2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Java User Group-ok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Tech User Group-ok adott technológia köré szerveződő csoportok rendszeres szakmai találkozókkal

[ ÚJ TESZT ]

A User Group-okról általában

Gyakran Tech Meetup-nak is nevezik a User Group-okat, bár a megnevezés egyben egy konkrét találkozót is jelent. Az egyik népszerű oldal ezek szervezésükre a Meetup.com, de ezen kívül bármi jó lehet, ami "social media" típusú felület és lehetőséget ad a lebonyolítás körüli adminisztrációra.

A találkozók általában rendszeresen, havonta vagy két-havonta kerülnek megrendezésre. Az időpont is általában kiszámítható (pl. minden hónap második keddje), de ez változhat aszerint, hogy az előadó mikor szabad és a helyszín mikor áll rendelkezésre.

Ha a találkozó (a helyszínen kívül is) szponzorált, akkor sokszor kaja is van, aminek elfogyasztásakor megismerkedhetsz a hasonszőrű geek társaiddal. Mivel ők is időt szántak, hogy valami újat tanuljanak, vagy a meglévő ismereteiket gyarapítsák, ezért valószínű, hogy ők is nyitottak új információ befogadására, és garantálhatom, hogy nagyon jót tudtok majd beszélgetni.

Sokszor az adott szakterületen belül (pl. Java vagy .NET) más-más a specialitása a résztvevőknek, ezért jellemzően megoldást tudsz találni olyan programozási és architekturális problémákra, amikkel magadtól sokkal nehezebben boldogultál volna.

Akár már rövid idő után is szakmai és személyes barátságokra tehetsz szert.

Az előadásokat általában letöltheted a találkozó után és manapság gyakran már videó is készül, így akkor sem kell búsulnod, ha nem érnél rá éppen egy találkozóra elmenni vagy pedig nem is lenne lehetőséged rá, mert messze laksz.

A rohanó világban a szoftverfejlesztőknek különösen értékes a szabadideje (ha egyáltalán létezik ilyen), de szerintem mindenképpen érdemes rá szánni az időt, hogy meghallgass havonta 1-1 előadást. Ez még akkor is igaz, hogy ha az adott rész-területen profinak érzed magad, ugyanis az előadó is profi és valamit mindig lehet tanulni egymástól. Azt még nem is említettem, hogy néha több előadás is elhangzik egy-egy találkozón, így hatékonyabban lehet eltölteni az időt.

A Tech meetup-ok számomra kikapcsolódással is felérő lehetőséget biztosítanak, hogy a tudásomat frissen tartsam, és mindig képben legyek az elérhető technológiákat illetően, noha nyilván nincs időm elmélyülni sokban. Az, hogy ismerd a teljes elérhető eszközkészletet egy architekturális probléma megoldására nagyon fontos egy feladat megoldása során.

A következő oldalon többet megtudhatsz a Java User Group-okról!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.