2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux szerver kicsit másképp

Szeretnél egy linux alapú letöltő gépet, de nem erőségged a terminálbeli trükközés? Van remény.

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Hiányosság

Először is elnézést a képekért, szerettem volna saját képeket fotózni, illetve azokat beilleszteni, de a routerem meghalt, így megvagyok lőve. Ha van rá igény, akkor ahogy tudom kicserélgetem a képeket.

Tapasztalatok, tippek

Remélem nem nagyon tömény, és valamennyire érthető egy teljesen kezdő számára is.
Ezen lépések követésével felállítható egy ilyen szerver. A beállításokat grafikusan tudjuk elvégezni, ha bármit akarunk állítgatni az Azureusban, simán ssh-val bejelentkezve a -X kapcsoló használatával indítva az azureust, azureus, teljes kezelőfelületet kapunk, miközben a háttérben él a démon kliens is. Ilyen utólagos állítások után érdemes újraindítani a rendszert, hogy életbe lépjenek a beállítások.

Tudom, nem egy seed szerver, külön felhasználókkal, nekik egyenként saját klienssel, mappával és egyéni jogokkal, de otthonra, illetve pár barát között megosztani szerintem felesleges is.

Az Azureus WebUI-ja pár perc használat után átlátható, teljesen egyszerű. Egy total commanderrel vagy egyéb ftp kliensel a szerverhez való csatlakozást elmagyarázni pár perc. Ha a bejelentkezés után nem listázná a mappát, akkor érdemes a passzív módot kikapcsolni. Illetve tűzfal mögött a 21-es és 20-as portok kinyitása. Ha passzív módot szeretnénk használni akkor a passzív porttartomány megadása, és kinyitása, továbbítása fontos lépés.

Regisztrálhatunk például a myip.hu oldalon, így az ott regisztrált címre lesz átirányítva a külső ip-nk, így ha változna az ip címünk, a szolgáltatások továbbra is elérhetőek lesznek.

Az Azureus WebUI elérési címe

A külsö ip-nk : megadott port, tehát pl 89.230.23.45:4321. A WebUI portját az Azureuson belül tudjuk megadni, és router/tűzfal esetén mindenképp nyissuk ki a portot, és továbbítsuk a szerver gép belső ip-jére.

Az ftp szerver elérési címe

A külső ip címünk. Ha böngészőből is szeretnénk elérni, akkor érdemes az anonymus bejelentkezést engedélyezni, vagy a böngészőnkben beállítani a passzív módot (ki/bekapcsolni).

Hibák előfordulhatnak, kérem privátban jelezzétek és javítom. Köszönöm, hogy elolvastad, remélem lesz akinek tudtam segíteni, vagy netán belevág egy ilyen projektbe.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.