2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A középkategória csúcsa: Lenovo Z575

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy valóban magával ragadó notebookot sikerült megalkotniuk a Lenovo szakembereinek.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A Lenovo legújabb közép és felső kategóriás osztályába tartoznak az IdeaPad család „Z” sorozatának tagjai, melyek elég változatosak ahhoz, hogy mindenki megtalálja közöttük a magának legmegfelelőbb modellt:
13” IdeaPad Z370
14” IdeaPad Z470
15” IdeaPad Z570
15” IdeaPad Z575

Ár/értéket tekintve a „Z” sorozatot úgy alkották meg, hogy a mérleg sokkal inkább az érték felé billenjen és a pénzünkért valóban multimédiás gépet kapjunk, ne csak egy csábító reklámszöveget a doboz oldalán.
Nem vagyok elfogult a „brand”-eket illetően,ezért általában nem is magasztalom a gyártókat és azok termékeit túlságosan. Most azonban azt kell, hogy mondjam kalapom emelem a Lenovo szakemberei előtt, akik kissé túllőttek a célon, amikor piacra dobták a „Z” széria Windows 7-re optimalizált 575-ös modelljét.
Elképesztő, hogy középkategória besorolást kapott egy olyan gép, ami nemcsak hogy elegáns alumínium borítást kapott, de akár Crysis 2-t is játszhat rajta a nagyérdemű, a nem éppen gyenge hardware-nek köszönhetően. Azonban, mielőtt még bőszen emelgetnénk a kalapjainkat, vegyük át miről is van szó egészen pontosan.

Borítás

Már az első pillanatban megdobban az ember szíve, amikor megpillantja a notebook alumínium fedlapját. Ezek után csak hab a tortán, hogy a monitor felnyitását követően, a fedlappal azonos anyagból készült borítással találkozunk ami körülöleli a billentyűzetet.
Az alsó borítás erős műanyagból készült, ami nem kell hogy elszomorítson senkit, éppen hogy ellenkezőleg! Eme érdekes kombináció, a műanyag és az alumínium találkozása (egy könyvcímnek is elmenne) nagyon jól szerepelt a hőmérséklet teszteken. Utóbbiról később bővebben beszélünk. A notebook össztömege 2,4Kg.

Kijelző

Manapság, már nem számít extrának az 15.6”- os 1366 x 768-as felbontású widescreen (16:9) LED HD kijelző, amivel tesztalanyunk is rendelkezik, ám az, hogy verőfényes napsütésben sem tükröződik zavaróan, amellett hogy “glossy” kijelzőről beszélünk az már igencsak jónak mondható.

A zsanérok 160°-ban engedik dőlni a panelt, ami szintén egy hagyományos kialakítás. A kijelző tetején középtájt, található egy 2 MP-s webkamera. Meg kell hogy említsem még azt, hogy miközben egy Full HD videót néztem (1920×1080), a sötét részekből álló képkockák kissé “zajosak” voltak. Ez annyit jelent, hogy apró szemcsék jelennek meg a sötétebb felületeken. Azért nincs nagy baj, mert ez nem a kijelző hibája. Ő ugyanis mint már említettem, 1366 x 768 –as felbontásban operálja a pixeleket.

Billentyűzet, Touchpad, Hangszóró, Portok

Szép lassan, minden gyártó előnyben részesíti a szigetes billentyűzet kialakítását a hordozható gépeken, megkönnyítve így az éjszakákba nyúló novellaírást.
Így tesz a Lenovo is, többnyire az összes új modelljét illetően. Természetesen a Z575-ös sem maradt ki a sorból, melynek méretét tekintve kifejezetten kényelmes kialakítást szabtak.
Amellett, hogy teljes körű billentyűzettel rendelkezik, ami annyit jelent hogy a numerikus bill. rész is adott, felvértezték 5 darab gyorsbillentyűvel melyek első ránézésre feleslegesnek tűnnek, viszont miután rájövünk, hogy érintésre reagálnak, azon nyomban megszeretjük őket. Ezek a némítás, hangosítás, sleepmode, illetve egy kis érdekesség.
Az utolsó egy videokamerát ábrázoló “gomb” amely a gyors színhőmérsékletet hivatott beállítani rosszabb minőségű filmeknél. (valószínűleg gondoltak a “mozikópiákat” élvező közönségre, de azért ne számítsunk Blue-Ray minőségű javulásra).
Ezen felül találunk még egy “majdnem rejtett” kapcsolót is,ami a Wifi, illetve a Bluetooth gyors be és kikapcsolását teszi lehetővé.

A touchpad-ot sem lehet negatív kritikával illetni, úgyis a 11cm átmérőjű érintő felület igencsak nagynak számít, aminek az alján megtalálható az egybeolvadó jobb és bal click.
A touchpad-ot körülöleli egy vékony ezüst színű csík, aminek azon felül hogy marhára jól néz ki, semmi jelentősége nincs. Az viszont, hogy ki és be lehet kapcsolni a touchpad-ot már egy jelentős pozitívum.
Ha már itt tartunk megemlíteném, hogy a touchpad alatt feltüntettek 4 darab “helyzetjelző” ikont. Ők tudatnak minket a wifi a touchpad és energiaellátás helyzetéről.

A hangot, kettő darab hangszóró biztosítja a borítás jobb és bal felső sarkából. A Lenovo az SRS Premium Sound™ névvel áldotta meg a hangszóróit, amivel tudatni akarják velünk, hogy ettől reped az ablak igazán. Nos, ez azért túlzás (ki gondolta volna…), bár azért mégis tényként kell kezelnem azt, hogy ritkán hallok ilyen tiszta hangzást notebookból.

Portok tekintetében megtalálható rajta 4 USB port melyek közül az egyik eSATA / USB combo, valamint Ethernet,Card Reader, WiFi kapcsolat amely támogatja a 802.11b/g/n technológiát, HDMI kimenet és egy VGA prot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.