2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux szerver kicsit másképp

Szeretnél egy linux alapú letöltő gépet, de nem erőségged a terminálbeli trükközés? Van remény.

[ ÚJ TESZT ]

FTP szerver belövése

ProFTPd telepítése

Az Azureus működik, lehet vele töltögetni. No de a letöltött fájlokat valahogy még a végfelhasználók gépére is le kell tölteni. Ezért van szükségünk egy ftp szerverre.
Kipróbáltam párat, egyedül a proftpd-be tudtam életet lehetni, de ahogy olvasgattam, ez az egyik legjobb. Kapcsolódjunk a szerverhez és használjuk a -X kapcsolót.

Telepítsük a proftpd-t:

sudo apt-get install proftpd

Válasszuk a Standalone telepítést:

Standalone

Beállítja magát, majd el is indul.

A személyre szabott beállítását én még a konfig fájlt szerkesztésével tettem meg, majd rátaláltam egy grafikus adminisztrációs felületre, ami több mint jó.

Telepítsük a grafikus felületet:

sudo apt-get install gadmin-proftpd

Majd indítsuk:

gadmin

A megnyíló ablak szerintem teljesen átlátható, felhasználókat adhatunk meg, nekik a jogaikat a saját mappájukra, a szerver beállításait is itt tudjuk személyre szabni, például az ftp szerver neve, stb.

Az Azureus-ban én a letöltési helynek megadtam egy mappát, nálam ez a Downloads volt, az ftp szerverben pedig megadtam egy felhasználót akinek az ftp-n elérhető mappája a Downloads mappa lett. Így az ftp szerverre bejelentkezve, máris a Downloads mappát nyitotta meg. Írási, olvasási és törlési jogokat adtam a felhasználónak, így le tudtam vele tölteni ftp-ről a fájlokat, és utána törölni.

Gadmin Servers

Servers fül

Gadmin Users

Users fül

További képek a gadmin ablakairól: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.