőzár, mint rögzítés, nem érzékeny a rezgésekre, de biztos ami biztos, még az őket tartó panelt ragasztópisztollyal rögzítettem. Ha szükségesnek ítéljük, a vezeték végeit is a panelekhez lehet rögzíteni.

A vezérlőpanelben található kondenzátorokat nem cseréltem ki, mert kifogytam a készletből. Nem szerepeltek az eredeti tervben még a műveleti erősítők sem, mert nem néztem át korábban eléggé, csak egy last minute ötlet volt a beavatkozás.

Eredeti terv szerint a diódákat is cserélni akartam, de ekkorra már kifogytam az időből és kedvből, amúgy sem vártam volna tőlük csodát ebben a rendszerben.

Biztosan sokaknak feltűnt, hogy menyire meleg is tud lenni a kontrollpanel. Sajnos látni belőle füstös verziót a neten, ezért talán javára válik egy-két RAM-okhoz használt hűtőborda.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.